Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μέρκελ: Η Ελλάδα ανήκει στην €ζώνη

merkel78_thumb307_

Αποκλειστική συνέντευξη στη ΝΕΤ και το Γιώργο Παππά.
Δείτε το video
«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και θέλουμε να παραμείνει σε αυτήν. Απογοητευτήκαμε από το γεγονός ότι η τρόικα έφυγε από την...
Ελλάδα, αλλά τώρα επιστρέφει και έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει πολύ να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί της», δήλωσε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Αναφερόμενη στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στις πιέσεις που δέχεται σημαντικός αριθμός πολιτών, η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Εκφράζω το σεβασμό μου για τους πολλούς ανθρώπους , οι οποίοι χωρίς να  έχουν καμιά ανάμειξη στο μεγάλο χρέος, βρίσκονται τη στιγμή αυτή αντιμέτωποι στην Ελλάδα με  πάρα πολύ δύσκολους καιρούς.   
Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στους μεμονωμένους ανθρώπους, δεν αφορά μόνο περικοπές, αλλά στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν στοιχεία που αφορούν δομικές μεταρρυθμίσεις.  Σε αυτά ανήκει π.χ. η όλη προσπάθεια  ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχουν επίσης στοιχεία, τα οποία θεωρώ μεγάλης σημασίας, όπως είναι το άνοιγμα πολλών επαγγελμάτων».

Συνεχίζοντας η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως: «που διαπιστώθηκε και το αναφέρω σε συνδυασμό με την προσφορά μας για βοήθεια είναι  ότι π.χ. ο φοροεισπρακτικός  μηχανισμός στην Ελλάδα λειτουργεί πλημμελώς  ή – και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό – το κτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε.
Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων που δικαιούται μέχρι το 2013 από τα διαρθρωτικά ταμεία και ζητήθηκε η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ράιχενμπαχ  θα είναι ήδη εκεί και θα προσφέρει τη βοήθειά του, επειδή όλοι θέλουμε να αποκτήσει ανάπτυξη η Ελλάδα και να έχει προοπτική».
Επίσης η κ. Μέρκελ, δεν παρέλειψε να αναφερθείς τις κριτικές και στις αντιδράσεις σε βάρος της, λέγοντας: «Ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα με θεωρούν υπεύθυνη για το γεγονός ότι η χώρα αναγκάστηκε να λάβει αυστηρά μέτρα. Είμαι αναγκασμένη με ζήσω με αυτά. Ακόμα και στη Γερμανία με βρίζουν. Πιστεύω πάντως ότι όλα είναι για το καλό της Ελλάδας. Θέλω να παραμείνω η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θέλω την Ελλάδα ισχυρή. Είμαι βεβαία ότι έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες να γίνουμε καλύτεροι».
Τέλος, αναφερόμενη σε  θέματα επενδύσεων, δήλωσε ότι: «θέλουμε να προχωρήσουμε σε εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας, ο υπουργός οικονομίας θα μεταβεί στην Αθήνα και θα κάνει προτάσεις .
Τόσο πολλοί Έλληνες ζουν κοντά μας και όλοι ανήκουμε στην Ευρώπη, ακόμα και αν είμαστε καμιά φορά αυστηροί».
Πηγή: ΝΕΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππάς
Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: