Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου: "Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον" Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με αφορμή το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011 Τοπικά
Υπέρ της αξιοποίησης και ανάδειξης του Ολύμπου με βασική προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος τάχθηκε η πλειοψηφία των φορέων που συμμετείχε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην ...
περιφερειακή ενότητα Πιερίας, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς διαβούλευση.
Καθολικό ήταν και το αίτημα για παράταση του χρόνου της διαβούλευσης καθώς όπως ειπώθηκε από όλους τους ομιλητές ο χρόνος που έχει δοθεί είναι πολύ λίγος για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Στη σύσκεψη που προέδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, παραβρέθηκαν η βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, εκπρόσωποι των βουλευτών Θ. Παπαγεωργίου, Γ. Αμοιρίδη και Κ. Κουκοδήμου, οι δήμαρχοι Κατερίνης Σ. Χιονίδης, ο αναπληρών δήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γ. Φαρμάκης, ο αντιδήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού κ. Σιανίδης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας κ. Η. Χατζηχριστοδούλου, ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Σ. Φαρμάκης οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Ν. Μακρίδης, κ. Δ. Τσιμήτρης, κ. Γ. Παπαχρήστος και κ. Ν. Παπανικολάου, ο διευθυντής Δασών Πιερίας Γ. Μαυρίδης, ο πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Π. Ανδρεαδάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η κα Μαυρίδου
Στόχος της συνάντησης ήταν όπως επεσήμανε η κα Μαυρίδου ξεκινώντας την διαδικασία, η συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων για την ανάδειξη, διατήρηση και αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Όπως ανέφερε θα πρέπει να υπάρξει παράταση της προθεσμίας για την διαβούλευση ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί θα πρέπει να εκφράζει την τοπική κοινωνία και τους φορείς.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση κα γενικότερα τη διαδικασία αφού όπως είπε θα διαμορφωθεί το μέλλον της Πιερίας και οι προοπτικές της. "Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβεβλημένη προστασία του Ολύμπου και στην ανάπτυξη. Θέλουμε την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Ολύμπου σεβόμενοι το περιβάλλον και τη φύση" σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
Η κα Μίχου
Στην τοποθέτηση της η βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα, που αφορά όπως είπε όχι μόνο την Πιερία αλλά και όλη τη χώρα. Όπως είπε ο χρόνος που δίνεται είναι ελάχιστος και η ίδια θα μεταφέρει στο υπουργείο Πολιτισμού την πρόταση για παράταση του χρόνου της διαβούλευσης.
"Ο Όλυμπος αποτελεί ένα τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο το οποίο δεν μπορέσαμε να το αξιοποιήσουμε, σεβόμενοι πάντα το φυσικό οικοσύστημα, γιατί δεν υπήρξε ένα πρότυπο σχέδιο ολοκληρωμένης αξιοποίησης και ανάδειξης του Ολύμπου. Δεν αξιοποιήσαμε το όνομα, θα μπορούσε να δοθεί και επιβάλλεται να δοθεί σε τοπικά προϊόντα για να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουριστικό τομέα. Δεν αξιοποιήσαμε τον ελληνικό μύθο του δωδεκάθεου, δεν αξιοποιήσαμε την φύση ως θα έπρεπε, την σεβαστήκαμε αλλά δεν την αξιοποιήσαμε για να δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο".
Η κα Μίχου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σύνδεσης των αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στην περιοχή του Ολύμπου με τον φυσικό πλούτο του Εθνικού Δρυμού, όπως επίσης και στο θέμα της πρόσβασης στον Όλυμπο, αφού η Πιερία αποτελεί πύλη εισόδου για το βουνό των θεών με την βελτίωση των υποδομών, αναφέροντας ως παραδείγματα το λιμάνι του Πλαταμώνα, της Γρίτσας, αλλά και το ζήτημα των στάσεων του προαστιακού για περισσότερη επισκεψιμότητα.
Όπως ανέφερε η βουλευτής Πιερίας, ο Όλυμπος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος και η όποια αξιοποίηση του Ολύμπου θα είναι σε μια οριζόντια συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.
"Οι ζώνες που θα καθοριστούν θα διέπονται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής και δασικής νομοθεσίας, που σημαίνει ότι από το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου. Πριν υπάρξει η οποιαδήποτε δέσμευση από το Προεδρικό Διάταγμα για τις ζώνες, θα πρέπει και το υπουργείο Πολιτισμού να καταθέσει τις δικές του προτάσεις και εμείς να τοποθετηθούμε στις προτάσεις αυτές".
Η κα Μίχου αναφέρθηκε επίσης και στην Γ' ζώνη όπως αυτή περιγράφεται στο υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνουν προτάσεις, ώστε να μην είναι τόσο περιοριστική. Πρόσθεσε πως υπάρχουν παραλείψεις, καθώς δεν αναφέρεται τίποτα στη χρήση νερού όπου υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα χρήσης για ύδρευση, και άρδευση, τα οποία θα πρέπει να προβλεφθούν στο Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης δεν περιλαμβάνεται τίποτα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος αναφορά έγινε και στο πανεπιστήμιο του Ολύμπου με το οποίο όπως υπογράμμισε η βουλευτής γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάδειξης του Ολύμπου και εάν στο Προεδρικό Διάταγμα δεν υπάρξει τροποποίηση, τότε θα περιοριστούν και τα όρια αυτής της προσπάθειας.
Ο κ. Χιονίδης
Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει η ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου να γίνει συνολικά και να μην αφαιρούνται περιοχές αναφέροντας ως παράδειγμα τον Κοκκινοπλό, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη απομάκρυνσης του πεδίου βολής από το Λιτόχωρο λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν μπορούμε να πυροβολούμε τον Όλυμπο". Συμφώνησε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση επισημαίνοντας ότι ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο με λεπτομερή καταγραφή και στόχευση και όχι ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την ανάπτυξη του Ολύμπου.
Ο κ. Φαρμάκης
Ο αναπληρών δήμαρχος Δίου - Ολύμπου κ. Φαρμάκης τόνισε ότι έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου συνεδρίαση στον δήμο με τους φορείς και έχουν ζητήσει να υπάρχει εκπρόσωπος και από το Υπουργείο για να δοθούν απαντήσεις. Όπως είπε ο Όλυμπος μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης και αναφέρθηκε στο θέμα των ορίων του οικισμού της Λεπτοκαρυάς τα οποία δεν έχουν οριοθετηθεί.
Συμφώνησε με την παράταση για τη προθεσμία διαβούλευσης λέγοντας πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίας. "Θέλουμε την ανάπτυξη αλλά όχι στο πλαίσιο γκρεμίζουμε τα πάντα" είπε ο κ. Φαρμάκης ο οποίος συμφώνησε με την απομάκρυνσης του πεδίου βολής αλλά όχι και την Ταξιαρχίας.
Ο κ. Παπαχρήστος
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παπαχρήστος χαρακτήρισε και αυτός με τη σειρά του σημαντική και κρίσιμη τη διαβούλευση και αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε ο συνδυασμός του για διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για τον Όλυμπο. Επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο δεν έχει αναρτηθεί η αντίστοιχη περιβαλλοντική μελέτη η οποία υπάρχει λέγοντας πως δεν είναι αντίθετος στην ανάπτυξη εφόσον η μελέτη δείξει ότι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Ο κ. Παπανικολάου
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπανικολάου πρότεινε ο όποιος σχεδιασμός να γίνει σε συνδυασμό με τη Θεσσαλία, επίσης πρότεινε την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του και τέλος να υπάρξει ξεκαθάρισμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου
Στις προτάσεις του ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης του χρόνου της διαβούλευσης μέχρι τα Χριστούγεννα του 2011 για να εκφραστούν όλοι οι φορείς και οι πολίτες. Επίσης, επαναξιολόγηση της Ζώνης Γ' αναφορικά με τον προτεινόμενο σχεδιασμό ένταξης στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.
Την κατάρτιση ενός σχεδίου διαχείρισης επισκεπτών για να δουν αρχικά μια αποτύπωση της κατάστασης και να καταλήξουν στις κινήσεις marketing που θα τους οδηγήσουν στο να μην είναι απλώς διερχόμενοι αλλά να διαμένουν στα καταλύματα της Πιερίας.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου "ο Όλυμπος αποτελεί για τους κατοίκους της Πιερίας "καμάρι", έμπνευση, ελπίδα για την ανάπτυξη της περιοχής, άρα και για το μέλλον των παιδιών μας. Το "σκοινί πάνω στο οποίο καλούμαστε σήμερα να ισορροπήσουμε"- και όχι να τεντώνει ο ένας από τη μια και ο άλλος από την άλλη πλευρά - απαιτεί νηφαλιότητα, διαύγεια και προσήλωση και το στίγμα που ως Επιμελητήριο θέλουμε να δώσουμε είναι ότι μπορούμε να συγκεράσουμε την προστασία του βουνού με τις προοπτικές ανάπτυξης αρκεί να αποφύγουμε τις εκατέρωθεν ακρότητες".
Οι φορείς
Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Φαρμάκης χαρακτήρισε βασικό σημείο των καθορισμό των ζωνών λέγοντας πως αυτοί που χάραξαν τα όρια "αλληθωρίζουν προς ορισμένες κατευθύνσεις". Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι το σημερινό αθλητικό κέντρο στο Λιτόχωρο είναι μέσα στα όρια της Γ' ζώνης, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια προβλήματα δεδομένου ότι το αθλητικό κέντρο πρέπει να επεκταθεί.
"Εάν αυτό το Προεδρικό Διάταγμα ισχύσει θα είναι η ταφόπλακα της τοπικής ανάπτυξης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης συμπληρώνοντας πως δεν είναι κατά της προστασίας αλλά της ανάπτυξης με συνθήκες που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Μάλιστα όπως είπε η δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου ή τελεφερίκ δεν θα επιβάρυνε το περιβάλλον αφού δεν θα κατασκευαζόταν δρόμοι.
Στην τοποθέτηση του ο πρώην βουλευτής κ. Γ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της αξιοποίησης του Ολύμπου λέγοντας πως "υπάρχουν οι κατ' επαγγελματίες προστάτες, αυτοί που λόγω επαγγέλματος ενδιαφέρονται, υπάρχει και ο κόσμος που βλέπει στον Όλυμπο το μέλλον της Πιερίας και του τόπου".
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το εάν και πότε έγιναν συζητήσεις συνεδριάσεις και ενημέρωση από το 2005 και μετά για το θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης του Ολύμπου, κυρίως από τον φορέα Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Απαντώντας ο πρόεδρος κ. Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι έγιναν συνεδριάσεις και συζητήσεις και μάλιστα η πρώτη ημερίδα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Ολύμπου έγινε το 1985 στο Λιτόχωρο.
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Μπούρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να συνδεθούν δυο διαφορετικά πράγματα που είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Ολύμπου και να υπάρχει οικονομικό αποτέλεσμα. Τις επιφυλάξεις τις ως προς τη μορφή ανάπτυξης εξέφρασε τέλος η υπεύθυνη του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Παντελεήμονα κα Γεροφωκά η οποία μίλησε για τη νοοτροπία που υπάρχει αναφέροντας ως παράδειγμα το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το οποίο στα 6 χρόνια που λειτουργεί ουδέποτε συντηρήθηκε ενώ μόλις φέτος βάφτηκε με την συνδρομή του δήμου. "Για την αξιοποίηση έχει ο καθένας τη δική του θεωρία αλλά δεν μετρούνται όλα με το χρήμα" είπε η κα Γεροφωκά λέγοντας πως δεν είναι κατά μιας ήπιας ανάπτυξης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: