Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στην κόψη του ξυραφιού

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ηταν προφανές από την επομένη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ότι στο εξής η χώρα θα κινείται στην κόψη του ξυραφιού.
Η κλωστή η οποία κρατά τη ...
χώρα έξω από το "καζάνι" της χρεοκοπίας είναι πια πολύ λεπτή και το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να κρατήσει γερά την άλλη άκρη της, ώστε να πάρει ανάσα η χώρα και να συνεχίσει την προσπάθεια.
Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές η συνάντηση που έχουν σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η καγκελάριος Α. Μέρκελ είναι αποφασιστικής σημασίας, παρά το ότι δικαιολογημένα η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες.
Η Γερμανία παραμένει το κλειδί των εξελίξεων και από τις επιλογές της κ. Μέρκελ θα εξαρτηθεί όχι μόνο η διαδικασία για τη σωτηρία της χώρας μας αλλά και η προοπτική ολόκληρης την Ευρωζώνης. Δυστυχώς, είναι η ίδια που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον εκτροχιασμό της κρίσης.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς από την επίσκεψη στο Βερολίνο.
Η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι ένα θέμα στο οποίο επιμένει η Αθήνα, αλλά είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που άρχισε να ξηλώνει τη συμφωνία. Είναι οι Γερμανοί που άνοιξαν τη συζήτηση περί συντεταγμένης χρεοκοπίας, η οποία παραμένει στο τραπέζι.
Ο κ. Παπανδρέου προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας έναν μακρύ κατάλογο μέτρων, φορολογικών και εισπρακτικών, ένα μεγάλο πακέτο περιορισμού των μισθών και των συντάξεων, ένα σχέδιο χιλιάδων απολύσεων και αποκρατικοποιήσεων.
Μένει να πεισθούν και οι Γερμανοί ότι το καψώνι με τις συνεχείς αναβολές της έλευσης της τρόικας και της συνδεόμενης έγκρισης της 6ης δόσης, που μετατρέπεται σε κανονικό μαρτύριο της σταγόνας για τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο.
Τελικά απομένει στους ίδιους τους Γερμανούς να αποδείξουν ότι η στάση τους δεν υπαγορεύεται απλώς και μόνον από την επιθυμία για παραδειγματική και εξοντωτική τιμωρία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: