Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κρίτων Αρσένης: κ. Μπαρόζο και κ. Ρομπόι, αν συμβεί πυρηνικό ατύχημα στην Ευρώπη θα έχετε ευθύνη

Τρίτη 05 Απριλίου 2011
Παρέμβαση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Την προσωπική ευθύνη του κ. Μπαρόζο και ...του κ. Βαν Ρόμποϊ για πιθανό πυρηνικό ατύχημα στην Ευρώπη έθεσε ενώπιων τους ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ,  Κρίτων Αρσένης, με παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παρέμβαση έγινε κατά την παρουσίαση της απόφασης του  Ευρωπαϊκού Συμβούλιου για την ευρωπαϊκή απάντηση στην Ιαπωνική καταστροφή. Με βάση την απόφαση αυτή, η ΕΕ περιορίζεται στην  πραγματοποίηση έλεγχων ασφαλείας στους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς  και δεν εξετάζει την απαγόρευση κατασκευής νέων.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια. Επισήμανε ότι, όπως απέναντι σε κάθε διασυνοριακό κίνδυνο στην ΕΕ η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν υποχρέωση να αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας θα έπρεπε να είχαν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια:

"Η καταστροφή στην Ιαπωνία μας διδάσκει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αρκετά προετοιμασμένος για φυσικές καταστροφές και τους συνδυασμούς τους και ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής.
Τι κάνουμε εμείς στην ΕΕ; Κατηγορούμε την Ιαπωνία για αμέλεια. Λέμε ότι δεν είναι η πυρηνική ενέργεια αλλά η Ιαπωνία που δεν ήταν ασφαλής. Ελέγχουμε την ασφάλεια των δικών μας σταθμών, προκειμένου να συνεχίσουμε με την κατασκευή νέων με θεωρητικά ασφαλείς τεχνολογίες.
Δεν πήραμε τα μαθήματα της Ιαπωνίας. Δεν έχουμε καν την ετοιμότητα της Ιαπωνίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Δεν έχουμε καν σχέδιο για πολιτική προστασία απέναντι σε πυρηνικό ατύχημα στην ΕΕ ή στα σύνορα μας.
Πρέπει να σταματήσουμε τη συζήτηση για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Να επενδύσουμε στην έρευνα όχι για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας αλλά για την αύξηση απόδοσης των φωτοβολταϊκών και άλλων τεχνολογιών αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι διασυνοριακές, άρα ευθύνη της ΕΕ. Γι΄ αυτό και η ευθύνη σας κ. Μπαρόζο και κ. Ρομπόι θα είναι μεγάλη για ό,τι συμβεί ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: