Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η Εισήγηση του Λευτέρη Μωυσιάδη για τον απόδημο Ελληνισμό στο Β' προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας

http://www.symmaxos.gr/wp-content/uploads/2011/03/P3300085-600x338.jpg 

Τρίτη 05 Απριλίου 2011
Κυρία Πρόεδρε καλώς ήρθατε στην Κεντρική Μακεδονία. Καλώς ήρθατε στην κεντρική Μακεδονία με τις πλείστες αναπτυξιακές δυνατότητες, τα ...πομπώδη συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ωραίες διαπιστώσεις, τα καταπληκτικά συμπεράσματα και τις πολύ ωραίες ατάκες που απολαμβάνουμε καθημερινά, την ίδια στιγμή που τα μισά ευρωπαϊκά κεφάλαια που επενδύθηκαν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης πήγαν πέριξ του Βουκουρεστίου, την ίδια στιγμή που το Βελιγράδι κάνει “come back”, εμείς αρεσκόμαστε ακόμη στην ατάκα “η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα των Βαλκανίων”. Γιατί η Κεντρική Μακεδονία πολιτικά εν έτη 2011 αντί να καταθέτει αναπτυξιακό μοντέλο και αντί να ασχολείται με τα λιμνάζοντα θέματά της, αντί να διεκδικεί από το κράτος και να εκπροσωπείται ισχυρά στις Βρυξέλλες… Εξιλεώνεται στα “πρωινάδικα”.

Κατανοούμε βέβαια την επικοινωνιακή διεισδυτικότητα που έχει το λαϊκό προφίλ της πολιτικής. Δεν αντιλαμβανόμαστε ωστόσο τη χρησιμότητά της. Κι εμείς γόνοι Ποντίων και Κωνσταντινοπολιτών είμαστε. Και είμαστε περήφανοι για τις καταβολές μας και την ιστορία μας. Για την ιερά θεολογική σχολή της Χάλκης, το φροντιστήριο της Τραπεζούντας, για την ιστορία της ιεράς μονής της Παναγίας στο όρος Μελά… Για όλα αυτά που αποτελούν σημεία αφετηρίας και το δικό μας εθνικό κεφάλαιο.

Όπως ο υποφαινόμενος, έτσι κι ένα σημαντικό πληθυσμιακό ποσοστό της περιφέρειας αυτής κυρία Πρόεδρε είναι γόνοι μεταναστών, αποδήμων Ελλήνων, που επένδυσαν μια ολόκληρη ζωή για να επιστρέψουν στον ευλογημένο τούτο τόπο.

Η ελληνική πολιτεία εδώ και δυο περίπου δεκαετίες και θέτω αυτό το χρονικό όριο θεωρώντας ότι η ίδρυση της Γ.Γ. απόδημου ελληνισμού το 1983, αποτελεί ένα σημείο αφετηρίας της εθνικής μας πολιτικής για τον απόδημο, η πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση και ενοποίηση των επιμέρους πολιτικών της, για τις ανά τον κόσμο ελληνικές διασπορές.
Από τότε μέχρι σήμερα, ποια βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και υλοποίησης μιας συνολικής ελληνικής στρατηγικής για τον απόδημο, για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των 7.500.000 περίπου ομογενών μας, που διαβιούν σε 140 χώρες στον κόσμο, την προαγωγή και την βελτίωση των συνθηκών ζωής τους στις δεύτερες πατρίδες ή στις χώρες υποδοχής τους, την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην υφήλιο αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας των ελληνικής καταγωγής ατόμων του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Και τέλος την ομαλή κοινωνική επανένταξη των επαναπατριζόμενων αποδήμων;

Ο απόδημος Ελληνισμός αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης μόνο με συμπάθεια. Και τίποτα παραπάνω. Ιδιαίτερα το τελευταίο 18μηνο ο απόδημος Ελληνισμός έχει περάσει στα άδυτα της κυβερνητικής ατζέντας. Και ο λόγος είναι προφανής. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε σύγχυση με την κάθετη λογιστική αντιμετώπιση των πάντων. Έτσι έχει ταυτιστεί το κράτος με το έθνος και το Υπουργείο Οικονομίας με τον Ελληνισμό… Μιας και για το Ελληνικό κράτος σήμερα όποιος δεν έχει ΑΦΜ δεν είναι χρήσιμος για την πατρίδα.
Για εμάς η έννοια «Ελληνισμός» δεν ταυτίζεται με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Οικονομίας.

Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Υπάρχουν Έλληνες που μόνοι τους έχουν κατακτήσει την υφήλιο με την προσωπικότητα, την εργατικότητα, την δημιουργικότητα, τις ιδέες τους, την δύναμή τους. Έλληνες που διαπρέπουν σε όλα σημεία του ορίζοντα. Έλληνες που κατήργησαν τα σύνορα. Έλληνες που έχουν δημιουργήσει μια ΑΛΛΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ. Μια Ελλάδα που μπορεί να διακρίνεται και να ξεχωρίζει.

Μάλιστα υπάρχει ένας νέος χρήσιμος διαδικτυακός τόπος, στο ellines.com, ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία εκείνων που νιώθουν περήφανοι για την Ελληνικότητά τους στο εξωτερικό, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να τους κεφαλαιοποιήσει.

Αυτός είναι ο στόχος.

Είναι χρήσιμες οι σύνοδοι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Αλλά κάπου πρέπει να μπει φραγή στις άσκοπες τελετές δημοσίων σχέσεων και επιτέλους να δημιουργηθούνε ομάδες εργασίας.

Δεν αμφισβητώ ούτε κατά κεραία τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τους ανθρώπους που εκφράζουν το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού κατά καιρούς, αλλά οφείλω να σημειώσω ότι οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τους θεσμικούς του στόχους και είναι προφανές ότι οι «δεσμεύσεις» και οι κατευθύνσεις του παρελθόντος τείνουν να εξαλειφθούν και ότι το όραμα εξαντλήθηκε σε σημαντικό βαθμό. Άρα, είτε η ελληνική πολιτεία δεν έπραξε τα οφειλόμενα είτε το ΣΑΕ δεν μπόρεσε τελικά να κάνει πράξη το θεσμικό ρόλο που τάχθηκε να υπηρετήσει. Δεν μηδενίζω όσα έγιναν. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να γεφυρώσει το χάσμα, ανάμεσα στους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς και την ίδια την Ελλάδα! Όχι για να γνωρίσουν τη χώρα τους, τα έθιμα και την ιστορία της. Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με Πρωτεύουσα το Ντύσσελντορφ ζούνε 17.000 Έλληνες που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Ελλάδα και το μόνο που δε χρειάζονται είναι τουριστική διαπαιδαγώγηση… Να τους παρουσιάζεται δηλαδή η πατρίδα τους ως καλοκαιρινός προορισμός.

Σήμερα η νέα γενιά, η πέμπτη γενιά των Ελλήνων του εξωτερικού κρατάει ακόμη τη φλόγα αναμμένη.

Στη Δημοκρατική Συμμαχία οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή τη φλόγα δίνοντας ρόλο και λόγο σε όσους επιθυμούν να μεγαλώσει το θετικό μας πρόσημο. Απ’ όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται.

Είμαστε εδώ, με σύνεση, συνέπεια και αυτοπεποίθηση να σχηματοποιήσουμε επιτέλους το “όλον” του Ελληνισμού χωρίς Έλληνες πρώτης και δεύτερης ταχύτητας.

Είμαστε εδώ χωρίς εθνικιστικές κορώνες, αλλά με πρόγραμμα και σοβαρότητα.

Είμαστε εδώ χωρίς λαϊκισμό και ωραίες ατάκες να κεφαλαιοποιήσουμε το μεγάλο μας Εθνικό κεφάλαιο των αποδήμων του εξωτερικού.

Και όσο κι αν αυτό δεν βολεύει κάποιους γιατί τσουρουφλίζονται μέσα στις ανασφάλειες και τα φοβικά τους σύνδρομα, είμαστε εδώ για να κάνουμε επιτέλους ένα βήμα πιο μπροστά με το πολιτικό εθνικό κεφάλαιο της Ελλάδος τη Ντόρα Μπακογιάννη!
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: