Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης Βουλευτής ν. Ηρακλείου - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                       http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRr7TaAfgbZ0aA1rLwZbo_3_OQvL3xpW2yJ23ZO70fdZ9GkfFP 
Τρίτη 05 Απριλίου 2011  
Σοβαρός κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα
δακοκτονίας στην Κρήτη!
Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης...
Τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη, ότι θα ξεκινήσει έγκαιρα το Πρόγραμμα της Δακοκτονίας στην Κρήτη, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ελαιοπαραγωγοί από την πιθανή προσβολή δάκου, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος στις αρχές Ιουνίου, είναι αναγκαίο να έχει ολοκληρωθεί εκ των προτέρων, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου εφαρμογής ψεκασμών από εδάφους, ο οποίος διεξάγεται ανά περιφέρεια», ενώ «ο διαγωνισμός διενεργείται βάσει εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος, καθώς πρόκειται για διαδικασία 52 ημερών».

Ωστόσο, σημειώνει ότι «για να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί είναι απαραίτητο να καθοριστεί αρχικά ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί ανά περιφέρεια και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ η προκήρυξη για τα συνεργεία δακοκτονίας, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί», ενώ υπογραμμίζει ότι «ακόμη και αν η διάρκεια της προκήρυξης περιορισθεί στις 30 ημέρες, με χρησιμοποίηση ειδικής διάταξης του νόμου, η ολοκλήρωσή της αναμένεται στα τέλη του Απριλίου». «Λαμβάνοντας ακόμη υπόψη τις χρονοβόρες διαδικασίες για την κατάρτιση των συνεργείων, τις πιθανές ενστάσεις και την ύπαρξη περιοχών στις οποίες δεν κατατέθηκε προσφορά, είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος». Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναφέρει ότι «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί φέτος η δακοκτονία γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι διαγωνισμοί, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της χώρας».

Τονίζοντας ότι «ο δάκος αποτελεί βασικό πρόβλημα από το οποίο πρέπει να προστατευτεί η ελιά», ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτεί ότι «θα ξεκινήσει έγκαιρα το Πρόγραμμα της Δακοκτονίας στην Κρήτη, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ελαιοπαραγωγοί από την πιθανή προσβολή δάκου»

Τέλος, ζητά ενημέρωση σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών, όπως και εάν «έχουν καθοριστεί οι προϋπολογισμοί που αντιστοιχούν ανά Περιφέρεια και ποιο είναι το αντίστοιχο ποσό για την Κρήτη».
_____________

25ης Αυγούστου, 71 202 Ηρακλείου, Τηλ.: 2810 301178, Φαξ: 2810 301179
Κ.Πετράκη 14, 70 400 Μοίρες, Τηλ.: 28920 29133, Φαξ: 28920 29 133
Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, Τηλ.: 210 5242872, Φαξ: 210 3706015
www.avgenakis.gr        info@avgenakis.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: