Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Το καθεστώς Καντάφι βολιδοσκοπεί τη Δύση για έξοδο από την κρίση με επαφές σε Αθήνα, Άγκυρα και Βαλέτα Διπλωματικός μαραθώνιος Καντάφι

Τρίτη 5 Απριλίου 2011 Κόσμος
Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται το καθεστώς Καντάφι επιδιώκοντας κατά φαινόμενα τη μεσολάβηση.... τρίτων χωρών -περιλαμβανομένης της Ελλάδας- για μία έξοδο από την κρίση και κατάπαυση του πυρός.
Στην Τουρκία μεταβαίνει ο απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι μετά τις επαφές του στην Αθήνα, με επόμενο σταθμό τη Μάλτα. Η Ιταλία την ίδια στιγμή αναγνωρίζει τους αντικαθεστωτικούς ως τη μοναδική νόμιμη φωνή της Λιβύης. Επί του εδάφους, μάχες για τον έλεγχο της πετρελαϊκής πόλης Μπρέγκα και σφοδροί βομβαρδισμοί στη Μιζουράτα... Η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα που αναγνωρίζει τους αντικαθεστωτικούς ως τη μοναδική νόμιμη φωνή που μπορεί να εκπροσωπεί τη Λιβύη και επιμένει σε αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Λιβυκό καθεστώς επιθυμεί τη συνεργασία της Ελλάδας και της Μάλτας, ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Τουρκίας, ως μέλους του ΝΑΤΟ, σε μία μεσολάβηση με προοπτική την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
"Το καθεστώς Καντάφι φαίνεται ότι αναζητεί λύση" δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι.
Ο Δημήτρης Δρούτσας έχει επικοινωνία επί του θέματος με τους ομολόγους του της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Στην Τουρκία ο Λίβυος απεσταλμένος - Την Τρίτη στη Μάλτα
Ο απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι και εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί βρέθηκε χθες στην Άγκυρα, όπου βρέθηκε και εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Ο Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί συζήτησε τη δυνατότητα να επιτευχθεί μία κατάπαυση του πυρός.
"Υπάρχουν αιτήματα (που διατυπώθηκαν προς την Τουρκία) προερχόμενα από τις δύο εμπόλεμες πλευρές" στη Λιβύη, τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και τους εξεγερμένους, υπογράμμισε τουρκική κυβερνητική πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η Τουρκία σκοπεύει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ομπεϊντί θα μεταβεί την Τρίτη στη Μάλτα.
Αναγνωρίζει τους αντικαθεστωτικούς η Ιταλία
Η Ιταλία αναγνώρισε τους αντιπάλους του Μoυαμάρ Καντάφι ως τη μοναδική νόμιμη φωνή που μπορεί να εκπροσωπεί τη Λιβύη. Είναι η τρίτη χώρα μετά τη Γαλλία και το Κατάρ που αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ως το μοναδικό σώμα που νομιμοποιείται να εκπροσωπεί τη χώρα.
Ύστερα από τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του Συμβουλίου Αλί Αλ Εσάουι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διευθετηθεί το πρόβλημα είναι να αποχωρήσει ο Καντάφι -μαζί με τους γιους του, οι οποίοι είναι επικεφαλής των παραστρατιωτικών ομάδων που επιτίθενται στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.
Ο Φράνκο Φρατίνι είπε επίσης ότι οι προτάσεις του απεσταλμένου του Καντάφι Αμπντουλατί Αλ Ομπεϊντί, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα την Κυριακή, δεν είναι αξιόπιστες, επειδή δεν περιλαμβάνουν τίποτα σχετικό με την αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη.
Ο κ. Φρατίνι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξοπλιστούν από τη Δύση οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, αλλά τόνισε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μέτρο στο οποίο θα καταφύγουν οι Σύμμαχοι.
Απορρίπτουν οι αντικαθεστωτικοί το σχέδιο των υιών Καντάφι
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης απέρριψαν σχέδιο μετάβασης της εξουσίας υπό τον γιο του Καντάφι, τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, απέρριψε την ιδέα της μετάβασης προς τη συνταγματική δημοκρατία, της οποίας να ηγείται ένας γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, για την οποία έγραψε η εφημερίδα New York Times.
"Αυτό απορρίφθηκε παντελώς από το Συμβούλιο" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. "Ο Καντάφι και οι γιοι του πρέπει να φύγουν πριν από κάθε διπλωματική διαπραγμάτευση" δήλωσε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: