Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Περαιτέρω λιτότητα ζητά η Τρόικα

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011
Νέες πιέσεις για την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων δέχεται η κυβέρνηση από τους επικεφαλής της Τρόικας οι οποίοι αυτή την φορά δεν εξετάζουν την υλοποίηση των... στόχων αλλά συζητούν και τα επόμενα στάδια μέχρι το 2014.
Από την Λούκα Κατσέλη ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες να εφαρμοστούν άμεσα οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την μείωση των μισθών ενώ παράλληλα ζήτησαν την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το Υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή των 12,77 δισ. της τριετίας 2012-2014 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα αλλά μόνο με την «ωρίμανση» όσων έχουν έως τώρα συμφωνηθεί. Επιχειρώντας μάλιστα να ενισχύσει τη θέση της μέσω των τεχνικών κλιμακίων τα οποία έχει περάσει και τις ανησυχίες που υπάρχουν εντός της Ελλάδας για μια κοινωνική έκρηξη σε περίπτωση νέων μέτρων.
Τρισέ: «Εφαρμόστε το μνημόνιο»
Την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου προκειμένου να βγεί η χώρα μας από την κρίση και να ανακτήσει την αξιοπιστία της ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σε παρέμβασή του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ιδιότητα του προέδρου του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, και απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, σε τριμηνιαία βάση, η ΕΚΤ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, παρακολουθούν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να δοθούν πειστικές απαντήσεις, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ζ. Τρισέ.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν ήταν καθόλου τυχαία οι δηλώσει του Τρισέ την ώρα που οι επικεφαλείς της Τρόικας βρίσκονται στην χώρα μας κάνοντας "φύλο και φτερό" τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σαμαράς: Η αγορά «διψάει» για ρευστότητα
Ενόψει των συζητήσεων που θα έχει τόσο με τον κ. Γιούνκερ αύριο το απόγευμα αλλά και την Τετάρτη με τον Ζαν Κλόντ Τρισέ στην Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον οποίο συζήτησε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος απέναντι στην κρίση.
«Μιας αγοράς που διψάει, άλλωστε, για ρευστότητα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο» δήλώσε αμέσως μετά την συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς.(http://www.real.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: