Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Προσλήψεις ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης από τη Κατερίνη "Ανάσα" στην λειτουργία των Δικαστηρίων από το 2011

Τοπικά

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
"Ανάσα" αλλά μικρή, για την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων θα αποτελέσουν οι προσλήψεις που ανακοίνωσε για το 2011, από την Κατερίνη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες τις οποίες προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο οποίο ...προβλέπονται σημαντικά μέτρα για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των δικών. Όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δικαιοσύνης, ενώ σε ότι αφορά τους Δικαστικούς Υπαλλήλους επεσήμανε ότι οι 150 που επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2009 θα πιάσουν δουλειά από τον Ιανουάριο του 2011. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως τα κενά στους Δικαστικούς Υπαλλήλους ανέρχονται στις 2.380 θέσεις.
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ
Σύμφωνα με τον Υπουργό, σε ότι αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, το 2009 τελευταία χρονιά της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή οι εισαχθέντες δικαστικοί λειτουργοί στη Σχολή Δικαστών ήταν μόλις 34. Φέτος σε συνθήκες κρίσης όπως είπε ο κ. Καστανίδης, εισήχθησαν στη Σχολή Δικαστών 78 άτομα δηλαδή ο διπλάσιος αριθμός.
"Πρόνοια της Κυβέρνησης ήτανε να ενισχύσει περισσότερο από ότι ήθελε ο κ. Καραμανλής τη δικαιοσύνη. Στο νομοσχέδιο που συζητείται σε λίγες βδομάδες στην ολομέλεια της Βουλής για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, προβλέπεται αύξηση των εισαγομένων διοικητικών δικαστών.
Στο νομοσχέδιο που επίσης σε λίγο καιρό θα συζητηθεί για την Ελληνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών προβλέπεται νέος κλάδος εισαγομένων, ο κλάδος των εισαγγελέων και θα προσληφθούν για πρώτη φορά εισαγγελείς ως τέτοιοι στη Σχολή Δικαστών. Στο επίσης σε λίγο καιρό συζητούμενο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης θα υπάρχουν προβλέψεις για την αύξηση των ποινικών και πολιτικών δικαστών. Αυτά σε συνθήκες κρίσης".
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Το 2009 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για 150 δικαστικούς υπαλλήλους. Ο διαγωνισμός αυτός και για τους Π.Ε. και για Δ.Ε. τελείωσε το Μάρτιο, οπότε έγινε και η κατάταξη των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης περίπου 80 άνθρωποι, και πριν από ένα μήνα έγινε η οριστική κατάταξη από το ΑΣΕΠ 70 περίπου υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το νόμο του κ. Ραγκούση ανεστάλησαν οι προσλήψεις για το όλο το δημόσιο τομέα, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας, τα νοσοκομεία και τους εκπαιδευτικούς.
"Οι 150 επιτυχόντες και διοριστέοι από 1-1-2011 θα διοριστούν διότι έχουμε τεράστια ανάγκη από δικαστικούς υπαλλήλους. Αυτή την ώρα έχουμε κενά σε δικαστικούς υπαλλήλους περίπου 2.380 άτομα. Οι 150 λοιπόν θα δώσουν μια σχετική ανάσα, κυρίως στους μεγάλους δήμους αλλά όχι όμως όσο χρειαζόμαστε ανάσα.
Για αυτό ακριβώς και στα πλαίσια του ΕΣΠΑ η ευρηματικότητα της Κυβέρνησης κατέληξε στο να αξιοποιήσουμε κονδύλια του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης και σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους θα αλλάξει το καθεστώς της ασκήσεως των ασκουμένων δικηγόρων ώστε προαιρετικά, εντός του 18μηνου των ασκουμένων δικηγόρων, έξι μήνες να διατρέχονται στις δικαστικές υπηρεσίες ώστε μέχρι να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός μονίμων υπαλλήλων για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια να δοθούν ατού του ειδικού χρηματοδοτουμένου από πόρους του ΕΣΠΑ προγράμματος, να δοθεί η δυνατότητα στους ασκουμένους δικηγόρους να κάνουν ένα εξάμηνο της άσκησης τους στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να δοθεί μια απάντηση και σ' αυτό το πρόβλημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: