Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Στο 15,4% του ΑΕΠ έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat "Παζάρι" για το έλλειμμα


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Στο 15,4% του ΑΕΠ έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε στο 126,8%.
Λόγω της αναθεώρησης - μαμούθ, το φετινό Έλλειμμα επιβαρύνεται με 3,5 δισ ευρώ και φτάνει στο 9,4%, χωρίς ωστόσο να ενσωματώνει τυχόν αποκλίσεις, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να διαμορφωθεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ....Στατιστική Υπηρεσία τα στοιχεία είναι οριστικά και αμετάκλητα και πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από εδώ και πέρα.
Ο πρωθυπουργός από το Παρίσι όπου βρίσκεται αναφέρθηκε στο θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος αλλά και την ανακοίνωση της Eurostat για τελεσίδικα στοιχεία λέγοντας: "Ξέραμε γι’ αυτά. Δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διαφάνεια. Πήραμε τα νούμερα αυτά το 2009 στις εκλογές, πρόκειται για τα στατιστικά στοιχεία του 2009 και δείχνει ότι σήμερα υπάρχει διαφάνεια στην Ελλάδα".
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα είχε ήδη ξεκινήσει το "σκληρό" παζάρι μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων της τρόικας καθώς η Ελληνική πλευρά επιδιώκει επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που προκύπτουν από την αναθεώρηση όχι σε ένα, αλλά σε δύο χρόνια ώστε να μην υπάρξει τρομακτικό πρόβλημα στην πραγματική οικονομία.
Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για συνέπεια της αλλαγής του λογιστικού προτύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα γνωστά ελλείμματα που εμφανίζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τώρα τα έβαλαν μέσα στο γενικό έλλειμμα και πρόσθεσε: "Πρόκειται για μια κίνηση - πρόφαση με σκοπό να αιτιολογηθούν και να δικαιολογηθούν στη συνείδηση της κοινή γνώμης βαρύτατα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που θα παρθούν κυρίως σ’ αυτή τη φάση στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, μέτρα όμως που θα έχουν συνέπειες στη ζωή όλου του εργαζόμενου λαού και αυτών που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα".
Η Κυβέρνηση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά ούτε και αυξήσεις φόρων. Αλλά στόχος είναι ο εξορθολογισμός στις δαπάνες του Κράτους.
Διχασμένη είναι η τρόικα ως προς την προσαρμογή καθώς το ΔΝΤ δείχνει προθυμία να συζητήσει όπως και η Κομισιόν, σε αντίθεση με την ΕΚΤ που αναφέρει πως οποιαδήποτε μη τήρηση των στόχων θα θεωρηθεί δείγμα αναξιοπιστίας της Ελληνικής πλευράς.
Η εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 δημιουργεί απόκλιση 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011, η οποία αναμένεται να καλυφθεί με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και παράλληλη μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%.
Από τον Οκτώβριο αναμένεται και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει επίσης να εξοικονομήσει 1 δισ. Ευρώ στις ΔΕΚΟ μέσω δραστικών περικοπών στις δευτερεύουσες αποδοχές αλλά και τη μείωση των επιχορηγήσεων.
Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να φέρει περικοπές επιδομάτων, ενώ θεωρείται πιθανή η συνέχιση για μια διετία του "παγώματος" των προσλήψεων.
Η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει επιπλέον περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για ταχύτερες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νομικών προσώπων, οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και για περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Θετικά κρίνουν οι αναλυτές το γεγονός οτι δεν υπάρχουν αστερίσκοι στα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 αλλά και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τριετία δουλειάς και προσπάθειας. Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στα νέα στοιχεία για το έλλειμμα, ενώ το χρηματιστήριο παρουσίασε άνοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: