Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

«Το 2012 θα είναι χρονιά ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις, αν τηρήσουμε τους στόχους» «Η πορεία της χώρας μπορεί να αλλάξει καθοριστικά» «Τα καταφέρνουμε χάρη στις θυσίες των πολιτών»

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010«Σκοπός μας είναι να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από το τούνελ», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7% του..
ΑΕΠ. Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «αν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι, το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις».

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2011 «το κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο», εκτιμώντας πως «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε το πρώτο ημίχρονο του 2010». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι αν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι, «το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις».

Μείωση του ελλείμματος

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ, ώστε «να έρθει πιο γρήγορα η στιγμή που θα μπορούμε να αποδώσουμε ένα πιο δίκαιο μέρισμα στους πιο αδύναμους».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος κατά 43,5%. Σε απόλυτο μέγεθος θα μειωθεί από 32,75 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, σε 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα επίτευξης των στόχων του 2011, ο πρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «μπορεί να αλλάξει καθοριστικά η δημοσιονομική και κυρίως η οικονομική πορεία της χώρας».

Το κρίσιμο «δεύτερο ημίχρονο»
«Είναι σαφές πως, αν για το 2010 είμαστε σε καλό δρόμο, για να κερδίσουμε το πρώτο ημίχρονο, η επιτυχία μας το 2011, είναι το κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο, που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά τη δημοσιονομική και κυρίως την οικονομική πορεία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

«Χρονιά ανάπτυξης το 2012»
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι που τίθενται για το 2011, το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, «μια χρονιά ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις για πρώτη φορά - και όχι στηριζόμενοι, όπως στο παρελθόν, σε δανεικά, που κανείς δεν γνώριζε πώς και πότε θα αποπληρώναμε».

Αν τα καταφέρουμε το 2011 -και θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέρνουμε και φέτος- μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομίας, ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουμε ήδη», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε σειρά αλλαγών στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει πορεία η οικονομία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο φορολογικό σύστημα, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, στο νόμο «Διάγεια» και στον εξορθολογισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.

«Οι αλλαγές αυτές είναι ο μόνος τρόπος, προκειμένου η δημοσιονομική προσπάθεια να είναι βιώσιμη και δίκαιη, στο μέτρο του δυνατού», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και παραδέχθηκε πως «ο δρόμος παραμένει δύσκολος, αλλά μετά από πολλά χρόνια εκτροχιασμού, η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας, για πρώτη φορά, εξυγιαίνεται».

Επίθεση στη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός έστελε μήνυμα σε όσους «παρίσταναν τις Κασσάνδρες και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας και, στην πραγματικότητα είχαν, επενδύσει στη χρεοκοπία μας», ότι «με τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών, τα καταφέρνουμε».

Εξάλλου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ με αφορμή τα ψευδή στοιχεία που έδινε στην ΕΕ για το έλλειμμα κατά την περίοδο διακυβέρνησής της.

«Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τέτοια ανευθυνότητα και λαθροχειρία. Αρχές του 2009, μας μιλούσαν για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ ενημερώνουν ψευδώς την Ευρωπαϊκή Ένωση - και εμείς, βρίσκουμε το έλλειμμα πενταπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις», σημείωσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «αυτά είναι τα έργα εκείνων, που σήμερα μιλούν για “μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο”! Εκείνων που σε 5,5 χρόνια, το έφτασαν εκεί όπου το έφτασαν».

«Μας κατηγορούν γιατί βρήκαμε τα Ταμεία άδεια, ενώ αυτοί τα άδειασαν. Γιατί πράγματι, λεφτά υπήρχαν, αλλά πού τα πήγαν;», διερωτήθηκε.

«Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σηκώσει τις ευθύνες που της αναλογούν», πρόσθεσε και καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Φυγόπονοι, απόντες και κρυπτόμενοι, το μόνο που μηδενίζουν είναι η αξιοπιστία τους».(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: