Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Οι θησαυροί της Βόρειας Πιερίας

thhsayroi_1Δευτέρα, 04 Οκτώβριος 2010 - Πολιτεία/Β.Χ.
Ένα βιβλίο-τεκμήριο των πλούσιων ευρημάτων μιας σημαντικής, αλλά αδικημένης περιοχής
Κατάμεστη ήταν χθες η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης, όπου έγινε η παρουσίαση του λευκώματος του αρχαιολόγου Μάνθου ..

«Πιερίδων Στέφανος- Πύδνα, Μεθώνη και οι αρχαιότητες της Βόρειας Πιερίας».
«Αυτό με κάνει να ελπίζω ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικά πράγματα για τον πολιτισμό στην Πιερία», σχολίασε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο καθηγητής αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.


Η παρουσίαση της πολυτελούς έκδοσης για τους θησαυρούς της Βόρειας Πιερίας ήταν και η παρθενική εμφάνιση της νεοσύστατης εταιρείας «Ανθρώπων και Φύσεως Έργα», μιας αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας με έδρα την Κατερίνη, που στοχεύει στην ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας της Πιερίας και στην ευαισθητοποίηση των Πιεριέων για την προστασία των πολύτιμων καταλοίπων του παρελθόντος τους, η οποία είχε έμπρακτη συμβολή στην έκδοση του λευκώματος.

thhsayroi_2Λίγο πριν ξεδιπλωθούν οι σελίδες του βιβλίου από τον επιμελητή της έκδοσης, αναπληρωτή καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής ΑΠΘ, Ιωάννη Τζιφόπουλο, τον δημοσιογράφο της ΕΤ3 Παντελή Σαββίδη και την καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη, η προϊσταμένη της Κ.Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή, εξήρε τον συγγραφέα του.
«Τα ωραία αντικείμενα που παρουσιάζονται στο λεύκωμα είναι μόνο μια μικρή προσφορά του Μάνθου Μπέσιου. Η μεγάλη και σημαντική προσφορά, ήταν η προσφορά του στη γνώση και στην κάλυψη των κενών της ιστορίας», είπε, αναφερόμενη στο πολύχρονο ανασκαφικό έργο και την έρευνα του αρχαιολόγου στη Βόρεια Πιερία.

Στο λεύκωμα «Πιερίδων Στέφανος» σκιαγραφείται η αρχαιολογική έρευνα στο βόρειο μισό τμήμα του Νομού Πιερίας και παρουσιάζει ένα μικρό, αλλά θαυμαστό δείγμα των πλούσιων καρπών, τους οποίους έχει δώσει η Πιερική γη κατά τα τελευταία 35 χρόνια.
«Ήταν γνωστό από συνέδρια και παρουσιάσεις ότι τα ευρήματα της Βόρειας Πιερίας είναι σημαντικά», είπε ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος. «Τώρα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει μια έκδοση αντάξια του πλούτου που έχει αποκαλυφθεί με τις έρευνες τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι και κυρίως η εταιρεία ‘Ανθρώπων και φύσεως έργα’ και τους ευχαριστούμε τα μέγιστα».
thhsayroi_3Σημείωσε ακόμη πως το βιβλίο είναι μια δικαίωση για όλους, αρχικά της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων και από το 2004 της ΚΖ’ Εφορείας Πιερίας, ενώ εκτίμησε πως, μέσα από αυτό, ο λαός της Πιερίας θα γνωρίσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, του πλούτου της Βόρειας Πιερίας.
Επιπλέον, «θα έχουν και οι άρχοντες, πολιτικοί και πνευματικοί, ένα τεκμήριο για να απαιτήσουν την ανάδειξη αυτών των ευρημάτων», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο πάγιο αίτημα για τη δημιουργία μουσείου στην περιοχή.
«Είναι κρίμα να μην αξιοποιείται αυτός ο πλούτος», τόνισε (ως γνωστό τα περισσότερα ευρήματα βρίσκονται σε υπόγεια στη Θεσσαλονίκη, ενώ ελάχιστα είναι εκτεθειμένα σε Δίον και Θεσσαλονίκη, αν και υπάρχει αρκετό υλικό για να γεμίσουν πολλά μουσεία), εκτιμώντας πως κανονικά η πολιτεία θα έπρεπε να πιέζει γι’ αυτό κι όχι οι αρχαιολόγοι και οι φορείς της Πιερίας. Αλλά, «η χώρα μας δεν φημίζεται για προγραμματισμούς και ιεραρχήσεις στόχων», συμπλήρωσε με νόημα.
Προς επίρρωση δε της σημασίας της περιοχής και των ευρημάτων της, ανέφερε πως η Μεθώνη και η Πύδνα ήταν τα μεγαλύτερα κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Η Πύδνα ήταν κατεξοχήν μακεδονική πόλη, το κυριότερο λιμάνι στο βασίλειο της Μακεδονίας, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που ξέρουμε για τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ συγκέντρωνε μεγάλο πληθυσμό σε όλες τις εποχές, από τη νεολιθική μέχρι και το τέλος των βυζαντινών, ενώ η Μεθώνη, η αρχαιότερη αποικία των νοτίων Ελλήνων στη Μακεδονία και το κυριότερο λιμάνι του Θερμαϊκού. Εξ’ ου η μεγάλη ακμή της και ο πλούτος των ευρημάτων.
«Με ελάχιστη δαπάνη, έχουμε τόσα ευρήματα που δεν ξέρουμε πού να τα βάλουμε. Αν είχαμε την υποδομή, θα μπορούσαν και να τακτοποιηθούν και να μελετηθούν και να δημοσιευθούν πιο γρήγορα. Αυτό το κενό καλύπτει το βιβλίο. Είναι βεβαίως χρήσιμο και στους ειδικούς, αλλά βλέπει και το ευρύ κοινό τον πλούτο της περιοχής» κατέληξε ο κ. Μπέσιος που θεωρεί, και δικαίως, τη Βόρεια Πιερία αδικημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: