Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εξεταστική. Μια απ’τα ίδια;

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010
Διακομματική κόντρα στη Βουλή με αιχμή τις Εξεταστικές Επιτροπές
Εξεταστική.
Μια απ’τα ίδια;
Οι Εξεταστικές Επιτροπές και το ενδεχόμενο να κατατεθούν, από τα κόμματα, πέντε διαφορετικά πορίσματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, στη Βουλή, με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για... «υπονόμευση των θεσμών», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο να επιρρίπτει τις ευθύνες στη κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται και στα δύο μεγάλα κόμματα.
Αφορμή στάθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με την κωδικοποίηση νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Ο υπουργός Εργασίας άνοιξε πρώτος το θέμα, δηλώνοντας αγανακτισμένος από το γεγονός ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές φαίνεται να οδηγούνται στην έκδοση πέντε διαφορετικών πορισμάτων. «Πώς θα έρθει ένα από αυτά τα πορίσματα στην εθνική αντιπροσωπεία, για να προτείνει να συγκροτήσουμε τη λεγόμενη προανακριτική επιτροπή; Για να δουλέψει και αυτή έτσι; Με πέντε χωριστές γνώμες; Υπονομεύουμε τους συνταγματικούς θεσμούς» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Και η Προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί, θα κάνει αρμοδιότητες ποινικού περιεχομένου με πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις; Βγάζουμε τα μάτια μας. Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, δεν θέλει κομματικοκρατία. Και εν πάση περιπτώσει, αν αυτά γίνονται από τα κόμματα, ας γίνονται στα γραφεία των κομμάτων, όχι στη εθνική αντιπροσωπεία». «Πρέπει να συνέλθουμε το συντομότερο δυνατό, διότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, δεν ξέρω τι μέλλον έχει το πολιτικό σύστημα -και το πιο σοβαρό απ’ αυτό- τι μέλλον έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και η πατρίδα μας» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος μίλησε εκ νέου για «παπαγαλάκια» και «παραμυθατζήδες, που διαρρέουν ανυπόστατες φήμες» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια «ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου για να ακυρωθεί η αντιπολιτευτική φωνή της ΝΔ».
«Τα κόμματα βλέπουν την αλήθεια με άλλο χρωματισμό. Γιατί τα περισσότερα, που διαδραματίζονται σε αυτή την αίθουσα και αφορούν Εξεταστικές Επιτροπές, είναι ομιχλώδεις κινήσεις, που δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε εμείς να κρίνουμε τους εαυτούς μας» σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει τη δική της αυτοκριτική, κατηγορώντας την ότι «διαρρέει χαρτιά και στοιχεία ανυπόστατα, μέτρια, αμφισβητούμενα αντί να πει ονόματα, πράγματα, καταστάσεις».
«Την ίδια στιγμή στήνονται πέντε διαφορετικές Εξεταστικές Επιτροπές για να δημιουργήσουν εκρηκτική κατάσταση σε όλα την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για «λεηλασία και πλιάτσικο της περιουσίας του ελληνικού λαού, που έγιναν όλα τα χρόνια διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων».
«Τώρα αρχίζουν οι κινδυνολογίες, ότι κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα. Μα αν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, φυσικά και θα το αλλάξει» ανέφερε και σημείωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Μάλλον θα επιβεβαιωθούμε. Όσο αρχίζει ο καυγάς για τα σκάνδαλα, τόσο δυναμώνουν οι υποψίες για συγκάλυψη. Δεν υποτιμούμε το θέμα της διαφθοράς. Να πάνε μέσα όλοι και να τιμωρηθούν για μίζες, αλλά η μεγάλη μίζα είναι τα αμύθητα κέρδη, που έχουν εξασφαλίσει οι μεγάλες εταιρίες και οι πολυεθνικές».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης τόνισε ότι «με τα πολλαπλά πορίσματα των Εξεταστικών το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο με υπαιτιότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, που τρώνε μεταξύ τους τις σάρκες τους, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός».
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η αριστερά δεν θα γίνει συνυπεύθυνη. Δεν θα μοιραστούμε την ευθύνη σας. Τα σκάνδαλα έγιναν γιατί φτιάξατε Σύνταγμα και νομοθεσία που επιτρέπει να γίνουν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργούν το πλαίσιο για μη ευθύνη υπουργών» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Πεταλωτής για Βατοπαίδι
«Σεβόμαστε την αυτοτελή λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών, θα περιμένουμε να βγουν τα πορίσματα. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ενέργειες και πρακτικές συμψηφισμού, που ουσιαστικά είναι συγκάλυψη των ευθυνών των ίδιων τους των στελεχών ας το κάνει. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ποιος έφταιξε και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ΝΔ να προτείνει την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για το Βατοπαίδι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών και φυσικά δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση και καμία φειδώ στο να συγκεκριμενοποιηθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν, ακόμα και σε ποινικό επίπεδο».
ΚΡΑΧΤΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: