Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Τα πολλά πρόσωπα του Πιερικού αγώνα κατά των διοδίων


PIERIKOS_AGONAS_1
Την οργή όλων των Πιεριέων κατάφερε να ξεσηκώσει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» με την απόφασή της να ξεκινήσει τη λειτουργία του σταθμού διοδίων του Αιγινίου, ταυτόχρονα με την επαναλειτουργία όλων των σταθμών της παραχώρησης, που μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη και το κόψιμο της χώρας στα δυο, παρέμεναν ανενεργοί. Ωστόσο το μέτωπο της οργής και των διαμαρτυριών των Πιεριέων δεν είναι ένα αλλά πολλά, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος.
Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό του ΚΚΕ και της νομαρχιακής του οργάνωσης που απαιτεί κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των διοδίων κι απόκτησε έντονα μαχητικά χαρακτήρα μετά τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών σε ιδιώτες. Η θέση αυτή το έφερε ευθύς εξαρχής απέναντι στο υπόλοιπο κίνημα κατά των διοδίων που δημιουργήθηκε στο νομό.
Και σ’ αυτό ωστόσο, το μεγάλο «ενιαίο» κίνημα, επίκεντρο του οποίου είναι η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων Αιγινίου, υπάρχουν διαφορετικά μέτωπα. Πόσα και ποιά, προκύπτουν από δηλώσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Πιερίας.

Όχι, τουλάχιστον έως ότου.... δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος στα Τέμπη

«Διαφωνώ με τη λειτουργία όχι μόνο των διοδίων στο Αιγίνιο, αλλά και όλων των διοδίων, μέχρι τουλάχιστον να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος στα Τέμπη», ήταν το σχόλιο του Νομάρχη Πιερίας Γιώργου Παπαστεργίου, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της ΑΙΓΑΙΟ να θέσει σε λειτουργία τα διόδια στο Αιγίνιο, αλλά και να επαναλειτουργήσει εκείνα της Λεπτοκαρυάς.
Η άποψη του είναι ότι, όσο δεν υπάρχει παράπλευρο δίκτυο είναι αδιανόητο να υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώνουν διόδια και στο Αιγίνιο, ενώ το κράτος θα πρέπει να μειώσει στα 80 λεπτά την τιμή των διοδίων στα Μάλγαρα.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της «Αιγαίο» να ανοίξει τα διόδια, τη στιγμή που το κλείσιμο των Τεμπών υποβάλλει τους οδηγούς στη βάσανο ακατάλληλων και επικίνδυνων παρακαπτήριων δρόμων.
Εκτιμά δε ότι οι διαμαρτυρίες των Πιεριέων θα δώσουν στην εταιρεία να καταλάβει ότι «πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία των διοδίων, τουλάχιστον μέχρι να ανοίξουν τα Τέμπη, για να μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν το δρόμο όπως πρέπει».

Να γκρεμίσουμε τα διόδια Αιγινίου

Περισσότερο ριζοσπαστικός εμφανίζεται ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος δήλωσε ότι «σ’ αυτές τις περιπτώσεις αντιδράς δυναμικά και αποτελεσματικά και η αντίδραση είναι μία: όχι μόνο πέντε ή δέκα άνθρωποι να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά να ξεσηκωθεί κι ο κόσμος, οι πολίτες αυτού του τόπου και να κάνουν πράξη το σύνθημα που μπήκε από την αρχή, δηλαδή να γκρεμίσουν τα διόδια Αιγινίου».
Δεν παραλείπει δε να κάνει κριτική και αυτοκριτική. «Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή του όλου θέματος», λέει, «γιατί εκεί το οδηγήσαμε, εκεί το αφήσαμε να οδηγηθεί, με υπευθυνότητα δικιά μας».

ΠΑΣΟΚ καλεί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

PIERIKOS_AGONAS_2Την οριστική ματαίωση της λειτουργίας του σταθμού διοδίων Αιγινίου ζητά και η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Πιερίων, που δηλώνει «εξαγριωμένη» από «τη συμπεριφορά της Αιγαίο Α.Ε. που καταπάτησε την εξάμηνη παράταση για την λειτουργία των Διοδίων του Αιγινίου».  
Η οργάνωση μπορεί να μη δηλώνει εξαγριωμένη με την κυβέρνηση που το επέτρεψε, καλεί ωστόσο,  «πρώτα απ’ όλους», όπως αναφέρει, «τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν την ψήφο του Πιερικού λαού, αγωνιζόμενοι για την οριστική ματαίωση και όχι την παράταση της έναρξης λειτουργίας των διοδίων, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό».
«Ήρθε επιτέλους η ώρα», σημειώνει, «να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές έχουμε σαν τοπική κοινωνία και ενωμένοι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Να απαιτήσουμε μια καλύτερη Πιερία, η οποία θα πάψει να είναι έρμαιο των ορέξεων και των συμφερόντων όμορων νομών και Ανωνύμων εταιρειών».

Τέρμα ο εμπαιγμός από κυβέρνηση και «ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε»

«Μόνο πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση αυτή (σ.σ της επαναλειτουργίας του σταθμού της Λεπτοκαρυάς και της έναρξης λειτουργίας του σταθμού Αιγινίου) όταν ακόμη δεν έχει κάτσει η σκόνη των κατολισθήσεων στα Τέμπη», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.
Ως ηθικό αυτουργό ωστόσο υποδεικνύει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως επισημαίνει, «εξαπάτησε τον Πιερικό λαό και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση από μέρους της για διακοπή της σύμβασης, παρά μόνο για ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα της εταιρείας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «βρίσκεται αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που ξεπουλάνε δημόσια περιουσία, που ξεπουλήσανε τις εθνικές μας οδούς» και προσθέτει ότι «απάντηση στο θράσος της εταιρείας και τη συναίνεση της κυβέρνησης, που σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από το νομό μας, είναι ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων της Πιερίας για δωρεάν και ασφαλείς μεταφορές και διελεύσεις».
Τέλος ρίχνει και τις «μπηχτές» του για τις προθέσεις «κάποιων καλοθελητών, οι οποίοι μέχρι χθες ψηφίζανε και στηρίζανε με αυταπάρνηση αυτά τα οποία αντιπαλεύουμε σήμερα».
(Πολιτεία )

Δεν υπάρχουν σχόλια: