Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Το ΕΚΑΒ είναι για τα έκτακτα περιστατικά - Και όχι για να μεταφέρει ασθενείς του Νοσοκομείου


ekab
Μέχρι τον Εισαγγελέα έφθασαν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Πιερίας, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η, «κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας» όπως αναφέρουν, απόφαση του Νοσοκομείου Κατερίνης να εξυπηρετεί μόνο μερικά από τα περιστατικά που το αφορούν, φορτώνοντας στο ΕΚΑΒ δευτερογενείς, μη επείγουσες μεταφορές.

Σε ανοιχτή του επιστολή, το Σωματείο των εργαζομένων, αναφέρει: 
«Θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να ενημερώσουμε τους πολίτες της Πιερίας ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 1579/1985 συστάθηκε Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)», το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσίας υγείας.
Επίσης, τονίζουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με επιμέρους υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, το ΕΚΑΒ έχει .....και την αρμοδιότητα του συντονισμού όλων των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των ασθενοφόρων του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της κάθε περιοχής.
Το ΕΚΑΒ Πιερίας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με γνώμονα την άμεση εξυπηρέτηση όλων των πολιτών του Νομού, παρέχοντας υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
Με μεγάλη μας έκπληξη, αλλά συνάμα και μεγάλη μας απορία, τόσο για το περιεχόμενο των εγγράφων όσο και για τον χρόνο σύνταξης τους, πληροφορηθήκαμε από την Υπηρεσία μας ότι την 28Π Δεκεμβρίου 2009 της κοινοποιήθηκε το με αριθμό πρωτοκόλλου 21332/28-12-2009 έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, με το οποίο απρόκλητα, αναίτια και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, από την 1η Ιανουαρίου 2010 το Νοσοκομείο Κατερίνης θα επιμελείται τα θέματα εξιτηρίων και μάλιστα όχι με τον συντονισμό της Υπηρεσίας μας αλλά με δικό του συντονισμό.
Επίσης, απρόκλητα, αναίτια και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, από την 1η Ιανουαρίου 2010 τα ασθενοφόρα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης θα εξυπηρετούν μόνο μερικά περιστατικά που αφορούν το Νοσοκομείο Κατερίνης (σημειωτέον πως τη νύχτα δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο του Νοσοκομείου ποτέ).
Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης αρνείται να συντονίζει το ΕΚΑΒ Πιερίας τα ασθενοφόρα του, όπως προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία και όπως γινόταν εδώ και πολλά έτη.
Αρνείται επίσης να πραγματοποιεί όλες τις κινήσεις που έκανε μέχρι και 31/12/2009 και ιδίως τη μεταφορά των ασθενών από την οικία τους στο Νοσοκομείο ή σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα (π.χ. επανεξετάσεις, αφαίρεση ραμμάτων κλπ) περιστατικά που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου.
Ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Πιερίας, με το από 30-12-2009 έγγραφο γνωστοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ότι όλες αυτές οι ενέργειες του έρχονται σε αντίθεση με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1318/17-06-2009 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο ορίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι αφενός το ΕΚΑΒ ασχολείται κατά απόλυτη προτεραιότητα με τα έκτακτα περιστατικά, τα δε μη επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται από τα Νοσοκομεία και αφετέρου ότι ο συντονισμός όλων των ασθενοφόρων ανήκει στο ΕΚΑΒ.
Εφόσον το ΕΚΑΒ αναλάβει και δευτερογενείς-μη επείγουσες μεταφορές, ελλοχεύει κίνδυνος για την ζωή συμπολιτών μας, αφού ενδέχεται να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε έγκαιρα επείγον περιστατικό.
Επίσης επικουρικά έχουμε επιφορτιστεί με μεγαλύτερο όγκο περιστατικών λόγω του προβλήματος των Τεμπών.
Για τους λόγους αυτούς θα θέλαμε να σας τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής, (σε έκτακτες περιπτώσεις), άμεσης βοήθειας και    επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η χρήση του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε δευτερογενείς, προγραμματισμένες, μη επείγουσες μεταφορές ασθενών, μπορεί να αποβεί μοιραία σε βάρος των πολιτών του νομού Πιερίας και γενικότερα σε βάρος της δημόσιας υγείας του τόπου λόγω του ότι επιφορτίζονται τα λιγοστά ασθενοφόρα με επιπλέον περιστατικά, αφήνοντας το νομό ακάλυπτο για πολλές ώρες. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται λόγω της προσέλευσης τουριστών (τροχαία- πνιγμοί- ατυχήματα στον Όλυμπο).
Θεωρήσαμε σωστό για όλα τα ανωτέρω (όπως και πράξαμε) να ενημερώσουμε πρωτίστως την Εισαγγελία Πιερίας, το Υπουργείο Υγείας καθώς και την Διεύθυνση - Διοίκηση του ΕΚΑΒ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαμορφωθείσα κατάσταση».

Για το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας
Ο Πρόεδρος: Θεοδωράκης
Ο Γενικός Γραμματέας: Βάιος Βασίλειος (
Πολιτεία)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/  

Δεν υπάρχουν σχόλια: