Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ο αγώνας συνεχίζεται

AGONAS_SYNEXIZETAI_1
 


Στόχος να μην επαναλειτουργήσουν τα διόδια Λεπτοκαρυάς, έως ότου ανοίξει ο δρόμος των Τεμπών
Σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ανατολικού Ολύμπου
Το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού παίζει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» με τους Πιεριείς, ενώ η πολιτεία δείχνει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.
Η εταιρεία, αφού κοινοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι από χθες θα έθετε σε λειτουργία το νέο σταθμό διοδίων του Αιγινίου, το βράδυ της Κυριακής, ενώπιον των εκατοντάδων διαμαρτυρόμενων Πιεριέων που έστησαν μπλόκο στο σταθμό, ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσει για τις επόμενες τουλάχιστον μέρες. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προετοιμάζονται ωστόσο για νέες κινητοποιήσεις, εξαγριωμένοι από τη συμπεριφορά της εταιρείας, αλλά και της πολιτείας, που τους αφήνει έρμαιο στα παιχνίδια της «Αιγαίο».
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες που η εταιρεία εξαγγέλλει την έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο, οδηγώντας τους Πιερείς (που τον χαρακτηρίζουν ταφόπλακα της οικονομίας του νομού), σε κινητοποίηση.
«Προφανώς θέλει να μας κουράσει, με τα ‘ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε’», είπε χαρακτηριστικά χθες ο...... Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, κατηγορώντας ταυτόχρονα την πολιτεία ότι μετέτρεψε την υπόθεση αυτή σε διαμάχη μεταξύ των Πιεριέων πολιτών και της εταιρείας, την ώρα που η ίδια έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι» για να αποτρέψει τις όποιες αυθαιρεσίες της «Αιγαίο».
Υπενθυμίζεται ότι η πρεμιέρα της λειτουργίας του νέου σταθμού ήταν να δοθεί στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά η ΕΓΝΑΤΙΑ είχε ζητήσει 6μηνη τουλάχιστον καθυστέρηση, μέχρι η εταιρεία να εκπληρώσει συμβατικές της υποχρεώσεις, άγνωστο επισήμως ποιες, αφού καμία συγκεκριμένη ενημέρωση των φορέων του νομού δεν υπήρξε από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου.
Χθες το πρωί, η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων συναντήθηκε με τον Νομάρχη Πιερίας στο γραφείο του, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις αντίδρασης στα σχέδια της εταιρείας όχι μόνο να θέσει σε λειτουργία το νέο σταθμό Αιγινίου, αλλά και να επαναλειτουργήσει το σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, απ’ όπου τα οχήματα που κατευθύνονται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα συνεχίζουν πορεία διαμέσου παρακαμπτηρίων (κι όχι της εθνικής οδού), αφού ο δρόμος των Τεμπών παραμένει κλειστός.
Την οργή των Πιεριέων προκαλεί και η απόφαση της εταιρείας να επιβάλλει στα διόδια Λεπτοκαρυάς το αντίτιμο των 2,2 ευρώ (αφού δεν εισπράττει, όπως προέβλεπε, τα μισά στο Αιγίνιο), αλλά και να καταργήσει την κάρτα ελευθέρας των δημοτών του Ανατολικού Ολύμπου, την οποία είχε επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν.
Σήμερα το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη για την επαναλειτουργία των διοδίων Λεπτοκαρυάς
AGONAS_SYNEXIZETAI_2Το πρωί χθες, στη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον νομάρχη Πιερίας, αποφασίστηκε να εξεταστεί, από κοινού με τους φορείς της νότιας Πιερίας, η μεταφορά των κινητοποιήσεων από το σταθμό διοδίων του Αιγινίου (αφού προσώρας ανεστάλη η λειτουργία του) στο σταθμό της Λεπτοκαρυάς, με αίτημα τη διακοπή λειτουργίας και αυτού του σταθμού, έως ότου δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος των Τεμπών.
Λίγο μετά το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου απέστειλε πρόσκληση για έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο του (σήμερα Τρίτη στη 1.00 το μεσημέρι) με αποδέκτες τους βουλευτές του νομού, τον Νομάρχη, τους δημοτικούς του συμβούλους, τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων του δήμου του, τον δήμαρχο Λιτοχώρου, τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων της περιοχής, τους προέδρους τουριστικών και επαγγελματικών  φορέων και τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων.
Ανάλογα κάλεσμα, προς οι φορείς, θεσμικούς παράγοντες και οι πολίτες της Πιερίας, απηύθυνε και η Επιτροπή Αγώνα «Όχι στα διόδια Αιγινίου».
Η σημερινή σύσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση για μπλόκο και στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς την επόμενη ή τις επόμενες μέρες, με τους πολίτες της Νότιας Πιερίας να έχουν αρκετούς λόγους για να συμμετάσχουν μαζικά, καθώς το κλείσιμο των Τεμπών τους έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, ενώ σημαντική πρόκληση σ’ αυτή τη συγκυρία συνιστά και η ακύρωση των καρτών τους για ελεύθερη διέλευση από το σταθμό διοδίων.
Αίτημα προς βουλευτές Πιερίας να κλείσουν ραντεβού με την πολιτική ηγεσία
AGONAS_SYNEXIZETAI_3Να ζητήσουν από τους βουλευτές του νομού να αναλάβουν (πέρα από τις ανέξοδες δηλώσεις συμπαράστασης) και την οργάνωση μιας συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου «να αναδείξει η Πιερία με τον πιο άμεσο τρόπο τα προβλήματα που βιώνει με το κλείσιμο των Τεμπών και τα διόδια», αποφάσισαν μεταξύ άλλων χθες, στην πρωινή συνάντηση με τον Νομάρχη, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.
Παρόμοιο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε διατυπώσει, εγγράφως προς το Υπουργείο, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και η Νομαρχία, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να λάβει απάντηση.
«Είμαστε υποχρεωμένοι, εκ του θεσμικού μας ρόλου, να στηρίξουμε τον αγώνα των πολιτών της Πιερίας, που έφτασαν στα όριά τους», είπε χθες ο Νομάρχης «και ζητούμε από τη πολιτεία, το κράτος και την πολιτική ηγεσία, να έρθουν (όπως έρχονταν οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση) να μας ενημερώσουν για το πώς και πότε θα λειτουργήσουν τα διόδια κι αν έχει η εταιρεία το δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει»
(Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: