Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Εθελοντές είμαστε, όχι εργάτες!




Επιστολή μαθητών προς τη δημοτική αρχή Κατερίνης:

Μπορεί να άργησε οκτώ μήνες αλλά τελικά έπεσε το τηλεφώνημα! Ο δήμος Κατερίνης ειδοποίησε την Παρασκευή τους αιτούντες, από τον περασμένο Μάρτη, να δενδροφυτέψουν το χώρο μπροστά από το σχολείο τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου (τώρα πια πάνε Λύκειο τα παιδιά) πώς όλα είναι έτοιμα και να παρουσιαστούν τη Δευτέρα (χθες) πρωί-πρωί, να πιάσουν δουλειά. Χωρίς ποσώς να τους απασχολήσει το ότι οι μικροί εθελοντές τέτοιες ώρες τοι πρωί έχουν μάθημα!

Η ενδεικτική του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η διοίκηση του δήμου Κατερίνης τους εθελοντές δημότες της παραπάνω ενέργεια, προσέκρουσε στη συνετή συμπεριφορά των μαθητών απέναντι στο σχολείο τους κι απέναντι στην έννοια και πρακτική του εθελοντισμού.
Εθελοντές είμαστε, όχι εργάτες. Προέχει το σχολείο, απάντησαν σε επιστολή που έστειλαν στους δημοτικούς άρχοντες (σε γλώσσα δεικτική, τα παλιόπαιδα τα ατίθασα, που δεν καταλαβαίνουν από την προσχηματική, την «καθωσπρέπει» γλώσσα των ενηλίκων), την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια

«Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Την ιστορία μας την έχουμε πει πολλές φορές. Θα την ξαναπούμε! Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, εμείς, μια παρέα φίλων από το 3ο Λύκειο, σας γνωστοποιήσαμε την επιθυμία μας να συμβάλουμε, έτσι ώστε η πόλη μας να γίνει πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη, με λιγότερο γκρι. Ζητήσαμε να μας δώσετε έναν κοινόχρηστο χώρο του δήμου προς δεντροφύτευση. Η ανταπόκρισή σας ήταν άμεση και ελπιδοφόρα! Σπεύσατε με αξιοθαύμαστη ταχύτητα και σοβαρότητα να απαντήσετε στο αίτημά μας. Την ημέρα της συνάντησής μας στα μέσα Μαρτίου, μας είχατε πει πως το πολύ σε ένα μήνα από τότε η περιοχή θα ήταν έτοιμη.
Βγήκε ο Απρίλης, ήρθε ο Μάης, ήρθαν και οι εξετάσεις...
Επανειλημμένως με επισκέψεις και τηλεφωνήματα σας θυμίζαμε πως είμαστε εδώ και περιμένουμε... Ακόμα και μέσα στις εξετάσεις. Πέρασε το καλοκαίρι, ήρθε ο Σεπτέμβρης, ανοίξαν τα σχολεία και απάντηση καμιά...
Ώσπου, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου μας ειδοποιείτε για την επικείμενη δεντροφύτευση. Μας λέτε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και μας ζητάτε να πάρουμε άδεια από το σχολείο για να έρθουμε να φυτέψουμε.
Όχι, δεν δεχόμαστε αυτήν την πρότασή σας, γιατί στερείται λογικής! Είμαστε μαθητές, το σχολείο για μας είναι υποχρέωση. Είμαστε εθελοντές, μα όχι εργάτες. Έχουμε πλήρη συνείδηση του έργου που αναλάβαμε, αλλά οφείλουμε να υπερασπιστούμε και την αξιοπρέπεια του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός είναι μια λειτουργία των πολιτών που απαιτεί οργάνωση και σχεδιασμό. Αρνούμαστε να φύγουμε από το μάθημά μας για να έρθουμε να δεντροφυτεύσουμε.
Ζητούμε ο Κ.Χ. 15 Ε.Ν. των Ευαγγελικών να είναι έτοιμος για δεντροφύτευση την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου.
Ζητούμε αυτή η δεντροφύτευση να γίνει μια ανοιχτή κίνηση πολιτών και τοπικών φορέων.
Προσκαλούμε και εσάς τους ίδιους να έρθετε να μας βοηθήσετε!

Με εκτίμηση,
Η παρέα από το 3ο Λύκειο


Υ.Γ. Εφόσον δεχτείτε να συμμετέχετε, για πρακτικούς λόγους καλό θα ήταν να φοράτε φόρμα».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: