Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μόνο γλώσσα, ή και αυτιά;


Τριτη 13 Οκτωβριου 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Η πορεία των κομμάτων της εκάστοτε μείζονος αντιπολιτεύσεως, ενδιαφέρει όλους τους πολίτες και όχι μόνον εκείνους που μετέχουν στο κομματικό τους γίγνεσθαι. Και ευλόγως. Διότι εκείνο που προσδιορίζει την δημοκρατικότητα ενός πολιτεύματος είναι ακριβώς η αποτελεσματική λειτουργία της αντιπολίτευσης.

Εύλογο λοιπόν είναι να ενδιαφέρονται όλοι οι Έλληνες για τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Νέα Δημοκρατία. Καθώς από αυτές κρίνεται αν πρόκειται να αναδειχθεί μια ηγεσία που δεν θα διακρίνεται μόνο για την ευγλωττία ή την μεγαλοστομία του καταγγελτικού της λόγου, μόνο δηλαδή για την «γλώσσα» της αλλά και για τα ...αυτιά της.

Το προσόν αυτό αναδεικνύεται σε μείζον ζητούμενο τούτη την ώρα, καθώς έχει πια αποδειχθεί ότι, ως κυβέρνηση, η ηγεσία αυτής της παράταξης δεν μπόρεσε να ακούσει την πολιτική και κοινωνική της βάση. Και έχει, πέραν των άλλων, αποδειχθεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, δυο χρόνια μετά από πρόωρες εκλογές, χωρίς προηγουμένως να έχει υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα.

Τώρα, μετά την βαρύτατη ήττα, βγαίνουν διάφοροι, που μετείχαν στην κυβέρνηση, και διατυπώνουν κατηγορίες για ένα σύστημα που υπήρχε γύρω από τον πρωθυπουργό τους και ...του βούλωνε τα αυτιά. Με χαρακτηριστικότερη την φράση του τέως υπουργού κ. Χατζηγάκη που μίλησε για ένα «ιδιόμορφο σοβιέτ» στο μέγαρο Μαξίμου.
Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι δεν απαλλάσσονται ευθυνών όλοι αυτοί που ήταν «πρωτοκλασάτοι», αν πράγματι ανέχθηκαν ένα τέτοιο «σοβιέτ» υπό τον Αγγέλου ή οποιονδήποτε άλλο. Είναι τελείως άχρηστη πια η γλώσσα τους, στις πρωθύστερες καταγγελίες τους, αν δεν είχαν την γενναιότητα να μεταφέρουν με ισχυρό λόγο ό,τι έπιαναν τα αυτιά τους ως «φωνή λαού».

Όπως και όλων εκείνων που επαναπαύθηκαν ότι επειδή η παράταξη τους έχει αρχηγό με το χάρισμα της ευγλωττίας, περιορίσαν τη χρήση της δικής του γλώσσας γλείφοντας άλλοι τα κουτάλια της εξουσίας και άλλοι προς τα άνω για να ενισχύσουν την προσωπική τους θέση.

Τώρα, αν πάνε σε ένα κλειστό συνέδριο, κλείνοντας τα αυτιά στην απαίτηση της βάσης τους, θα κυριαρχήσουν εκείνοι που χθες χρησιμοποιούσαν την γλώσσα τους για να γλείψουν τον ένα και τώρα είναι έτοιμοι να παραστήσουν τους κρίνοντες τα παρελθόντα για να εξασφαλίσουν την ιδιότητα των μελλοντικών επισήμων γλειφτών και...γλειψιματιών.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: