Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Μύθοι και αλήθειες περί φοροφυγάδων

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.07.2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Έχουμε μάθει στον τόπο μας να ζούμε με τους μύθους μας. Μερικούς των οποίων έχει κάνει «σημαία» η Αριστερά, σε όλες τις εκδοχές και τις χρωματικές παραλλαγές της. Πράσινες, κόκκινες, ροζ και ...μαύρες. Όπως για παράδειγμα ο μύθος ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι υπόθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Των «βιομηχάνων».
Ας είχαμε «βιομηχάνους», με πραγματικές βιομηχανίες, και ας έκαναν και φοροδιαφυγή. Τουλάχιστον θα έδιναν δουλειά σε κάποιους ανθρώπους και θα πρόσθεταν πραγματικό εισόδημα στον τόπο. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε. Μόνο μεταπράτες και αεριτζήδες μας περισσεύουν.
Όσοι δεν έχουν κολλήσει σε αυτή την παλαιοκομματική μυθολογία θεωρητικών και πολιτικών της παραδοσιακής και νεωτεριστικής Αριστεράς, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της μεγάλης φοροδιαφυγής και της παραγωγής μαύρου χρήματος στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στις εναπομείνασες συρματουργίες ή χρωματουργίες και τις αγωνιζόμενες να επιβιώσουν βιοτεχνίες. Βρίσκεται εκεί ακριβώς που το εντόπισε με την τελευταία έκθεση του, που παρέδωσε προχθές στη Βουλή, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής.
Σε κάποιους σαν αυτόν τον επιμελητή του ΚΑΤ με τα δύο εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό του και τις πολλές αγορές ακινήτων «η απόκτηση των οποίων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείτο από τον μισθό του».
Σε κάποιους γιατρούς που έχουν συστήσει εξωχώριες εταιρίες για να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα από τα φακελάκια, ή από τις ...επιδοτούμενες από εταιρίες φαρμάκων συνταγογραφήσεις.
Στους δεκάδες υπαλλήλους γραφείων πολεοδομίας που «έχουν αποκτήσει τεράστια περιουσία η οποία δεν δικαιολογείται από την οικονομική τους κατάσταση, από τα νόμιμα εισοδήματα τους».
Αλλά το χειρότερο από όσα περιγράφονται στην έκθεση του κ. Ρακιτζή είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους αυτοί οι «κύριοι» θα συνεχίσουν απτόητοι το «έργο» τους. Και ο κυριότερος λόγος είναι η ...θεσμοθετημένη ατιμωρησία. Ιδού και τα δείγματα:
Προϊστάμενος πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο οποίος εξέδιδε παράνομες οικοδομικές άδειες...καθάρισε με απαλλαγή από το «πειθαρχικό συμβούλιο» που τον έκρινε.
Γυναικολόγος που συνταγογραφούσε παρανόμως φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας «τιμωρήθηκε» με τρίμηνη παύση.
Εκπαιδευτικός που την κοπανούσε συστηματικά από τη δουλειά της με πλαστές βεβαιώσεις ...κέρδισε και μια άδεια έξη μηνών που επισήμως ονομάζεται προσωρινή παύση.
Αν δεν δούμε την αλήθεια κατάματα, αν δεν απαλλαγούμε από τα παραμύθια μας, προκοπή μην περιμένουμε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: