Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ίδρυση τράπεζας στήριξης των ΜμΕ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Την πρόταση για ίδρυση Τράπεζας Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υιοθέτησε η Γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. «Ικανοποιημένος» και «δικαιωμένος» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος πρώτος είχε εισηγηθεί την πρόταση, τον Νοέμβριο του 2008.
Η πρόταση του κ. Χατζηχριστοδούλου, την οποία είχε διατυπώσει τόσο με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ και τους Προέδρους των 59 Επιμελητηρίων, όσο και στη διάρκεια της Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στην Καβάλα, στις 15 Νοεμβρίου 2008, έγινε δεκτή από τα μέλη της γενικής συνέλευσης που συνεδρίασαν στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το διήμερο 3 και 4 Απριλίου.
Η πρόταση αφορούσε στη λειτουργία των Επιμελητήριων ως δυνητικών οργανισμών χορήγησης μικροπιστώσεων (μέχρι 25.000 ευρώ) σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων επεσήμανε από τη Ρόδο πως η Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και στην αρχή τουλάχιστον της λειτουργίας της θα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το ΤΕΜΠΜΕ και τον κρατικό κορβανά. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν
όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί στην περιφέρεια, με την βοήθεια των Επιμελητηρίων που θα στεγάσουν τα τμήματά της.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, δήλωσε «ικανοποιημένος και δικαιωμένος γιατί τελικώς η Γενική Συνέλευση αποδέχθηκε την πρόταση αυτή και αποδείχθηκε η πρόθεση όλων να στηρίξουν και να προωθήσουν την ανάληψη τέτοιων δραστηριοτήτων».
Στις εργασίες της συνέλευσης, παρέστη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Μπούγας, ο οποίος ανακοίνωσε δέσμη νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και την εφαρμογή νέων προγραμμάτων, ενώ απάντησε και στα αιτήματα που διατυπώθηκαν από τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Σύντομα και ΤΕΜΠΜΕ 2 Το θέμα που κυριάρχησε στη διάρκεια των εργασιών της συνελεύσεως της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ήταν η οικονομική κρίση που αναμένεται να επηρεάσει κλάδους σημαντικούς, όπως αυτοί του τουρισμού και της οικοδομής.
ΠΕΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Τονίστηκε ότι ο τουρισμός, η λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, μπορεί να ξεπεράσει την κρίση με εφόδιο την ποιότητα σε προϊόντα και παροχή υπηρεσιών και τη σωστή λειτουργία, των επιχειρήσεων, ενώ παρουσιάστηκε επίκαιρη μελέτη για τον τομέα αυτό.
Ιδιαίτερα σημαντικά κρίθηκαν από τους μετέχοντες στη συνέλευση και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής, που προτάθηκαν και αναμένονται να εξαγγελθούν σύντομα, από την οποία εξαρτώνται 240 επαγγέλματα που λόγω της οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν.
Ελπίδες γέννησαν στις τάξεις των επιχειρηματιών οι εξαγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης για την εφαρμογή στο προσεχές χρονικό διάστημα του ΤΕΜΠΕ 2, καθώς αναμένεται από αυτό να εξυπηρετηθούν οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο αρχικό πρόγραμμα.
Τέλος, τα μέλη της Γ.Σ. της ΚΕΕΕ συζήτησαν τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και κατέστησαν σαφές πως είναι αντίθετοι στα πάσης φύσεως «χαράτσια» που επιβαρύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
kraxtis-gr.blogspot.com
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: