Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Φέξε μου και γλίστρησα!


ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Θολώνει περισσότερο τα νερά, σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης, η Νομαρχία Πιερίας, καθώς (ανταπαντώντας στη δημοσιευθείσα χθες απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) μας πληροφορεί ότι η άδεια διάθεσης απορριμμάτων και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κατερίνης δεν έληξε τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά λήγει τον ερχόμενο, τον Οκτώβριο του 2009, μετά από σχετική απόφαση του Νομάρχη Πιερίας. Το πώς και με ποιο σκεπτικό ο Νομάρχης κατάφερε να παρατείνει για άλλους δώδεκα μήνες τον, εκ της μελέτης του έργου, προκαθορισμένο χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ Κατερίνης, αυτό το αφήνει αδιευκρίνιστο.
Σε μια έγγραφη απάντηση, που όχι μόνο δε δίνει απαντήσεις, αλλά δημιουργεί και νέα σοβαρά ερωτήματα, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Νομάρχη Πιερίας που αδειοδοτεί τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2009.
Κι αυτό, την ώρα που ο διαχειριστής του έργου, η ΔΕΥΑ Κατερίνης, βεβαιώνει πως η πρόβλεψη επάρκειας (σύμφωνα με τις μελέτες κατασκευής του έργου) ήταν 7,5 έτη, τα οποία παρήλθαν τον Οκτώβριο του 2008. Το πλέον περίεργο είναι ότι η ΔΕΥΑΚ δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι ο χώρος νομιμοποιείται (εκ της σχετικής απόφασης του νομάρχη) να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.
Η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, «απολογούμενη» κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ της ΕΠΤΑ, («ΧΥΤΑ Κατερίνης σε κώμα», τεύχος 216, 14 Φλεβάρη του 2009), ανέφερε πως, ναι μεν έχει κορεσθεί ο ΧΥΤΑ, ο οποίος «είχε συγκεκριμένο ωφέλιμο όγκο και πρόβλεψη επάρκειας μέχρι τον Οκτώβριο του 2008», αλλά «κάτω από την πίεση αντικειμενικών δυσκολιών» (δεν ήταν έτοιμο το δεύτερο φάτνωμα στην επέκταση του ΧΥΤΑ) και προκειμένου να μη δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη χωματερή, «ανέλαβε την ευθύνη και την πρωτοβουλία» να εφαρμόσει διάφορες «αλχημείες» στο ήδη κορεσμένο υπάρχον φάτνωμα, ευελπιστώντας ότι η επέκταση θα είναι έτοιμη τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2009.
Ποιος ο λόγος να αναλάβει «ευθύνη», για παράταση «με το στανιό» του χρόνου λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αν γνώριζε ότι η άδειά του λήγει νομίμως το 2009; Αλλά, αν δεν γνωρίζει η ΔΕΥΑΚ, σε ποιόν και σε τι βασίστηκε (και πότε) ο Νομάρχης Πιερίας και έδωσε παράταση ζωής ενός χρόνου στον πεθαμένο ΧΥΤΑ;
Το Τμήμα Περιβάλλοντος επικαλείται στην απάντησή του την με αρ. πρωτ. 21/10177/16-4-2004 «Άδεια διάθεσης απορριμμάτων και Λειτουργίας ΧΥΤΑ Κατερίνης».
Μπορεί να είναι αυτή η σχετική άδεια του Νομάρχη; Προφανώς όχι. Διότι, ακόμη κι αν είχε προβλέψει η Νομαρχία ότι θα χρειαστεί να παραταθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ, υποθέτουμε ότι θα χρειάζονταν κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες για να επιτρέψει κανείς τη λειτουργία μιας ωρολογιακής βόμβας, όπως είναι ένας κορεσμένος ΧΥΤΑ. Στην απάντησή του πάντως το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, επιχειρεί να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες για την επικινδυνότητα του ΧΥΤΑ. «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για τη διενέργεια γενικών περιβαλλοντικών ελέγχων, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ν. Α. Πιερίας και το ΚΕΠΠΕ διεξήγαγαν και στο παρελθόν και πρόσφατα στο ΧΥΤΑ Κατερίνης αυτοψίες και δειγματοληψίες από την έξοδο του συστήματος επεξεργασίας των στραγγισμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων είναι στη διάθεση σας», αναφέρει.
Εμείς, ευθύς μόλις λάβαμε χθες (με φαξ), ζητήσαμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος ό,τι έγγραφο τεκμηρίωνε τους παραπάνω ισχυρισμούς της υπηρεσίας (αλλά, εκ παραδρομής πιθανόν, δεν συνόδευε την επίσημη απάντηση), συμπεριλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων των ελέγχων τα οποία μας βεβαίωνε ότι είναι στη διάθεσή μας.
Τελικά, μας υποχρέωσαν να συμπληρώσουμε μια αίτηση και να μπούμε στην αναμονή (αύριο-μεθαύριο) για να μας τα ενεχειρίσουν. Για δε τα αποτελέσματα των αυτοψιών και δειγματοληψειών, μας πληροφόρησαν ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, γιατί η διαδικασία (να μαζευτούν τα μέλη της Επιτροπής, να ενημερώσουν τον ενδιαφερόμενο, να κάνει ένσταση, να την εξετάσουν να την δεχτούν ή να την απορρίψουν και να προωθήσουν την έκθεση για τα περεταίρω) βρίσκεται «σε εξέλιξη».
Που σημαίνει, έπεται συνέχεια.
''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: