Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας σε υπουργούς: Δεν είστε μόνιμοι, δεν θα στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές

Πολλή δουλειά και όχι τηλεοπτικές εμφανίσεις ζήτησε από τους 45 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση.....


Τσίπρας: Σκληρή δουλειά με ευθύνη και συλλογικότητα

«Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στην στήριξη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός δύο φορές σε έξι μήνες. Πράγμα σπάνιο που μας γεμίζει ευθύνες. Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μια λέξη, σκληρή δουλειά. Δουλειά με συλλογικότητα και ευθύνη για μια κοινωνία της ισότητας. Για να χτίσουμε μια άλλη Ελλάδα. Που θα έχει βγει από την κρίση, που θα κρατάει τους νέους ανθρώπους και μια Ελλάδα που θα είναι ισότιμος εταίρος στην ΕΕ. 
Ο στόχος με ορίζοντα τετραετίας είναι απολύτως εφικτός αν δουλέψουμε σκληρά και επιχειρήσουμε τομές. Σήμερα θα έλεγα ότι έχουμε μπροστά μας ένα επίπονο έργο, να αναπτύξουμε ένα μεγάλο παραγωγικό μοντέλο που θα αναστρέψει την πορεία της τελευταίας πενταετίας. Το προηγούμενο νεοφιλευθέρο μοντέλο απέτυχε και εξαφάνισε την μικρή παραγωγή. Σε αυτό το μοντέλο θέλουμε να αντιτείνουμε ένα άλλο μοντέλο που θα παράξει αποτελέσματα και θα στηρίζεται στον σεβασμό της εργασίας, με έμφαση στην καινοτομία και στην στήριξη του προσωπικού με υψηλά προσόντα και την αναδιανομή των φορολογικών βαρών». 

Στόχος όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση θα καθορίσει πολλά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τόνισε και πρόσθεσε: Η συμφωνία δεν έχει μόνο αγκάθια. Έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων. Στις δικές μας δράσεις εντάσσονται θέματα που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Σχετικά με τα ανοιχτά θέματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι για τα κόκκινα δάνεια, και το θέμα της ρύθμισης αγοράς εργασίας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την επαναφορά τους όπως και θα προσπαθήσει για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και την σωστή αξιοποίηση του Ταμείου. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις γραμμές για την στήριξη του κράτους πρόνοιας. «Να στηρίξουμε την δημόσια υγεία, να αναβαθμίσουμε την Έρευνα, να μετραρρυθμίσουμε την Παιδεία. Να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Να ανακουφίζονται συνεχώς συνανθρωποί μας από την κρίση και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σε απαράδεκτα μεγέθη η ανεργία στη χώρα. Να σπάσουμε το απόστημα της φοροδιαφυγής. Να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απεριόριστο χρόνο, η διαπραημάτευση έχει τελειώσει. Πρέπει η κυβέρνηση, είπε, να δράσει γρήγορα και να δείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει και πρόσθεσε ότι νομοσχέδια που ήταν έτοιμα από το προηγούμενο σχήμα θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν μόλις ανοίξει η Βουλή. 

Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ακολουθηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, μιας δύσκολης συνόδου, και δεν γίνεται να μετατρέπεται η Μεσόγειος σε υγρός ταφός. «Θέλουμε να ζούμε σε έναν ήρεμο τόπο. Χρειαζόμαστε χρηματόδοτηση για την ανάσχεση της ροής. Είναι θετικό βήμα η απόφαση της Συνόδου αρκεί να μην ενδώσουμε ως κοινωνία σε ρατσιστικές κραυγές που ακούγονται δίπλα μας».

Για να διευκολυνθεί η συνεργασία και συνεννόηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρεις διυπουργικούς κύκλους: 

Το κάθε υπουργείο δεν θα λειτουργεί αυτόνομα χωρίς έλεγχο και συντονισμό για να διευκολυνθεί ο συντονισμός και η συνεργασία θα συστήσουμε τρεις κύκλος διυπυργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα όλα τα προβλήματα ο πρώτος κύκλος: συμβούλιο κυβεν. πολιτικής παραγωγικά και οικονομικά υπουργεία. Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά στην Παιδεία και ο τρίτος κύκλος θα είναι κάτι σαν το γνωστό ΚΥΣΕΑ αλλά θα χαράσσει κυβερνητική πολιτική.

Το όργανο θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο που θα ελέγχει δυσλειτουργίες και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ελέγχω το συνολικό έργο και ξεχωριστά τα υπουργεία. Κανείς σας δεν είναι μόνιμος. Καλείστε να ανταποκριθείτε στην ευθύνη που σας έδωσε ο λαός. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν θα γίνει αποδεκτή. Επίσης δεν έχετε χρόνο και πρέπει να παράξετε έργο και η πορεία του θα ελέγχεται διαρκώς, ενώ οι υπουργοί θα παρουσιάζουν τον απολογισμό των πρωτοβουλιών στο υπουργείο του και βάσει αυτού θα αξιολογείστε. 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να σταματήσουν τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις. «Η δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία και στα προβλήματα του λαού. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του. Το ύφος της νέας διακυβέρνησης είναι ότι παράγουμε σκληρή δουλειά. Σας επέλεξα για να κυβερνήσετε και όχι για να κάνετε τηλεοπτικές εμφανίσεις».

Το... στίγμα που έδωσαν οι νέοι υπουργοί

Όπως είπε προσερχόμενος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ «Έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας. Προτεραιότητα της κυβέρνησης η πάταξη της διαφθοράς».

Για τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομική πολιτική της χώρας, μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Αναφερόμενος σε αυτές είπε ότι «η μία αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας, η δεύτερη είναι η εξεύρεση ισοδυνάμων έτσι ώστε να απαλύνουμε τα όποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας και η τρίτη είναι το λεγόμενο αναπτυξιακό σοκ». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας σημείωσε ότι «Θα κινηθούμε με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Οι κάτοικοι στα νησιά έκαναν μεγάλη προσπάθεια και έδειξαν αλληλεγγύη» και τόνισε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους πρόσφυγες.

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, για να τονίσει: «εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τις οδηγίες και θα υπάρξει συντονισμός, ενώ υποστήριξε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επεσήμανε ότι θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στην μάχη της καθημερινότητας και τα κενά θα αντιμετωπιστούν με προσωπικό που θα αναλάβει την ευθύνη.«Στις 10 Οκτωβρίου θα καλυθφούν όλα τα κενά» δήλωσε ο χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ερώτηση αν «έχουμε μειώσεις συντάξεων», δήλωσε ότι «οριζόντες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε. Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάτπυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι»
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: