Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Αλαλούμ ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ

 

Συνεχίστηκε και χθες η πλήρης σύγχυση απόψεων σχετικά με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων και ιδίως τον...
ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για το ζήτημα, ο υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας Γ. Τόλιος ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ανατρέποντας όσα είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Ν. Βούτσης. Ο τελευταίος είχε πει ότι δεν θα υπάρξει νομοθεσία για το παρελθόν, δηλ. δεν πρόκειται να γίνουν αναδρομικές αλλαγές σε υφιστάμενους φόρους.

Είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τον φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη» γι’ αυτό και «η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει παράδεισο τον ΕΝΦΙΑ απέναντι στο ΦΜΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ». «Οπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και η κ. Σπυράκη έχει το θράσος να επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία της μεσαίας τάξης», ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου.

Από την εκδήλωση κατέστη σαφές πάντως ότι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να νομοθετήσει ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), από τον οποίο θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,4-1,5 δισ., έναντι 3,2 δισ. σήμερα. Κατά τον κ. Τόλιο, ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και θα κλιμακώνεται με πληθώρα συντελεστών, που θα ενσωματώνουν και εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα δε με την κ. Φωτεινή Κούβελα, επίσης υποψήφια βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση και οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 35%, ώστε να εξομοιωθούν με τις εμπορικές.

Σε σχετική της ανακοίνωση επί του ζητήματος, η διοίκηση της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι «όποιος δηλώνει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία, γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρείες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική. Η επιβολή ενός νέου ΦΜΑΠ με έσοδα 1,4 δισ. σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των περίπου 140.000 φορολογουμένων που διαθέτουν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 400.00 ευρώ, θα ανέλθει σε 10.000 ευρώ ανά φορολογούμενο, από 500 ευρώ που είναι η μέση επιβάρυνση με βάση τον ΕΝΦΙΑ του 2014».

Ο κ. Αντ. Παναγόπουλος, γραμματέας του τομέα Παραγωγικών Φορέων της Ν.Δ., δήλωσε ότι πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος είναι η συνεχής μείωση του υφιστάμενου ΕΝΦΙΑ κατά 15-20% ετησίως έως ότου φτάσει περίπου στο μισό απ’ ό,τι σήμερα, ή περίπου 0,8% του ΑΕΠ. Τότε, ο φόρος θα λάβει ανταποδοτικό χαρακτήρα, μέσω της απόδοσής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, στις προθέσεις της Ν.Δ. είναι η διόρθωση των αντικειμενικών αξιών, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: