Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Guardian και Washington Post κατονόμασαν το «βαθύ λαρύγγι» των παρακολουθήσεων - Ο Εντουαρντ Σνόουντεν έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ

Guardian και Washington Post κατονόμασαν το «βαθύ λαρύγγι» των παρακολουθήσεων

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013
Η βρετανική εφημερίδα Guardian κατονόμασε έναν 29χρονο τεχνικό πρώην εργαζόμενο στη CIA ως την πηγή για τις διαρροές σχετικά με τις υπηρεσίες κατασκοπίας των ΗΠΑ που... έχουν φέρει σε αμηχανία τις μυστικές υπηρεσίες της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.

Η Guardian, που αποκάλυψε ότι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τηλεφωνήματα και δεδομένα στο Διαδίκτυο μέσω μεγάλων εταιριών όπως η Google και το Facebook, ανέφερε πως η πηγή της, ο Εντουαρντ Σνόουντεν, της ζήτησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Τον 29χρονο ως κύρια πηγή της κατονόμασε και η Washington Post. Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε πως «ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε πως ήταν η πηγή για το μυστικό πρόγραμμα».

Η Washington Post ανέφερε πως ο Σνόουντεν δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο κόσμος δεν θα τρομοκρατηθεί».

«Είναι υπάλληλός μας»

Η Booz Allen, μια συμβουλευτική εταιρεία τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος που αποκαλύφθηκε ως η πηγή των δημοσιευμάτων της Washington Post αλλά και του Guardian σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) είναι υπάλληλος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο 29χρονος Εντουαρντ Σνόουντεν εργαζόταν για λογαριασμό της Booz Allen για διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες και του είχε ανατεθεί μια ομάδα εργασίας στη Χαβάη.

«Οι αναφορές ότι το άτομο αυτό υποστηρίζει ότι διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες είναι συγκλονιστικές, αν είναι ακριβείς. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σοβαρή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας αλλά και των βασικών αξιών της εταιρείας μας», ανέφερε η Booz Allen, σε σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία προσέθεσε στην ανακοίνωσή της ότι είναι διατεθειμένη να συνδράμει σε οποιαδήποτε έρευνα διενεργηθεί για το θέμα.

Γερουσιαστής ζητά την δίωξή του

Την δίωξη του Έντουαρντ Σνόουντεν ζητά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Πίτερ Κίνγκ.

«Αν έκανε στην πραγματικότητα τη διαρροή των δεδομένων της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την δίωξή του στο μέγιστο βαθμό του νόμου», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής καλώντας την Ουάσινγκτον να ζητήσει την άμεση έκδοσή του από το εξωτερικό.

Ο Σνόουντεν που έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ δεν έχει την πρόθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και «προτίθεται να ζητήσει άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής». ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: