Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σε αναζήτηση 4,6 δισ ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» στο πρόγραμμα χρηματοδότησης

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013
Αρχίζουν σήμερα οι επαφές του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας και ταυτόχρονα εισέρχεται στην τελική ευθεία και η αναζήτηση 4,6 δις ευρώ... για να κλείσει η «τρύπα» στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, ώστε να μην διακόψει τη στήριξή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι δράσεις που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα ενόψει του ελέγχου αυτού είναι εκατοντάδες. Αλλά τα σημαντικά είναι πολύ λιγότερα και σε μεγάλο βαθμό έχουν διευθετηθεί. Εξαίρεση αποτελεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για το 2014. Θέμα που αναμένεται να συζητηθεί και στο Euroworking Group της ερχόμενης Πέμπτης.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Πρώτον, το ΔΝΤ δεν θα τραβήξει στα άκρα την κόντρα και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση το Ταμείο θα μπορεί να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα αφού δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες.

Δεύτερον, το ΔΝΤ θα απαιτήσει την εξεύρεση των 4,6 δις ευρώ που αποτελούν το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και τότε δεν αποκλείεται να «συρθεί» ο έλεγχος έως τις γερμανικές εκλογές. Και όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, αφορμές υπάρχουν για να μην κλείσει ο έλεγχος γρήγορα, δεδομένου του όγκου των μέτρων που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί βάσει Μνημονίου.

Πέραν αυτού, στα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν από σήμερα περιλαμβάνονται:

1. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχουν έρθει σε συμφωνία για μικρή παράταση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε να κατατεθεί ολοκληρωμένο στη Βουλή.

2. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα θέσουν το αίτημα, αλλά από την τρόικα έχει σταλεί το μήνυμα ότι δύσκολα θα εγκριθεί. Όλα εξαρτώνται από την πορεία του προϋπολογισμού. Ακόμα, όμως, κι αυτή το επιτρέπει, η τρόικα φοβάται ότι μία μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα δημιουργήσει την απαίτηση κι άλλων ελαφρύνσεων θέτοντας σε κίνδυνο το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν «μικρό καλάθι».

3. Παράταση στον προσδιορισμό των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν. Η τρόικα δείχνει διατεθειμένη να περιμένει, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τα μέσα Ιουλίου.

4. Δημοσιονομικό κενό 2015 – 2016. Τα μέτρα δεν θα προσδιοριστούν τώρα με ακρίβεια, αλλά η τρόικα θέλει να οριστικοποιηθεί το μέγεθος των απαραίτητων παρεμβάσεων. Η ίδια εκτιμά ότι το κενό αυτό ανέρχεται στα 4,2 δις ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο το υπολόγιζε στα 2,7 δις ευρώ.

Οπότε θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν αριθμό και αυτός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους νέους υπολογισμούς για το μέγεθος της ύφεσης φέτος και εάν η ελληνική οικονομία θα περάσει ή όχι σε θετικό έδαφος το 2014. Επίσης, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τα μέτρα με τα οποία θα καλύψει τα έσοδα από την εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, για να μην διευρυνθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό κενό.

5. Τράπεζες. Θα πρέπει να αποφασιστεί η αναδιάρθρωση των μικρών τραπεζών και να σχεδιαστεί το πλάνο επανιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών.

6. Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Θα εξετασθεί η πορεία του, δεδομένου ότι η επίτευξη των εσόδων που έχουν υπολογιστεί είναι κρίσιμης σημασίας. Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα για να κλείσει την «τρύπα». Και η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος.

Του Σωτήρη Νίκα - Η Καθημερινή
Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: