Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Γ. Άσμουσεν: Οι άνδρες με τα μαύρα (οι τροϊκανοί), κάποια στιγμή πρέπει να καταργηθούν

http://www.e-typos.com/content/geo.JPG 
Πέμπτη 09 Μαίου 2013
Η Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η οποία χειρίστηκε τις πρόσφατες διεθνείς δανειακές συμβάσεις με κράτη-μέλη της ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από...
ένα "αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα", αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της κρίσης χρέους, δήλωσε σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η τρόικα έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της οργής για τα μέτρα λιτότητας και την δημοσιονομική προσαρμογή που συνοδεύει τα δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο είχε χρησιμοποιήσει τον όρο "οι άνδρες με τα μαύρα" για τις αντιπροσωπείες της.

http://www.e-typos.com/content/geo.JPG "Κατανοώ πλήρως το ερώτημα ‘πότε θα δούμε το τέλος της τρόικας’", είπε ο Άσμουσεν κατά την διάρκεια μιας συζήτησης με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. "Δεν θα πρότεινα να μεταβληθεί το σύστημα της τρόικας τώρα, εν μέσω της κρίσης. Αλλά στο πιο μακροπρόθεσμο μέλλον, θα συμφωνούσα. . . να επανέλθουμε σε ένα σύστημα πλήρως βασιζόμενο στην ΕΕ".

Ο Άσμουσεν εκτίμησε ότι η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να αρχίσει με την μετατροπή του μόνιμου ταμείου της ευρωζώνης το οποίο χορηγεί δάνεια, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), σε αυτοτελές θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Η ιδέα για κάτι τέτοιο θα ήταν να δημιουργηθεί, εντέλει, ένα σύστημα το οποίο "που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα θέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίκεντρο" της δραστηριότητας και των αποφάσεών του, συνέχισε ο Άσμουσεν αναφερόμενος στο νομοθετικό και στο εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εμφανιστεί διστακτικές σε ό,τι αφορά την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: