Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Διαπλοκές και… ανοίγματα

Πέμπτη 09 Μαίου 2013
Στις τράπεζες ρίχνει την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας ο Σταυράκης
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ήταν ο «κακός» στο Υπουργικό Συμβούλιο, διότι έκρουε συνεχώς τον κώδωνα για περιορισμό των κρατικών δαπανών
Τα διοικητικά συμβούλια των...
δύο μεγάλων τραπεζών, Κύπρου και Λαϊκής, δεν ανταποκρίθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να ελέγξουν αποτελεσματικά τις ενέργειες των διευθυντικών τους στελεχών. Αυτά κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης στην Ερευνητική Επιτροπή, που ανέλαβε να εξετάσει τις συνθήκες και τις ευθύνες για τη δεινή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ευρύτερα της οικονομίας. Ο κ. Σταυράκης μίλησε ακόμα για διαπλοκές μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, που ενδεχομένως να «διαπλέκονταν είτε γιατί είχαν δάνεια είτε για άλλους λόγους». Σε σχέση με τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών των τραπεζών, είπε ότι υπήρχε ασυμμετρία μισθών και μπόνους, ενώ εξήγησε ότι εάν ένας τραπεζίτης αναλάμβανε υψηλούς κινδύνους, μπορούσε να πάρει εκατομμύρια ως φιλοδώρημα.
Οι τραπεζίτες και τα φιλοδωρήματα
Ο Χαρίλαος Σταυράκης είπε επίσης πως εάν οι χειρισμοί δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι τραπεζίτες μπορούσαν να αποδώσουν την αποτυχία τους στην κρίση ή άλλους παράγοντες, ώστε να μην επωμιστούν τις ευθύνες. «Αν ένας τραπεζίτης πάρει πολλά ρίσκα και βγει κερδισμένος, θα πάρει πολύ καλό φιλοδώρημα. Εάν δεν πάει καλά θα βρει δικαιολογία, θα πάρει μια καλή αποζημίωση και θα αποχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ. Σταυράκης, όταν ερωτήθηκε για τα λεφτά που πήρε κατά την αποχώρησή του από την Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι έλαβε δύο εκατομμύρια ευρώ ως Ταμείο Προνοίας και μισό εκατομμύριο ως μπόνους. Ανέφερε, επίσης, ότι ήταν ο «κακός» στο Υπουργικό Συμβούλιο, διότι έκρουε συνεχώς τον κώδωνα για περιορισμό των κρατικών δαπανών και επέμεινε ότι η καταστροφή στην κυπριακή οικονομία επήλθε από το μεγάλο άνοιγμα των δύο μεγάλων τραπεζών σε ξένες αγορές και τη φτωχή εταιρική διακυβέρνηση, και όχι από το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Επιστολές στον Πρόεδρο Χριστόφια
Σ’ ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργου Πική, ο Χαρίλαος Σταυράκης είπε ότι το μεγαλύτερο διάστημα που διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών η Κύπρος βρισκόταν εντός αγορών, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος χρεοκόπησε λόγω των ζημιών των τραπεζών». «Χρεοκοπήσαμε γιατί τον τελευταίο χρόνο χάσαμε δέκα δις από τις δύο τράπεζες», επανέλαβε, διατυπώνοντας τη θέση ότι τα δέκα δις φθάνουν το 60% του ΑΕΠ και ήταν αδύνατο για το κράτος να επωμιστεί το κόστος. Πρόσθεσε ότι κάθε εβδομάδα ήγειρε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένσταση για την αύξηση των δαπανών και ανέφερε πως ήταν αντίθετος με έργα όπως το Μέγαρο Πολιτισμού, ο δρόμος Πόλεως Χρυσοχούς - Πάφου και η ίδρυση Ιατρικής Σχολής. Πρόσθεσε ότι τόσο προφορικά όσο και με επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
Εύσημα στην Κυβέρνηση Τάσσου
Ερωτηθείς εάν ως μέλος της Κυβέρνησης Χριστόφια φέρει ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία, ο Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε ότι όταν διαφωνείς με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε αποφασίζεις να παραιτηθείς είτε συνεχίζεις να εργάζεσαι, προσδοκώντας να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Τόνισε πως ίσως θα έπρεπε να είχε φύγει από την Κυβέρνηση Χριστόφια δύο με τρεις μήνες πριν από τις αρχές Αυγούστου του 2011. Ο κ. Σταυράκης απένειμε τα εύσημα στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου για τους οικονομικούς δείκτες που παρέδωσε. Ερωτηθείς για την κατά 11,3% αύξηση των δαπανών τους πρώτους δέκα μήνες του 2008 και κατά 5,6% υπέρβαση του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η πολιτική Χριστόφια δεν ήταν σε απόλυτη συμμετρία με τον προϋπολογισμό που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανομβρία και είπε πως η κυβέρνηση Χριστόφια αποζημίωσε με 65 εκατομμύρια ευρώ τους γεωργοκτηνοτρόφους, ενώ δαπάνησε άλλα 30 εκατομμύρια για τη μεταφορά νερού.
«Αλόγιστα ανοίγματα των τραπεζών»
Σε άλλη ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου από μόνο του δεν συνιστούσε καταστροφή. Εξήγησε, ωστόσο, ότι λόγω του μεγέθους του, απαιτούσε απίστευτα λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς, καθώς το παραμικρό λάθος μπορούσε να σκοτώσει την οικονομία. Προς τούτο, ο κ. Σταυράκης έκανε λόγο για αλόγιστα ανοίγματα των τραπεζών, ενώ είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι δύο τράπεζες έφθασαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι η απομείωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους, η παραχώρηση επισφαλών δανείων στην ελληνική αγορά, η αγορά τράπεζας στη Ρουμανία και η εξαγορά της ρωσικής τράπεζας. Διευκρινίζοντας ότι δεν συμμετείχε στο Γιούρογκρουπ, κατά το οποίο η τότε Κυβέρνηση αποδέχθηκε χωρίς την οποιαδήποτε διεκδίκηση την απομείωση του ελληνικού χρέους, είπε πως ακόμα και να διεκδικούσαμε τις όποιες αποζημιώσεις, είναι αμφίβολο εάν τελικά θα επιτυγχάναμε το όποιο όφελος.

Μισθός ανάλογα με τα μπόνους

ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ σχετικά, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είπε πως διετέλεσε Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, προσθέτοντας ότι το πακέτο απολαβών του κυμαινόταν από τις 150.000 ευρώ μέχρι το ένα εκ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με τα μπόνους. Ερωτηθείς για το κόστος που μπορεί να επέφερε στην κυπριακή οικονομία η κακή σχέση του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι αυτή δημιουργούσε κακή ψυχολογία και έδινε τροφή για κομματική εκμετάλλευση. Οι δημόσιες ακροάσεις της Επιτροπής θα συνεχιστούν σήμερα, στις 9:30, με την κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία, ενώ στις 12:30 θα αρχίσει η κατάθεση του Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας. 
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/561761

Δεν υπάρχουν σχόλια: