Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
Αποσπάσματα των δηλώσεων
"Σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες, οι εταιρείες που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς δεν ασφαλίζονται από τις ασφαλιστικές για τον ...κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, γιατί πολύ απλά το κόστος είναι τόσο τεράστιο που καμιά ασφαλιστική εταιρεία δεν το αναλαμβάνει."
"Όχι μόνο πρέπει να σταματήσουμε την κατασκευή νέων  πυρηνικών σταθμών, όχι μόνο πρέπει να προχωρήσουμε στη σταδιακή αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης με το κλείσιμο των παλαιών σταθμών, αλλά και στο μεσοδιάστημα όσοι σταθμοί  λειτουργούν, θα πρέπει τουλάχιστον να αποκαλύψουν το πραγματικό κόστος της  ενέργειας που παράγεται από αυτούς, γιατί οι λομπίστες μας λένε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πιο συμφέρουσα και από τις ανανεώσιμες και από άλλες μορφές ενέργειας."

"Το  πρόβλημα είναι αυτή τη  στιγμή κυρίως η διαδικασία της κατασκευής καινούριων σταθμών.  Αυτό το θέμα είναι το πρωτεύον και σε αυτό σαφέστατα η απάντηση είναι ότι, ναι, πρέπει να σταματήσουμε και, ναι, είναι εφικτό."

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε παρέμβαση και θέλουμε να δούμε ποια ήταν η απάντηση και τι μπορεί ενδεχομένως να κερδίσουμε από αυτή την ιστορία, η επιβολή εννοούμε φόρου στην πυρηνική ενέργεια. Γεια σας κ. Αρσένη, σας ευχαριστούμε που είστε εδώ.
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλησπέρα και καλησπέρα στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να πούμε και στους ακροατές ότι θα υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην επιστροφή στις απαντήσεις, ακριβώς επειδή βρίσκεστε στο εξωτερικό, αλλά νομίζω θα τα καταφέρουμε. Αυτή ήταν η ερώτησή σας, ποια ήταν η απάντηση που πήρατε;
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο Επίτροπος   Έτιγκερ παραδέχτηκε κάτι πάρα πολύ κρίσιμο. Το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες, οι εταιρείες που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς δεν ασφαλίζονται από τις ασφαλιστικές για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, γιατί πολύ απλά το κόστος είναι τόσο τεράστιο που καμιά ασφαλιστική εταιρεία δεν το αναλαμβάνει και κατά δεύτερο ούτε και οι ίδιες έχουν τα κεφάλαια, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος να πληρώσουν τις ζημιές, την όσο το δυνατόν αποκατάσταση των ζημιών. Γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ένα τεράστιο κομμάτι της  καταστροφής, είναι μη αναστρέψιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι.
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και μας βάζει πολύ πιο έντονα στη συζήτηση, ότι όχι μόνο πρέπει να σταματήσουμε την κατασκευή νέων  πυρηνικών σταθμών, όχι μόνο πρέπει να προχωρήσουμε στη σταδιακή αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης, με το κλείσιμο των παλαιών σταθμών, αλλά και στο μεσοδιάστημα όσοι σταθμοί  λειτουργούν, θα πρέπει τουλάχιστον να αποκαλύψουν το πραγματικό κόστος της  ενέργειας που παράγεται από αυτούς, γιατί οι λομπίστες μας λένε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πιο συμφέρουσα και από τις ανανεώσιμες και από άλλες μορφές ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό όμως είναι εφικτό; Δηλαδή έχετε ζητήσει το άμεσο κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων,  πιάνομαι από αυτό, άνω της τριακονταετίας και τη μη κατασκευή νέων. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι σταθμοί στη Φουκουσίμα που επλήγησαν και που απειλούν την Ιαπωνία είναι αυτοί άνω των τριάντα ετών. Αυτό πόσο εφικτό όμως είναι κ. Αρσένη;
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Μετά το ατύχημα στη Φουκοσίμα θα έπρεπε να είναι απολύτως εφικτό. Ήδη σε μερικές χώρες συζητιέται έντονα. Το  πρόβλημα είναι αυτή τη  στιγμή κυρίως η διαδικασία της κατασκευής καινούριων σταθμών.
        Μας πήρε είκοσι πέντε χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, για να  κερδίσει πραγματικά πάλι το πάνω χέρι το λόμπι των πυρηνικών και να αρχίσουν να πείθονται χώρες να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων σταθμών.
        Δεν είναι μόνο η γειτονική μας Τουρκία, που σήμερα κιόλας ψηφίστηκε μια τροπολογία μου ακριβώς για το θέμα του Ακουγιού, και το τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή.    Είναι και οι περιοχές όπως η Λευκορωσία ή η Ρωσία. Είναι οι περιοχές γύρω μας, από την Αλβανία, τη Βουλγαρία κλπ. που ανανεώνουν και κατασκευάζουν νέους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό το θέμα είναι το πρωτεύον και σε αυτό σαφέστατα η απάντηση είναι ότι, ναι, πρέπει να σταματήσουμε και, ναι, είναι εφικτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αλήθεια, γίνονται ερωτήσεις, γίνονται  επερωτήσεις. Από εκεί και πέρα πρακτικά ποιο δρόμο παίρνουν αυτές οι παρεμβάσεις; Είναι εντελώς το ερώτημα, θέλω μια πρακτική, μια ουσιαστική απάντηση έπ’ αυτού.
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι πολύ σωστό ερώτημα. Οι παρεμβάσεις του Κοινοβουλίου άλλοτε έχουν άμεση αποτελεσματικότητα δηλαδή στη νομοθεσία. Το Κοινοβούλιο εξετάζει πλέον με συναπόφαση όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εκτός από το κομμάτι που αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλλες χώρες και τις διεθνείς συμφωνίες.
        Για όλα τα άλλα θέματα της καθημερινότητάς μας, η νομοθεσία πλέον συναποφασίζεται με το Κοινοβούλιο. Οπότε εκεί πέρα, η παρέμβαση στο Κοινοβούλιο έχει μια άμεση επίπτωση στο νόμο που θα εφαρμοστεί τελικά στην καθημερινότητά μας.
        Το δεύτερο είναι οι παρεμβάσεις, είτε σε επίπεδο προφορικών είτε γραπτών ερωτήσεων, αλλά και οι παρεμβάσεις σε κείμενα πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου.
        Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν στόχο να κινήσουν την Επιτροπή, στο να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματικές, όμως επειδή ακριβώς και το Κοινοβούλιο ελέγχει τον προϋπολογισμό της Επιτροπής, σε περίπτωση που κατά συρροή ένας Επίτροπος ή η Επιτροπή δε σέβεται τη γνώμη του Κοινοβουλίου, αυτό θα έχει μια συνολική επίπτωση στη συνεργασία Κοινοβουλίου – Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Αρσένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: