Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Έπεσαν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - Ανακωχή μετά την ανταρσία


 Τετάρτη13 Απριλίου 2011 Ελλάδα
Μετά το αντάρτικο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα τυχερά παιχνίδια, την περασμένη εβδομάδα, σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη χθες η συνεδρίαση του ...ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε σε αδρές γραμμές το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για το διάστημα 2012 - 2015.
Η συνεδρίαση της Τρίτης δεν θύμιζε σε τίποτα τις αντιδράσεις των "πράσινων" βουλευτών, όταν ενημερώνονταν για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια. Η χθεσινή συζήτηση διεξήχθη σε ήρεμους τόνους με τους βουλευτές να ρωτούν επιμόνως για το πακέτο μέτρων, που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η αποστροφή της βουλευτή Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι "δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, αλλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη".

Ο Κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι "χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα". Με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, είπε, "επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση".

Οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Κ. Καρτάλης ζήτησαν από τον υπουργό να καταθέσει αναλυτικό απολογισμό της αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, ώστε να καταστεί σαφές τι είναι αναγκαίο και για ποιο λόγο από δω και πέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη διαμόρφωση αυτού του απολογισμού. Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος, ο οποίος είπε πως αυτός ο απολογισμός πρέπει να γίνει ξεχωριστά από κάθε υπουργείο.

Οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, δηλαδή οι δημοσιονομικές παράμετροι, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ξεκινώντας μάλλον από τις ΔΕΚΟ, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το κοινωνικό στίγμα, θα παρουσιαστούν πιθανότατα την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος είναι να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το πολιτικό σκεπτικό της προσπάθειας αυτής και έπειτα ο υπουργός Οικονομικών να εξειδικεύσει το σχέδιο ανά θεματική ενότητα και ανά υπουργείο, ώστε να αποκτήσουν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συνολική εικόνα για το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους στη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: