Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τι Κοζάνη, τι ...Στοκχόλμη


Τρίτη 12 Απριλίου 2011   Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Ο Μάστρο-Λάζαρος, που συναντιόμαστε καμιά φορά στο καφενείο, είναι... άριστος ελαιοχρωματιστής, που δουλεύει από τα δεκατέσσερα του. Παρά το ότι είχε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις να βγει στη σύνταξη, αρνιόταν να το κάνει. «Δεν θέλω να νιώσω από τη μια μέρα στην άλλη άχρηστος» έλεγε σε όποιον τον ρωτούσε. Τώρα, στα εξήντα οκτώ του πια, καθώς δυσκολεύεται να βρει δουλειές, αποφάσισε να καταθέσει τα χαρτιά του.

Περίμενε ο άνθρωπος ότι θα του πουν πότε ακριβώς θα εγκριθεί η αίτηση του, πόσα θα παίρνει και πότε θα αρχίσει να εισπράττει. Έχουν περάσει δυο μήνες και ακόμη κανείς δεν είναι σε θέση να του δώσει ακριβή απάντηση. Τον άκουγα προχθές να εκδηλώνει το θυμό του και θυμήθηκα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που μου είχε στείλει, πριν από κανένα μήνα, τακτικός αναγνώστης μου από την Κοζάνη, ο κ. Νίκος Μπελούκμπασης, πρώην μετανάστης στη Σουηδία:

“Γεια σου Γιώργη. Σε θυμάμαι ακόμη από την Σουηδία όπου έζησα πολλά χρόνια και σε άκουγα στο ελληνικό πρόγραμμα του σουηδικού ραδιοφώνου. Απλά ήθελα να σου πω ότι πριν από μερικές μέρες μου ήρθε μια ειδοποίηση από το σουηδικό σύστημα συντάξεων ότι, επειδή θα βγω στην σύνταξη σε 14!! χρόνια με ενημέρωναν πόση σύνταξη θα παίρνω!!! Και αν δεν μου άρεσε η απόφαση τους μπορούσα να κάνω ένσταση!! Ζω πια στην Ελλάδα της αβεβαιότητας εδώ και χρόνια. Αυτά από την "δεξιά" Σουηδία, σαν ενημέρωση για την "σοσιαλιστική" Ελλάδα. Να είσαι καλά και εγώ σε διαβάζω πια στον κοζανίτικο "Χρόνο".

Επειδή ξέρω ότι είστε λάτρης του σουηδικού μοντέλου κ. Πρόεδρε, εκείνο το ηλεκτρονικό μήνυμα το προώθησα αμέσως στο γραφείο σας. Δεν ξέρω αν κάποιος έκανε τον κόπο να το διαβάσει, μέσα σε αυτό τον χαλασμό που έχει κάνει όλους να παραμιλάνε.

Ρε αδελφέ, ας μη φιλοδοξούμε να φτάσουμε στις... υπερβολές της Σουηδίας. Να μας ενημερώνουν δηλαδή καμιά δεκαετία νωρίτερα για το τι και πως θα συμβεί με την συνταξιοδότηση μας. Αλλά ούτε όταν πια έχουμε φτάσει στο τέρμα, να μην είναι ικανοί να μας δώσουν μια στοιχειώδη απάντηση; Ούτε ...επί του πιεστηρίου;

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: