Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ευρω-πόκερ για την κρίση σε Ecofin και Eurogroup

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 Στο τραπέζι των συμβουλίων του Eurogroup και του Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθούν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η ...
ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της 24ης Μαρτίου.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η τροποποίηση των όρων δανεισμού των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του προηγούμενου Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το απόγευμα τους ομολόγους του για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος από την τρόικα, ενώ αναμένεται να συζητήσει με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ για το θέμα που ενέσκηψε με τις δηλώσεις της τρόικας την παρελθούσα Παρασκευή.
Κατά την συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα εξετασθούν η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην ζώνη του ευρώ, οι γαλλογερμανικές προτάσεις για καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, η προωθούμενη «συνολική» αντιμετώπιση στην κρίση χρέους, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και η τόνωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την τροποποίηση των όρων δανεισμού των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του προηγούμενου Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις καθώς το θέμα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια κρατών της ζώνης του ευρώ που την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: