Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ευάγγελος Βενιζέλος: Κρίνεται η εθνική αξιοπρέπεια μας

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Το πιο κρίσιμο 6μηνο, από τον πόλεμο και μετά, διανύει η χώρα μας, υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την ομιλία του στην ετήσια συνεστίαση της Ν.Ε. Πιερίας του ΠΑΣΟΚ
Την πεποίθηση ότι ...παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, εξέφρασε από την Κατερίνη το Σάββατο το βράδυ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας εμμέσως στην πρότση της Τρόικας για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, είπε ότι οι Έλληνες δεν διαπραγματεύονται το φρόνιμα, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους, ενώ έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς τους γείτονες της χώρας λέγοντας ότι οι Έλληνες θέλουν καλές σχέσεις γειτονίας και φιλίας, αλλά μερικές αρχές δεν τις διαπραγματεύονται.

Benizelos_2Προσκεκλημένος στην ετήσια εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, δεν επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, κατά την ομιλία του, προτιμώντας να αναλύσει τα σημερινά δεδομένα και να «εμψυχώσει» τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το κόμμα τους κλήθηκε και ανέλαβε δύσκολες αποφάσεις, αλλά απαραίτητες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Καλωσορίζοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον με οξύνσεις και αντιπαραθέσεις, ενώ μίλησε και για κρίση σε όλα τα επίπεδα. «Ο πρωθυπουργός δίνει μια τιτάνια προσπάθεια και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά», είπε ο Γιάννης Μαλτζάρης στη σύντομη ομιλία του. Ο κ. Μαλτζάρης, αφού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, σχολίασε πως παρόλα αυτά η Πιερία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των δεικτών της ανάπτυξης, ενώ τόλμησε να θίξει και το ζήτημα των πολλών διοδίων, ζητώντας να αλλάξει η πολιτική για την Πιερία. Ο γραμματέας της ΝΕ αναφέρθηκε και στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, ζητώντας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «να αναδείξουμε τον Όλυμπο και όχι να τον πυροβολούμε».

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται που ο Καλλικράτης έφερε την Πιερία πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως από κοινού οι δύο περιοχές, έχουν υποχρέωση να δώσουν υπόσταση στο θεσμό και να χειραφετηθούν για την ανάπτυξή τους.
«Διαχειρίζεστε μια βαριά κληρονομία, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα», σχολίασε για την Πιερία, αλλά χωρίς να επιχειρήσει να δώσει μια απάντηση ούτε για το πρόβλημα των διοδίων, ούτε βέβαια για το πεδίο βολής Λιτοχώρου, ως αρμόδιος υπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος, παραδέχθηκε ότι η διαχείριση της οικονομικής κατάστασης δεν είναι εύκολη, χαρακτηρίζοντας την κρίση ευρωπαϊκή και παγκόσμια, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, αφού αντιπροσωπεύει μόλις το 1,7% του χρέους της Ευρωζώνης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του πως η Ευρώπη θα λάβει σημαντικές αποφάσεις. «Η Ευρώπη μπορεί να αργεί, αλλά αντιδρά», ανέφερε. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, κατά τον υπουργό, από την καθημερινή υποβολή του πολίτη σε διάφορες υποθέσεις νέων μέτρων. «Σημασία έχει πού βαδίζουμε και να πιστέψουμε σε ένα σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρόσφατου ελέγχου της χώρας μας από την τρόικα, τονίζοντας ότι η εκταμίευση του δανείου συνεχίζεται κανονικά, όπως και η εκτέλεση ενός δύσκολου προϋπολογισμού. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το πρώτο 6μηνο του 2011 ως το πιο κρίσιμο από τον πόλεμο και μετά, σημειώνοντας πως σ’ αυτούς τους μήνες «κρίνεται η εθνική μας αξιοπρέπεια» και ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση το Μάιο.
Απαντώντας σε όσους «κατηγορούν» την κυβέρνηση ότι εκχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα υπογράφοντας το Μνημόνιο, υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα το μνημόνιο περιορίζει την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μας, προκειμένου να ανακτήσουμε τη αξιοπιστία μας». Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα στέλνει μήνυμα πως παραμένει αταλάντευτη στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και των συνόρων της», σημειώνοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει καλή σχέση φιλίας και γειτονίας με όλους, αλλά υπάρχουν και θέματα τα οποία δεν διαπραγματεύεται.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκτίμησε ότι η χώρας μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά δεν έχει τους θεσμούς, που θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες ότι είναι «δίκαιο κράτος και κοινωνικό κράτος και στηρίζει αναπτυξιακές δυνατότητες», ανέφερε. Συνεχίζοντας, εξέφρασε την άποψη ότι ο πολίτης γνωρίζει πως αν αφεθούν τα πράγματα «στην κοινωνία της αγοράς», θα βρεθεί αβοήθητος. «Το κράτος μπορεί να θωρακίσει τον πολίτη σε μια στιγμή ανάγκης. Αυτό το κράτος ονειρευόμαστε, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό και λειτουργικό», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε ότι «όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση», συμπληρώνοντας όμως, ότι όσοι περιμένουν να βγουν νικητές σε μια εκλογική μάχη λόγω των δύσκολων αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση, σκέφτονται με ξεπερασμένη λογική και θα μείνουν στο περιθώριο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε απαραίτητη την αναμόρφωση του κράτους μέσα από την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, τονίζοντας πως πρέπει να νιώσει ο πολίτης ότι η πολιτική τον αφορά.

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι Αιγυπτιακός λαός, με ψυχραιμία θα δώσει νέα προοπτική στο μέλλον του και σημειώνοντας πως έχει σημασία για την χώρα μας να υπάρχει ένας συνομιλητής, δημοκρατικά εκλεγμένος από την περιοχή.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Κρίνεται η εθνική αξιοπρέπεια μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: