Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ισχυρή έκρηξη, χωρίς θύματα στο Πρωτοδικείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους Τρομοκρατική επίθεση

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010 Ελλάδα
Ισχυρή έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού σημειώθηκε περίπου στις 08:20 χθες το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών στην οδό Λουίζης Ριανκούρ στην περιοχή των Αμπελοκήπων.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μπαγκαζιέρα κλεμμένης μοτοσικλέτας και βρισκόταν σταθμευμένη έξω από το κτίριο του Πρωτοδικείου στην οδό... Λουίζης Ριανκούρ.

Η έκρηξη ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα και από το σημείο ήταν ορατοί μαύροι καπνοί. Η εικόνα από το σημείο της έκρηξης θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο του δικαστηρίου, καθώς και σε παρακείμενα κτίρια και οχήματα, ορισμένα από τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα έχουν αναποδογυρίσει.

Της επίθεσης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα περίπου στις 07:38 στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε έδωσε προθεσμία 40 λεπτών, κι έτσι η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και εκκένωσε έγκαιρα το κτίριο των δικαστηρίων.

Η βόμβα εξερράγη δύο λεπτά μετά το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο άγνωστος.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο άγνωστος που πραγματοποίησε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ανέφερε ότι η βόμβα βρίσκεται σε μοτοσικλέτα και έδωσε τον αριθμό κυκλοφορίας της. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο συγκεκριμένη αναφορά σε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Με βάση αυτό το στοιχείο, άλλωστε, η αστυνομία ανακοίνωσε άμεσα ότι η μοτοσικλέτα είχε κλαπεί από την περιοχή του Γαλατσίου, χθες, Τετάρτη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η βόμβα είχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και πιθανότατα οι δράστες δεν ήθελαν θύματα. Έτσι, αιτιολογείται η λεπτομερής περιγραφή της μοτοσικλέτας και το αρκετά μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την εκκένωση της περιοχής.

Μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, επί τόπου έσπευσαν και δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έσβησαν τη φωτιά που ξέσπασε στο σημείο της επίθεσης, καθώς και ασθενοφόρο.

Στο σημείο της επίθεσης έφτασαν πυροτεχνουργοί για να συλλέξουν υπολείμματα του ωρολογιακού μηχανισμού και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, που ερευνούν την περιοχή και συλλέγουν μαρτυρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη επίθεση με μοτοσικλέτα έχει πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα τον Δεκέμβριο του 2005.

Η αστυνομία έσπευσε να αποκλείσει την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: