Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δε στηρίζουμε άκριτα πολιτικές

Να παταχθεί η φοροδιαφυγή των λίγων εχόντων και κατεχόντων για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, έτσι ώστε να μην αποπληρώνεται το σύνολο των... τόκων, αλλά ένα μέρος τους να κατευθύνεται σε δημόσιες επενδύσεις, πρότεινε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2011.
«Είναι ζήτημα και κοινωνικής δικαιοσύνης να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή», ανέφερε ο βουλευτής, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι λένε οι μισθωτοί; Και έχουν δίκιο, κατά τη γνώμη μου. Λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε σ’ αυτήν τη χώρα. Ένα 10% μεσαίας και ανώτερης τάξης είναι που για χρόνια τώρα ζει σε συνθήκες ασυλίας, φτιάχνει βίλες, πισίνες, κότερα και δεν πληρώνει ποτέ. Και αν ο ελληνικός λαός και η μισθωτή εργασία, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν πεισθεί από την Κυβέρνηση και τα μέτρα της Κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν θα στηρίξει το πρόγραμμά μας, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο θέμα της εξόδου από την οικονομική κρίση, εκτίμησε ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει για γρήγορη ανάκαμψη και ξεπέρασμα της ύφεσης.
«Είναι η ώρα τώρα», είπε, «να βάλουμε τέρμα στη φθίνουσα πορεία της παραγωγής του πλούτου και του ΑΕΠ, να κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, του ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ, του αναπτυξιακού νόμου και φυσικά τα μέτρα να είναι εμπροσθοβαρή».
Η λύση για την κρίση μετά τα μέτρα που πάρθηκαν είναι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Και πρότεινε: «Αν πάμε να διαπραγματευτούμε το χρέος, να κάνουμε δηλαδή το λεγόμενο «refinance», θα πρέπει να πούμε σ’ αυτούς τους κυρίους τα εξής: Πόσοι είναι οι τόκοι που θα πληρώσουμε; Είναι 17 δισεκατομμύρια ευρώ; Θα σας πληρώσουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα πάμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
«Μόνο ένα δρόμο έχουμε για γρήγορη ανάκαμψη και ξεπέρασμα της ύφεσης», τόνισε ο βουλευτής. «Λέμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα έχουμε τα πρώτα σημάδια και το 2012 θα πάμε σε θετικό πρόσημο 1,8. Ποιος το εγγυάται αυτό; Το εγγυάται κανένας; Για πείτε μου, λοιπόν, το εξής: αν και το 2012 έχουμε αρνητικό ρυθμό, τι θα γίνει σ’ αυτή τη χώρα; Η χώρα τέλειωσε! Τέλειωσε η χώρα! Άρα, λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πιο εμπροσθοβαρής η πολιτική και ιδιαίτερα με τη χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Τέλος, στέλνοντας προφανώς «μήνυμα» και στους υπουργούς, «προειδοποίησε»: «Επειδή πιστεύω στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, στηρίζουμε την Κυβέρνηση. Όμως, δεν στηρίζουμε άκριτα πολιτικές και έχει χρέος η Κυβέρνηση να ανοίξει ένα μεγάλο διάλογο γι’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα».
Πολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: