Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αποθέωση υποκρισίας

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010 

Γράφει ο Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ giorgis@massavetas.gr
Αν κάποιος καπνίζει στο παραδοσιακό καφενείο της κυρίας Λίτσας στη γειτονιά και αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία του στο όργανο της δημοτικής αστυνομίας που θα κάνει έλεγχο, συλλαμβάνεται, του ..φοράνε χειροπέδες και πάει στο αυτόφωρο.
Διότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται.

Τον οξύθυμο φορτηγατζή που δάγκωσε το χέρι ανωτέρου αξιωματικού της αστυνομίας και τον οδήγησαν επίσης στο αυτόφωρο μαζί με το γιο του -και σωστά διότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται- τον είδε όλη η Ελλάδα, τόσο κατά την σύλληψη του όσο και κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια.

Τους αδίστακτους συμμορίτες των άσπρων κολάρων όμως, αυτούς που είχαν συστήσει την εγκληματική εταιρία με την οποία άρπαζαν περιουσίες, τυλίγοντας σε μια κόλλα χαρτί, τους περιβάλλει ένα πέπλο προστασίας από κάθε ενδεχόμενου διασυρμού της "τιμής" και της "υπόληψης" τους.

Οι πολίτες μαθαίνουν μόνον ότι πρόκειται για κάποιον πενηντάχρονο πολιτικό μηχανικό, τόσους δικηγόρους, τόσους εν ενέργεια ή πρώην δικαστικούς, αλλά ποτέ κανένα όνομα. Όπως δεν ανακοινώνονται και τα ονόματα των αξιωματικών και ευυπόληπτων υπαλλήλων της πολεοδομίας και άλλων υπηρεσιών, που συναποτελούσαν την συμμορία της Μυκόνου.

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν αποθέωση αμοραλισμού και υποκρισίας, μιας κοινωνίας μαθημένης να υπηρετεί τους "επώνυμους" και να καταδυναστεύει τους "ανώνυμους", αυτούς που δεν έχουν υψηλές διασυνδέσεις και μέσα, τότε πραγματικά οι λέξεις και οι έννοιες έχουν χάσει το νόημα τους σε τούτο τον τόπο.

Να μη μαθευτεί εγκαίρως ποιοι είναι αυτοί οι αόρατοι δικηγόροι και άλλοι "επιφανείς" εγκληματίες των άσπρων κολάρων. Για να μη διατρέξουν τον κίνδυνο να τους αναγνωρίσει και κάποιο άλλο θύμα τους και τρέξει να διεκδικήσει το δίκιο του. Επειδή ως την τελεσίδικη καταδίκη τους έχουν το "τεκμήριο αθωότητας". Και την άνεση βεβαίως να "την κοπανήσουν", παρά πάσα απαγόρευση, όπως έκαναν και ο Χριστοφοράκος, ο Καραβέλας και πολλοί άλλοι.

Κάνουμε μια άθλια αντιγραφή αγγλοσαξονικών νομικών αντιλήψεων. Χωρίς να βλέπουμε ότι στη Βρετανία, όθεν προέρχονται, όταν πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα, κανείς δεν διανοείται να κρατήσει μυστικά τα ονόματα των επικίνδυνων εγκληματιών. Όπως δεν διανοήθηκε κανείς να κρατήσει κρυφό το όνομα του μεγαλοτραπεζίτη Μάντοφ στις ΗΠΑ, που έφαγε πεντακόσια δισεκατομμύρια των επενδυτών.

Σας απασχολεί καθόλου αυτή η αθλιότητα κ. Καστανίδη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: