Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Η φορολογία και τα προσωπικά δεδομένα. Β' Το φακέλωμα επιστρέφει βελτιωμένο

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Οι παλιότεροι θα θυμούνται τους αλήστου μνήμης Φακέλους Κοινωνικών Φρονημάτων. Για όσους όχι, σημειώνουμε ότι ήταν ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους. Φάκελοι που συντάσσονταν από αστυνομικούς και τηρούνταν στην Αστυνομία ( τμήματα Ασφαλείας συνήθως) και περιείχαν όλα τα ...έγγραφα τα σχετικά με το φρόνημα του «ύποπτου πολίτη». Αν ήταν κομμουνιστής ή συνοδοιπόρος ή αριστερός ή κεντροαριστερός ή αδιάφορος κλπ, ποιες ήταν οι παρέες του, οι συνήθειες τους κ.α. Κι αυτό για να μην έχει τη δυνατότητα ο κομμουνιστής, ή «κομμουνιστής» να καταλαμβάνει «ευαίσθητες» δημόσιες θέσεις μέχρι και να μεταναστεύει ή να διορίζεται κλπ. κλπ.

Μετά τη μεταπολίτευση ο Κ. Καραμανλής νομιμοποίησε το, εκτός νόμου ως τότε, ΚΚΕ και επί Ανδρέα Παπανδρέου καταστράφηκαν οι φάκελοι. Το κράτος, βέβαια βρήκε άλλες μεθόδους, να παρακολουθεί τα φρονήματα των «ύποπτων» πολιτών. Όμως οι φάκελοι, όπως ήταν γνωστοί τουλάχιστον καταργήθηκαν.

Αρκετά χρόνια αργότερα, επί Ανδρέα Παπανδρέου, ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας είχε τη φαεινή ιδέα να φακελώσει εκ νέου και ομοιόμορφα όλους τους Έλληνες καθιερώνοντας έναν αριθμό για τον καθένα. Έναν «μαγικό» αριθμό που θα έδιδε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία που αφορούσαν, την ηλικία του, τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και δεδομένα (υγεία, μόρφωση, περιουσία, προτιμήσεις κλπ).

Στα αρχεία αυτά θα είχαν πρόσβαση τυπικά μεν όσοι είχαν το δικαίωμα ουσιαστικά δε όσοι είχαν τη δνατότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ως επιχείρημα ο Μ. Κουτσόγιωργας προέβαλε την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ευτυχώς η ιδέα του αυτή δεν τελεσφόρησε διότι αντέδρασαν σθεναρά όσοι είδαν τον κίνδυνο για την ιδιωτική τους ζωή, τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους καθώς και η Εκκλησία και του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου συμπεριλαμβανομένου.

Τώρα φαίνεται πως η ιδέα ξανάρχεται. Εκσυγχρονισμένη και βελτιωμένη ασφαλώς. Με βάση τα τελευταία κατορθώματα της τεχνολογίας. Και δεν είναι πλέον ογκώδης φάκελος με έγγραφα (και φωτογραφίες εστίν ότε) κάθε είδους και κάθε γραφικού χαρακτήρα. Μια καλαίσθητη και βολική «έξυπνη» κάρτα σαν τις γνωστές τραπεζικές κάρτες. Με την παραπιστική ονομασία «κάρτα του πολίτη» που προορίζεται να αντικαταστήσει την ταυτότητα. Τα παλιά χρόνια, τότε με τους φακέλους, τουλάχιστον έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους. Τώρα αντί να πουν, ας πούμε,  κάρτα παρακολούθησης ή κάρτα ελέγχου πολιτών την ονομάζουν αθώα «κάρτα  του πολίτη». Τι σημαίνει άραγε αυτό δεν μας το ξεκαθαρίζουν. Τέλος πάντων.

Η κάρτα αυτή – που σημειωτέον έχει και μεγάλο κόστος (λέτε να μας βάλουν να την πληρώσουμε εμείς;) – θα περιέχει όλα τα οικονομικά στοιχεία του κατόχου της: ακίνητα, κινητές αξίες, λογαριασμοί, οφειλές, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.α.) και μάλιστα με πρόγραμμα που να καταχωρεί εύκολα τις τυχόν αλλαγές σε οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία. Όλα τα προαναφερθέντα, θα εμφανίζονται σε «ενιαία οθόνη», στην οποία θα έχουν πρόσβαση εκτός από τον κάτοχο όλοι οι προμηθευτές και ενδιαφερόμενοι από το διαδίκτυο. Και βέβαια στο διαδίκτυο, εκτός από το κράτος και τους χάκερες, μπαίνουν κι ένα σωρό εταιρίες ασφαλιστικές πολυεθνικές, τράπεζες, εισπρακτικές κ.α. ων ούκ έστι αριθμός.  Δηλαδή τα προσωπικά μας δεδομένα γνωστά τοις πάσι. Σε «δικαίους και αδίκους». Με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Όσο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας, θα είναι μάλλον μικρότερη από ότι την εποχή των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων!

Και ας υπάρχει τώρα – τότε δεν υπήρχε – η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ανεξάρτητη αρχή) που βέβαια χρηματοδοτείται από μας και φροντίζει για μας. Αλήθεια μήπως αντέδρασε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τις «έξυπνες» κάρτες και δεν το πήραμε είδηση; Δεν νομίζω.

Σημειώνουμε ότι η Αγγλική Κυβέρνηση επιχείρησε να επιβάλλει την «κάρτα του πολίτη» αλλά δεν τα κατάφερε λόγω έντονων λαϊκών αντιδράσεων και λόγω υψηλού κόστους σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας.

Για την άλλη «έξυπνη» κάρτα, αυτή των συναλλαγών, οι κυβερνώντες προβάλλουν το επιχείρημα του Μ. Κουτσόγιωργα περί πάταξης της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής λες και δεν υπάρχουν άλλοι πρόσφοροι τρόποι, μιλήσαμε στο χθεσινό μας φύλλο. Συμπληρώνουμε απλώς ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, είναι αφού τις περάσει χωριστά, πρώτα την «κάρτα των συναλλαγών» (από 1-1-2011) και αργότερα την «κάρτα του πολίτη» - πιστεύοντας πως έτσι θα μισομοιράσει τις λαϊκές αντιδράσεις – η «κάρτα των συναλλαγών» θα ενσωματωθεί στην «κάρτα του πολίτη». Έτσι θα έχουμε, για λόγους προφανώς διευκόλυνσης του πλήρους ελέγχου των πολιτών, τις «δύο σε μία» ή μάλλον όλα τα, ευαίσθητα και μη, στοιχεία μας σε μια «έξυπνη» κάρτα. Που θα τα εμπεριέχει όλα: αριθμό κάρτας (αντί ταυτότητας), ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, περιουσιακά στοιχεία, οφειλές οικονομική κατάσταση, υγεία, συνήθειες, πιστεύω κλπ. καταργώντας έτσι όλα τα ισχύοντα απόρρητα (Τραπεζικό, Ιατρικό, προσωπικό), καταργώντας ουσιαστικά την ιδιωτική ζωή του καθενός μας.

Η κάρτα αυτή θα παραείναι – εκτός από αντισυνταγματική – έξυπνη. Θα τα ξέρει και θα τα λέει όλα. Τόσο έξυπνη μάλιστα (όσο και οι εμπνευστές της) που να μας θεωρεί όλους εμάς κουτούς.

Είμαστε άραγε τόσο κουτοί ώστε να δεχτούμε τον εξευτελισμό μας; Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: