Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Προβλήματα στην αλιεία από το φυτοπλαγκτόν

PLAGKTON
Πρόβλημα επιβίωσης στους παράκτιους ψαράδες της Πιερίας και αισθητικής στις ακτές του νομού έχει δημιουργήσει η μεγάλη αύξηση του φυτοπλαγκτού στο Θερμαϊκό.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Πιερίας, από τα τέλη... Μαρτίου εμφανίστηκε στις παράκτιες περιοχές του νομού μεγάλη ποσότητα βλεννωδών συσσωματωμάτων (gel), καθώς και κηλίδες καφέ-κίτρινου χρώματος.
Η Υπηρεσία ζήτησε τη συνδρομή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), για καλύτερη εκτίμηση του φαινομένου με επιστημονικά κριτήρια, και προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο του Α.Π.Θ, το παραπάνω φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του φυτοπλαγκτού, και συγκεκριμένα του δινοφύκους Gonyaulax cf. hyalina που παράγει βλεννώδεις ουσίες, καθώς και του ζωοπλαγκτού, κυρίως κτενοφόρων (κοινώς γυαλάκια). Η αποσύνθεση τους δημιουργεί τις κηλίδες, που παρατηρούνται κατά μήκος των ακτών της Πιερίας.
Η εμφάνιση βλεννωδών συσσωματωμάτων εξαιτίας του φυτοπλαγκτού αποτελεί συνηθισμένο και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στο Βόρειο Αιγαίο και στο Θερμαϊκό Κόλπο, το οποίο συνήθως εμφανίζονταν κατά τους θερινούς μήνες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ακόμη και προς το τέλος της χειμερινής περιόδου.
Το φαινόμενο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πέραν του αντιαισθητικού της εικόνας των ακτών, ωστόσο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους παράκτιους αλιείς, αφού τα δίχτυα τους, αντί να γεμίζουν από ψάρια, βαραίνουν από τη βλέννη του φυτοπλαγκτού που φράσσει και αχρηστεύει τα αλιευτικά εργαλεία.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: