Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Νίκη Σοσιαλιστών με φόντο τις προεδρικές το 2012

ΔΕΥΤΕΡΑ 22-3-2010
Βαριά ήττα υπέστη η κεντροδεξιά παράταξη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν το 52% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, η κεντροδεξιά παίρνει το 35% και το ακροδεξιό Εθνικό ..Μέτωπο, το 10%.
Η κεντροδεξιά... διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στην ανατολική περιφέρεια της Αλσατίας και στη νήσο Ρεουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά όλες οι υπόλοιπες 24 περιφέρειες περνούν στον έλεγχο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ήττες για την κεντροδεξιά εδώ και δεκαετίες.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επιτυχία της αριστεράς», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. «Αυτό είναι απογοητευτικό. Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι τη Δευτέρα θα συζητήσει τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Στην συνάντηση Σαρκοζί-Φιγιόν αναμένεται ότι θα αποφασιστούν περιορισμένες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Το ποσοστό της ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 10% και η αδύναμη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, είναι παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά για τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές, ενώ η δημοτικότητα του Σαρκοζί επλήγη και από μία σειρά αμφισβητούμενων πολιτικών - από το θέμα της εθνικής ταυτότητας μέχρι τις κατηγορίες για νεποτισμό.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα παγώσει τις μεταρρυθμίσεις τον επόμενο χρόνο. Η μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την έγκριση περικοπών σε μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη χρονιά.

Ο Γάλλος πρόεδρος προγραμματίζει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ χρειάζεται επίσης να λάβει μέτρα για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, που αναμένεται να φθάσει στο 8,2% επί του ΑΕΠ, το 2010.

Ο πρωθυπουργός Φιγιόν δήλωσε ότι η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι θέματα «απόλυτης προτεραιότητας» για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει ο Σαρκοζί από το 2007, όταν ανέβηκε στην εξουσία.

«Δεν κυβερνάς μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, με βάση τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές, αλλά επιμένοντας στον προσανατολισμό που ορίστηκε από τις εθνικές εκλογές», πρόσθεσε ο Φιγιόν.

Το πανίσχυρο συνδικάτο CGT έχει ήδη κηρύξει την Τρίτη ως ημέρα διαμαρτυριών για τους μισθούς και τις συντάξεις. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, που μπορεί να εκμεταλλευθούν την ήττα της κυβερνητικής παράταξης στις περιφερειακές εκλογές για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποδεικνύει ότι ο Σαρκοζί πρέπει να αλλάξει τακτική.

«Ο γαλλικός λαός μίλησε: Πρέπει να τον ακούσουν. Το να ακούσεις αυτό που λέει ο γαλλικός λαός σημαίνει προφανείς αλλαγές στις πολιτικές», δήλωσε η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, το κόμμα του Γάλλου προέδρου πήρε το 26% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29% για τους Σοσιαλιστές.(nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: