Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Μια εβδομάδα πριν το τέλος με προβάδισμα Σαμαρά




ΔΕΥΤΕΡΑ 23-11-2009


Με δημοσκοπήσεις, τηλεμαχίες στελεχών, ανοιχτές συγκεντρώσεις, δηλώσεις στήριξης και εκατέρωθεν επιθέσεις, η ΝΔ βαδίζει προς την 29η Νοεμβρίου, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία καθώς δημοσκοπικά ο δεύτερος γύρος είναι, σχεδόν, δεδομένος. Τρεις δημοσκοπήσεις των Public Issue, Alco και MRB, δείχνουν τις τάσεις, μια εβδομάδα πριν την πρώτη εσωκομματική εκλογική μάχη.
Η δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» μπορεί να εμφανίζει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων με τον Αντώνη Σαμαρά να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ όσων προτίθενται να ψηφίσουν, με 44,5% έναντι 36% της κ. Μπακογιάννη, στο πρώτο γύρο και .......με 49% έναντι 44% στο δεύτερο γύρο, ωστόσο η πρώην υπουργός καταγράφει προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος να διαδεχθεί τον κ. Κώστα Καραμανλή, 35% έναντι 33%.
Διαφορά 3,7% υπέρ του Αντώνη Σαμαρά δείχνει και η δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα στη πρόθεση ψήφου ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 44,6% ενώ η κ. Μπακογιάννη το 40,9%. Στον δεύτερο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς εκτοξεύεται στο 49,3% με τη Ντόρα Μπακογιάννη να έχει την υποστήριξη του 44,4% των ψηφοφόρων.
Στη δημοσκόπηση της MRB, τα αποτελέσματα αλλάζουν ανάμεσα σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν και σε αυτούς που σήμερα είναι μέλη της ΝΔ και θα πάνε να ψηφίσουν. Στο πρώτο γύρο, μεταξύ αυτών που πιθανότατα θα οδηγηθούν στις κάλπες, ο Σαμαράς προηγείται με 44,2% και ακολουθούν η Μπακογιάννη με 42,9% και ο Ψωμιάδης με 9,2%. Αντίστοιχα στο δεύτερο γύρο, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει το 47,2%, ενώ η πρώην υπουργός εξωτερικών το 46%.
Σε όσους, σίγουρα ή μάλλον, θα ψηφίσουν αλλά είναι και μέλη της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει προβάδισμα στο πρώτο γύρο με 44,3% έναντι 43,7%, το οποίο διατηρεί και στο δεύτερο με 47,2% έναντι 46,6%.
Στην παράσταση νίκης ο Σαμαράς προηγείται με 0.9% (44%-43.1%), ενώ στο ερώτημα ποιόν θεωρείται καταλληλότερο για την ηγεσία της παράταξης, ο Σαμαράς προηγείται με μόλις 0.3% σε αυτούς που μάλλον ή σίγουρα θα ψηφίσουν, αλλά υπολείπεται της Μπακογιάννη με 0.9% σε αυτούς που θα ψηφίσουν αλλά ταυτόχρονα είναι και μέλη της ΝΔ.
Η μάχη του Facebook
Οι υποψήφιοι «μετρούν» φίλους και τις απόψεις αυτών στο Διαδίκτυο. Η πρωτιά ανήκει στη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει 8.898 υποστηρικτές στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook. «Εσύ δεν έφυγες ποτέ, ήσουν πάντα εκεί στην πρώτη γραμμή», γράφει ένας φίλος της υποψηφίου, ενώ στο ίδιο ύφος είναι και τα περισσότερα μηνύματα. Κάποιός άλλος καλεί τους ανθρώπους που επιμελούνται «τη δημόσια εικόνα της Ντόρας» να προβάλλουν την ανθρώπινη πλευρά της. «Ξέρω πόσο γοητευτικός άνθρωπος είναι», τονίζει.
Ο Α. Σαμαράς μετρά 4.200 φίλους. Ορισμένοι στέκονται ιδιαίτερα στους μηχανισμούς που έχει η εσωκομματική αντίπαλος. «Καθένας πρέπει να βρίσκεται σε ένα εκλογικό κέντρο δεν πρέπει να αφήσουμε τους μηχανισμούς να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα». «Σ’ αγαπάμε Αντώνη. Η μαγκιά του πολιτικού είναι να κερδίσει την καρδιά μας με τον ανδρισμό και την ευθύτητά του, την ειλικρίνεια και τη μπέσα.» γράφει κάποιος άλλος φίλος.
Ο Π. Ψωμιάδης έχει τη στήριξη 960 φίλων και όχί μόνο από τη Θεσσαλονίκη. «Όλοι με ρωτούν με ποιόν είμαι. Εφόσον είναι υποψήφιος ένας από μάς ... φυσικά και είμαι μαζί του εννοώ το νομάρχη μας. Αν και όταν αποσυρθεί βλέπουμε», γράφει ένας φίλος του Ψωμιάδη, ενώ κάποιοι αισιοδοξούν και ελπίζουν σε ανατροπή του σκηνικού: «Άντε ρε παιδιά όλοι μαζί να κάνουμε την έκπληξη», «Παναγιώτη, εσύ ξέρεις πολυ κάλα ότι το παιχνίδι δεν τελειώνει αν δεν σφυρίξει ο διαιτητής [ο λαός], προχώρα και εμείς μαζί σου».(http://www.tvxs.gr/v26702)

Δεν υπάρχουν σχόλια: