Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ετοιμη να αναλάβει, δηλώνει η κα Ντόρα Μπακογιάννη «Σε μια εβδομάδα τελειώνει το πάρτι κύριοι του ΠΑΣΟΚ»




ΔΕΥΤΕΡΑ 23-11-2009

Η κα Μπακογιάννη γίνεται δεκτή από φίλους της κατά την προσέλευσή της στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, όπου έκανε και την κεντρική προεκλογική της ομιλία στη Θεσσαλονίκη.
Θεσσαλονίκη,
Kαθαρά αντιπολιτευτικό χαρακτήρα επέλεξε να δώσει στην κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση η Ντόρα Μπακογιάννη, που μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μάλιστα του συνυποψήφιου της Παναγιώτη Ψωμιάδη, έκλεισε ένα .....
διήμερο περιοδείας σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
«Σε μια εβδομάδα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ το πάρτι τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη. «Θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια δυνατή, ενωμένη και αποφασισμένη Νέα Δημοκρατία θα μας βρείτε μπροστά σας».
Και εγγύηση για δυνατή και ενωμένη Ν.Δ. είναι η εκλογή της κας Μπακογιάννη στην ηγεσία του κόμματος, αφού όπως είπε εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Αντώνη Σαμαρά, «η εκλογή νέου αρχηγού με παλιές ιδέες είναι συνταγή αποτυχίας» για το κόμμα.
Η κα Μπακογιάννη άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν πέρασαν ούτε 50 ημέρες κι έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς, από τις Βρυξέλλες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Το ΠΑΣΟΚ είναι καλό μόνο στην επικοινωνία και στα εύκολα λόγια. Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς να ξέρει τι θέλει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την αναξιοπιστία και την ανικανότητά του, τόνισε.
Η υποψήφια για την αρχηγία της Ν.Δ., μετά το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», επιτέθηκε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ισχυρίσθηκε ότι «δίνουν τα ρέστα τους» εναντίον της τον τελευταίο καιρό, για να τονίσει όμως, πως τον αρχηγό της παράταξης θα εκλέξουν οι νεοδημοκράτες και όχι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. δεν δίνει «λευκή επιταγή» για τους χειρισμούς σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Σκοπιανό.
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η ίδια ως υπουργός Εξωτερικών, εισηγήθηκε και η κυβέρνηση της Ν.Δ. χάραξε τις «κόκκινες γραμμές». Όπως επεσήμανε, μαζί με τον Κ. Καραμανλή παρουσίασαν με θάρρος τις θέσεις της χώρας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.
Οι ξεκάθαροι υπαινιγμοί κατά Σαμαρά συνεχίσθηκαν όταν είπε ότι συγκαταλέγεται σε αυτούς που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως σημείωσε, υποτάσσουν το συμφέρον της χώρας στο προσωπικό κι ενώ εμφανίζονται ως πατριώτες στην πραγματικότητα είναι «μοιραίοι και λίγοι».
«Στάθηκα δίπλα στον Καραμανλή»
Σχετικά με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και απαντώντας στις κατηγορίες που εκφράστηκαν σε βάρος της για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η ίδια έδωσε τη μάχη δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, αντί να καλλιεργεί την ηττοπάθεια και την καταστροφολογία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, που δεν βγήκαν ούτε στα κανάλια για να υπερασπιστούν τη Ν.Δ., όπως παρατήρησε.
Αξιοσημείωτη η αναφορά της στον παριστάμενο στην ομιλία της συνυποψήφιό της, Παναγιώτη Ψωμιάδη, στον οποίο και απευθύνθηκε, λέγοντας του ότι τους ενώνουν η κοινή πορεία, οι κοινοί αγώνες στη Ν.Δ., παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις.
Οπως υπογράμμισε, δεν υπέστειλαν ποτέ την κομματική σημαία και δεν μίλησαν για «υπέρβαση» ή προέβλεψαν το «βιοϊστορικό τέλος της Ν.Δ.».
Το πρωί, η κα Μπακογιάννη παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.
Εν τω μεταξύ, υπέρ της κας Μπακογιάννη τάχθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας. Επιστολή στήριξης στην υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη έστειλαν επίσης το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων και αντιπρόσωποι 26 αγροτικών συνεταιρισμών του νομού Λάρισας.
Αντώνης Σαμαράς: Η μάχη αρχίζει στις 30 του μηνός

«Στόχος μου είναι να φτιάξουμε μία δυνατή Κεντροδεξιά, να διευρύνουμε την επιρροή μας, να μην κρύβουμε τις ιδέες μας», τόνισε στη Λάρισα ο κ. Σαμαράς. Εδώ γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από φίλους του.
Προσκλητήριο συμμετοχής στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής απηύθυνε από τη Λάρισα ο Αντώνης Σαμαράς. «Να πλημμυρίσουμε τις κάλπες. Και την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μια ενωμένη γροθιά, είτε εκλεγεί η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης, είτε ο Αντώνης», πρόσθεσε.
Ο υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ. στάθηκε στο τρίπτυχο ενότητα - οργάνωση και ιδεολογία. «Οταν έχουμε όλα αυτά δεν υπάρχει πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να μας αντιμετωπίσει και θα νικήσουμε 100%», είπε Μεσσήνιος πολιτικός στην ομιλία του στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
«Θέλω να το κάνω καθαρό. Η μάχη δεν τελειώνει στις 29 του μηνός, αντίθετα ξεκινάει στις 30, γιατί απέναντι στη Ν.Δ. βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ».
Αναφερόμενος στο θέμα της οργάνωσης, ο Α. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι υπήρξε αποξένωση του κόμματος από τη βάση, που κράτησε καιρό και δημιούργησε μία απαξία. Παράλληλα, έκανε και άνοιγμα στους νέους, δηλώνοντας: «Να φέρουμε τους νέους να μας πουν όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το μεθαύριο».
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημά του είναι να ενωθεί η παράταξη, σημείωσε: «Δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ, οι δικοί μας έφυγαν και πήγαν σπίτι τους. Είναι ανάγκη να τους πούμε συγνώμη. Εσένα το Νεοδημοκράτη μιλάω, που έμεινες σπίτι σου. Οταν δεις την κίνηση αγάπης που σου κάνω να πεις "ναι", γυρίζω πίσω».
Ο Α. Σαμαράς επανέφερε τις θέσεις του περί ισχυρής Κεντροδεξιάς αλλά και ότι πρέπει «πρέπει πρώτα να ενώσουμε την οικογένειά μας και μετά να πάμε στον γείτονα και τον απέναντι».
«Ενας πολιτικός μπορεί να μην είναι αλάνθαστος, αλλά έχει την υποχρέωση να είναι ακέραιος», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην έννοια του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».
Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε ένα μήνυμα προς τους «νεοφιλελεύθερους», τονίζοντας ότι αυτό που ο ίδιος ζητάει και θα επιδιώξει είναι η διάχυση του εισοδήματος από πάνω προς τα κάτω: «Οχι σαν τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν», είπε.
Ο υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην Αριστερά, με αφορμή τα θέματα της ιδεολογίας. Η αριστερά, είπε, «νομίζει ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να κρίνει, λες και είναι αλάνθαστη. Ε, λοιπόν, δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Κοινωνική ευαισθησία έχουμε και εμείς».
Στήριξη από Θ. Κοκκινούλη
Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο, Θανάση Κοκκινούλη, και λοιπά μέλη της διοίκησης.
Ο Θ. Κοκκινούλης έκανε την ίδια δήλωση που έκανε προ ημερών και για την Ντόρα Μπακογιάννη: «Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο στόχο που έβαλες. Στις 29 Νοεμβρίου εύχομαι να εκλεγείς αρχηγός στη Ν.Δ., γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή πάνω από όλα αντιπολίτευση στη Βουλή».
Ο κ. Κοκκινούλης όταν ρωτήθηκε ποιον τελικά θα υποστηρίξει απάντησε: «Δεν αγωνιά ο Αντώνης Σαμαράς για την απόφασή μου, γιατί αγωνιάτε εσείς;».
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ενήμερος για τα αγροτικά προβλήματα, καθώς και η δική του περιφέρεια στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα, επικαλέσθηκε δε την εμπειρία του ως ευρωβουλευτή για την ΚΑΠ και τόνισε την αναγκαιότητα «από τώρα να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το 2013 την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του αγρότη».
Παναγιώτης Ψωμιάδης: Καλώ τον κόσμο να με στηρίξει...
Θεσσαλονίκη,
Στη Θράκη περιόδευσε, το Σάββατο, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το πρωί, ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε την Ξάνθη, το μεσημέρι την Κομοτηνή και το βράδυ βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε επαφές με κομματικά στελέχη και φίλους του.

O Παν. Ψωμιάδης.
Σε δηλώσεις του, o κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι αγωνίζεται, γιατί είναι η καθαρή φωνή της Νέας Δημοκρατίας, μακριά από μηχανισμούς και επικοινωνιακά τρικ, ενώ κάλεσε τη βάση του κόμματος να πάει στις κάλπες, για να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά του.
«Καλώ τον κόσμο να πάει στην κάλπη, να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, να ψηφίσει την καθαρή δυνατή φωνή της περιφέρειας. Να ψηφίσει Παναγιώτη Ψωμιάδη. Γιατί, με ένα ισχυρό ποσοστό, θα μπορούμε την επόμενη μέρα πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά, να διεκδικούμε και να ελέγχουμε την όποια ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου γύρου μεταξύ Μπακογιάννη και Σαμαρά, τόνισε ότι δεν θα δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους του, ενώ θα στηρίξει όποιον κι αν εκλεγεί πρόεδρος.
Δημοσκοπήσεις: Σκληρή αναμέτρηση των μονομάχων
Ο καθοριστικός ρόλος της σύνθεσης όσων τελικώς προσέλθουν στην κάλπη επιβεβαιώνεται και από το τρίτο κύμα του «Βαρόμετρου» της Public Issue για την Καθημερινή. Και τούτο, καθώς οι Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς έχουν όχι μόνο διαφορετικό ηγετικό προφίλ, αλλά καταγράφουν υψηλή απήχηση σε διαφορετικά κοινωνικά και ηλικιακά στρώματα.
Σε δημοσκόπηση της MRB για τον Τύπο της Κυριακής, στον α' γύρο ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 40,4% έναντι 38,2% (διαφορά 2,2%) στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. Το προβάδισμα Σαμαρά μικραίνει στο 1,3% μεταξύ όσων σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν και ανατρέπεται με 0,6% υπέρ της κας Μπακογιάννη μεταξύ όσων σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν και είναι μέλη της ΝΔ.
Στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, ο κ. Σαμαράς διατηρεί προβάδισμα 1,9% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ γενικά, 1,2% μεταξύ όσων σίγουρα/μάλλον θα ψηφίσουν, αλλά η κα Μπακογιάννη περνά μπροστά κατά 0,6% μεταξύ όσων σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν και είναι μέλη της ΝΔ.
Στην παράσταση νίκης, οι δύο βασικοί υποψήφιοι είναι ουσιαστικώς ισοδύναμοι, με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει 44%, την Ντόρα Μπακογιάννη 43,1% και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη 2%.
Σε γκάλοπ της Alco για το Πρώτο Θέμα, στο ερώτημα «ποιος θέλετε να εκλεγεί;» ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο 44,6% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν έναντι 40,9% της Ντόρας Μπακογιάννη. Στο δεύτερο γύρο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49,3% για τον Αντώνη Σαμαρά και 44,4% για την Ντόρα Μπακογιάννη.
Ποια ώρα θα μάθουμε το αποτέλεσμα
Μετά τα μεσάνυχτα της επόμενης Κυριακής, οι επιτελείς της Ρηγίλλης θα έχουν σαφή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών και θα μπορούν με βεβαιότητα να απαντήσουν στο αν η νέα ηγεσία εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ή αν θα χρειαστεί και δεύτερος, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Δ. Σιούφας, θα μπορεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, μετά και τα δοκιμαστικά που γίνονται από τους υπευθύνους της εταιρείας ΡRC, που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη, να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα πότε θα είναι γνωστό το τελικό αποτέλεσμα.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7 π.μ. ως τις 7 μ.μ. και πρόεδρος θα εκλεγεί όποιος ή όποια συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων. Ηδη είναι γνωστά τα 1.540 εκλογικά τμήματα που θα υπάρχουν σε 1.040 σημεία και θα ενισχυθούν με 3.400 υπολογιστές.
Πρόγραμμα
Μπακογιάννη στην Κορινθία
Σήμερα, η κα Ντόρα Μπακογιάννη πρόκειται να επισκεφθεί τους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας. Συγκεκριμένα, στις 17.00, θα έχει συνάντηση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου και στις 18.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση Νεοδημοκρατών στις Μυκήνες. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στον Ασπρόπυργο.
Σαμαράς στην Αττική
Σήμερα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έχει προγραμματίσει ομιλίες στο νομό Αττικής. Συγκεκριμένα, στις 18.00, θα απευθύνει στο ξενοδοχείο Caravel, ομιλία σε εργαζόμενους. Θα ακολουθήσει, στις 19.30, ομιλία σε φίλους και μέλη της Ν.Δ., στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα ).
Ψωμιάδης: Πάτρα - Πύργος
Στην Πελοπόννησο (Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο και Καλαμάτα) πρόκειται να βρεθεί σήμερα ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: