Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για καθυστερήσεις και αρμοδιότητες Η δυστοκία στη στελέχωση της διοίκησης και η διανομή αρμοδιοτήτων στους υφυπουργούς προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος


▅Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος  στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο επισήμανε στους υπουργούς ότι καθυστερούν στην επιλογή των γενικών γραμματέων
Εντείνονται οι τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς έχουν περάσει ήδη οι μισές από τις 100 ημέρες που είχε θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου ως το κρίσιμο διάστημα για να ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν πολλά προβλήματα δυσλειτουργιών και, το κυριότερο, να μην υλοποιούνται οι νέες πολιτικές για τις οποίες προεκλογικά είχε δεσμευθεί το κυβερνών κόμμα. Μέλη της κυβέρνησης προσδιορίζουν ότι τα αίτια αυτής της κατάστασης που απειλεί να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στη νέα διακυβέρνηση, εντοπίζονται σε τρία επίπεδα:

1. Στον γενικό συντονισμό και τις σχέσεις ανάμεσα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

2. Στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, με τη διαδικασία να ακολουθεί πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

3. Στη διαχείριση των κρίσεων που προκύπτουν.

Όπως εξηγούν, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του ....αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου να τη συντονίσει, εν τούτοις πολλά γεγονότα ξεφεύγουν από την επίβλεψή του. Ο κ. Πάγκαλος κατ΄ επανάληψιν έχει ζητήσει από τους υπουργούς να τον ενημερώνουν και είναι γνωστό ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουσιαστικά επιτέθηκε κατά των υπουργών που καθυστερούν να ενημερώσουν το Μέγαρο Μαξίμου για τις επιλογές τους σχετικά με τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων. Ο κ. Πάγκαλος που δεν κρύβει την οργή του στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του για την καθυστέρηση που σημειώνεται στα υπουργικά γραφεία, θεωρεί ότι αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αντιλαμβάνονται πως οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ύστερα από την πίεση περισσότερο των μέσων ενημέρωσης, δόθηκε χθες το βράδυ ακόμη μια «δόση» γενικών και ειδικών γραμματέων ανεβάζοντας τον αριθμό των διορισθέντων σε 40, από σύνολο 88 γραμματέων. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ορισμένες επιλογές ήταν ήδη γνωστές από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, αλλά για λόγους άγνωστους που προφανώς αφορούν την ταχύτητα του μηχανισμού που ελέγχει και προτείνει, ανακοινώθηκαν μόλις χθες.

Εκτός από αυτό, το πιο ανησυχητικό είναι ότι παρά τα περί του αντιθέτου διακινούμενα, ακόμη δεν έχει γίνει η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Έτσι, σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίζονται όλα τα θέματα και υφυπουργοί που λειτουργούν ως... σύμβουλοι των υπουργών καθώς δεν έχουν την παραμικρή αρμοδιότητα.

Δίδυμα-φωτιά
Υπάρχουν υπουργεία όπου οι υφυπουργοί επιχειρούν να υπερκεράσουν τους υπουργούς, για παράδειγμα το υπουργείο Παιδείας με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο να διεκδικεί λόγο επί όλων των θεμάτων του υπουργείου που διαχειρίζεται η Άννα Διαμαντοπούλου (και να φτάνει στο σημείο να τη «διορθώνει» δημόσια με δηλώσεις του). Ή υπουργεία όπου οι υπουργοί έχουν τον απόλυτο έλεγχο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επιμέρους λειτουργία των υπουργείων και συνολικά της κυβέρνησης. Έτσι, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ουσιαστικά έχει παραμερίσει εντελώς τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος θα διαχειριζόταν τα θέματα Ενέργειας. Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η κρίση στις σχέσεις του υπουργού Δημ. Ρέππα με τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη βγήκε στην επιφάνεια όταν ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος κατήγγειλε ως αδιαφανείς τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό για τις άγονες αεροπορικές γραμμές.

ΠΟΛΛΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
λειτουργούν ως... σύμβουλοι τον υπουργών καθώς δεν τους έχουν δοθεί αρμοδιότητες

Διόρισαν τον Ζορμπά σε Επιτροπή του Εσωτερικών

ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ εισαγγελέα Γιώργο Ζορμπά διόρισε χθες η κυβέρνηση, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Ο κ. Ζορμπάς διορίστηκε επικεφαλής ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα εκπονήσει το νομοθετικό πλαίσιο για τη συγκρότηση Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και για τη θέσπιση θέσεως αρμόδιου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Ζορμπάς είχε θητεύσει επί κυβέρνησης Καραμανλή γεν. γραμματέας εξοπλισμών και αργότερα είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος. Απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν άρχισε να διερευνά το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα. Θεωρείται προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού και αφήνεται να εννοηθεί ότι μετά την παύση του από την κυβέρνηση Καραμανλή, προσέγγισε το ΠΑΣΟΚ παρέχοντας στοιχεία για σκάνδαλα που είχαν υποπέσει στην αντίληψή του. Πάντως, για να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει χθες το βράδυ, ότι ο διορισμός του πρώην εισαγγελέα, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα διοριστεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.


Εκπλήξεις στους διορισμούς 14 νέων γενικών γραμματέων

ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ 14 γενικών και ειδικών γραμματέων ανακοίνωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση.

Τοποθετούνται σε έξι υπουργεία, και για μία εξ αυτών, την κ. Λίνα Μενδώνη, καταστρατηγείται η αρχή που είχε διατυπωθεί σύμφωνα με την οποία ουδείς θα τοποθετείται σε θέση που είχε προϋπηρετήσει: η κ. Μενδώνη είχε διατελέσει γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κ. Μενδώνη, η οποία θεωρείται ότι ανήκει στον κύκλο επιρροής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, είναι το δεύτερο πρόσωπο της επιρροής του κ. Βενιζέλου που τοποθετήθηκε χθες. Το πρώτο είναι ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο οποίος ορίστηκε στην καίρια θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού και του οποίου η τοποθέτηση προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι για τη θέση αυτή προαλείφονταν σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τον χώρο του αθλητισμού, όπως ο Κώστας Παταβούκας, ο Θαν.

Ασημακόπουλος, ο Αργ. Αργυριάδης κ.ά.

Έκπληξη αποτελεί επίσης η τοποθέτηση του καθηγητή Βασίλη Κουλαϊδή ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, θέση για την οποία επικρατέστεροι θεωρούνταν οι Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Χαλκιώτης.

Η επιλογή του κ. Κουλαϊδής σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις διαφωνίες που είχαν ανακύψει ειδικά για τον κ. Χαλικώτη μεταξύ της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου.

Ο κ. Κουλαϊδής φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και επίσης να έχει εργαστεί για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 2007.

Ακόμη ένα γνωστό στέλεχος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκε γραμματέας είναι ο Αριστείδης Μπουρδάρας, επί πολλά χρόνια διευθυντής του γραφείου του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης
Στέφανος Μιχαλάκος, διευθυντής του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή το 2002- 2204 και θεωρείται στενός φίλος του πρωην υπουργού Θαν. Τσούρα, παρότι στην εσωκομματική διαμάχη του 2007 είχε στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
Μιχαήλ Χάλαρης, χημικός ΡhD


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Νικόλαος Μαντζούφας, πολιτικός μηχανικός, ΜΒΑ Ετών 36. Εργαζόμενος σε διεθνή τραπεζικό όμιλο έχει μετάσχει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε σημαντικό αριθμό έργων μετοχοποιήσεων/ιδιωτικοποιήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας
Αλέξανδρος Φούρλας, οικονομολόγος Ετών 40. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Warwick Βusiness School και κάτοχος CFΑ charter από το CFΑ Ιnstitute. Έχει εργαστεί σε κλάδους όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πετρελαιοειδή, ο ηλεκτρισμός, η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι χρηματοδοτήσεις έργων.

Ειδική Γραμματεία Μακεδονίας και Θράκης
Μαρία Παπαγεωργίου, οικονομολόγος, στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Γενική Γραμματεία υπουργείου Πολιτισμού
Λίνα Μενδώνη, δρ Αρχαιολόγος Έχει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο και διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο υπουργείο Αιγαίου. Από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Παναγιώτης Μπιτσαξής, πολιτικός επιστήμονας- δικηγόρος Ετών 54. Έχει διατελέσει κατά το παρελθόν ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης
Γιάννης Πυργιώτης, χωροτάκτης- πολεοδόμος Ο κ. Πυργιώτης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Α.Ε. και εντεταλμένος σύμβουλος, υπεύθυνος για τα Ολυμπιακά Έργα, την Τεχνολογία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Εθεωρείτο από τους ανθρώπους της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Γενική Γραμματεία Τουριστικής Ανάπτυξης
Γιώργος Πουσσαίος, δήμαρχος Ίου Ετών 54. Εκλέγεται επί 4 τετραετίες δήμαρχος και είναι μελισσοκόμος- βιοκαλλιεργητής.

Συνδέεται φιλικά με τον αδελφό του Πρωθυπουργού Νίκο Παπανδρέου και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Γενική Γραμματεία υπουργείου Παιδείας
Βασίλης Κουλαϊδής, καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (2000- 2004) και την περίοδο αυτή εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Επιτροπή Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή Παιδείας του ΟΟΣΑ και στο Βoard of Ρarticipating Counties για το πρόγραμμα ΡΙSΑ. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Αχιλλέας Μητσός, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πρώην γενικός διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ετών 62 Θεωρείται στενός συνεργάτης της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου και έχει μακρά πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις ευθύνης επί σχεδόν 22 χρόνια.

Ο κ. Μητσός διδάσκει «πολιτική οικονομία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSΕ). Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης
Βασίλειος Παπάζογλου, καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Έχει διατελέσει πρόεδρος της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών ΕΜΠ.

Είναι μέλος της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) από το 2006.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Αριστείδης Μπουρδάρας, δικηγόρος


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων
Γεωργία Μπαζώτη-Μητσώνη, στέλεχος του υπουργείου
Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος ετών 39, με ειδίκευση σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου, θεωρείται ότι ανήκει στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανελλήνιου Δικτύου Αιρετών Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ετών 60. Έχει διατελέσει νομάρχης Εύβοιας και πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού της ΕΡΤ. Αποτελεί προσωπική επιλογή της υπουργού Κατ. Μπατζελή, με την οποία όπως αναφέρεται είχε συνεργαστεί στο παρελθόν την περίοδο που η υπουργός ήταν ευρωβουλευτής και εκείνη προϊσταμένη υπηρεσιακών μονάδων με αντικείμενο γεωργικά θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επικεφαλής της Κεντρικής Γραμματείας του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.(nea) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: