Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΙΚΑ Κατερίνης: Έχει ακτινολογικό δεν έχει ακτινολόγο!


IKA_KATERINHS_1
1400 ακτινογραφίες πραγματοποιούσε, κατά μέσο όρο, το μήνα το ΙΚΑ Κατερίνης αλλά, λόγω έλλειψης ακτινολόγου, στέλνει στο νοσοκομείο Κατερίνης τα επείγοντα περιστατικά και σε ιδιώτες τα υπόλοιπα
Έλλειψη σε μια ακόμα ειδικότητα παρουσιάζεται στο ΙΚΑ Κατερίνης, αφού τα Ιατρεία του έμειναν χωρίς ακτινολόγο. Παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης το ακτινολογικό έκλεισε, αφού πλέον.... ο Δημόκριτος (λόγω της έλλειψης ακτινολόγου) δεν δίνει άδεια λειτουργίας του τμήματος.
Σε απίστευτη ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα, υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Κατερίνης όσοι από αυτούς τουλάχιστον, πρέπει να διαβούν την πόρτα του ακτινολόγου. Η απροθυμία ακτινολόγων να εργαστούν στο ΙΚΑ, λόγω των χαμηλών αποδοχών σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, έχει ως αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή εδώ και αρκετό καιρό.
Η ανάγκη για ακτινολόγο στο ΙΚΑ Κατερίνης, έχει προκύψει εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα μας δήλωσαν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Εντοπίστηκε εγκαίρως, προχωρήσανε όλες οι διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης, αλλά ενδιαφερόμενοι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας δεν εμφανίστηκαν ποτέ.  Παρόλα αυτά, το ακτινολογικό λειτουργούσε, «με τεράστιους κόπους», όπως μας λένε. Πρόσφατα όμως, ο «Δημόκριτος» (το κέντρο που χορηγεί τις σχετικές άδειες και προβαίνει στους ανάλογους ελέγχους), έκρινε ότι το συγκεκριμένο ακτινολογικό δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, αφού δεν διαθέτει ακτινολόγο, βάζοντάς του λουκέτο.

IKA_KATERINHS_2Η έλλειψη ειδικότητας ακτινολόγου, μεγαλώνει τον κατάλογο των ειδικοτήτων που δεν διαθέτει το ΙΚΑ Κατερίνης, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος των εξετάσεων για τον ασφαλισμένο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι μιας άλλης ειδικότητας.
Το ακτινολογικό του ΙΚΑ Κατερίνης, σύμφωνα με πληροφορίες εξυπηρετούσε αρκετές εκατοντάδες ασφαλισμένους του Ιδρύματος, αφού ο μηνιαίος μέσος όρος λήψεων ακτινογραφιών ήταν κοντά στις 1400.
Μετά από τους συνταξιούχους «πιλότους» του ΤΕΒΕ και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Κατερίνης, αναγκάζονται πλέον να εξυπηρετούνται από ιδιώτες γιατρούς ακτινολόγους, ενώ τα επείγοντα περιστατικά, όπως μας ενημέρωσαν, προωθούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για τις ακτινογραφίες σε ιδιώτες ακτινολόγους, δεν καλύπτεται εξολοκλήρου από το ΙΚΑ (παρά μόνο σε ένα ποσοστό), επιβαρύνοντας τον ασφαλισμένο (που ήδη πληρώνει ασφαλιστική εισφορά για υπηρεσίες που δεν έχει), ενώ παράλληλα τον υποβάλλει σε επιπλέον ταλαιπωρία μέχρι να πάρει μέρος των χρημάτων του για τις εξετάσεις που έχει κάνει σε ιδιώτες ακτινολόγους.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι δεν φαίνεται «φως στο τούνελ», αφού κανείς ακτινολόγος από την περιοχή μας, δεν ενδιαφέρεται για την πλήρωση της θέσης. «Υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον από άλλες περιοχές, εκτός νομού», μας λένε, αλλά ακόμα είναι άγνωστο αν η θέση θα καλυφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και για πόσο ακόμα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να πληρώνουν για ιατρικές εξετάσεις, που υποτίθεται, καλύπτονται από το ταμείο τους. Πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ο μισθός του γιατρού του ΙΚΑ υπολείπεται σημαντικά από τις απολαβές ενός γιατρού της ίδιας ειδικότητας, που έχει δικό του ιατρείο.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: