Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τρίτη 20 Οκτωβρίου


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

A1_19-10
Ο ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του ως εκπροσώπου του Δήμου για την ανασυγκρότηση της επιτροπής για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης προσώπων εκδιδομένων με αμοιβή, αποτελεί ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, την ερχόμενη Παρασκευή.
Με ενδιαφέρον αναμένουμε, ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα αναλάβουν το μεγάλο έργο της ανασυγκροτήσεως της Επιτροπής, η οποία προφανώς ανασυγκροτείται επειδή υπάρχουν.... σχετικά αιτήματα.
Παρακαλούμε όπως μας κρατάτε ενήμερους για τις δράσεις και τις αποφάσεις της.
Υποθέτουμε ότι η Επιτροπή ασχολείται με τους όρους εγκατάστασης ενός οίκου ανοχής, δηλαδή αν τηρείται συγκεκριμένη απόσταση από σχολεία, εκκλησίες και ούτω καθ’ εξής.
Ελπίζουμε ότι η λειτουργία οίκων ανοχής στην περιοχή μας, θα είναι προς όφελος του ανταγωνισμού, αναγκάζοντας πολλές εκ των δημόσιων υπηρεσιών να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους στους πολίτες (αφού έτσι κι αλλιώς «ιππαστί» τον πάνε τον πολίτη με τη γραφειοκρατία)


Ο κύριος, έχει ανάψει την πουράκλα του, έχει πιάσει την αγαπημένη του θέση επί του καναπέως, έχοντας στην αγκάλη του την πιο ηδονική συσκευή, το τηλεχειριστήριο της tv.
Η κυρία, ενδεδυμένη καταλλήλως με βραδινή τουαλέτα, (πυτζάμα με στάμπα τον Γκούφυ) «κολλαρίζει» υποκάμισα του κυρίου, αλλά και οι δύο παρακολουθούν με τη δέουσα προσοχή τη συζήτηση επί των προγραμματικών (και ουχί πραγματικών όπως ατυχώς πήγα να γράψω) δηλώσεων της Κυβέρνησης.
Και αφού τελειώνουν κάτι “lite” τύποι τις ομιλίες τους, στο βήμα ανεβαίνει ο Θόδωρος Πάγκαλος.
Ο κύριος, παρότι δεξιός μέχρι τα μπούνια, ανοίγει την ένταση της φωνής, αναμένοντας με ενδιαφέρον να ξεκινήσει ο ρήτορας.
Η κυρία, αφήνει για δευτερόλεπτα το σίδερο από τα χέρια και όλο απορία ρωτά τον κύριο:
-Αγάπη μου τι είναι ο Πάγκαλος στην Κυβέρνηση;
-Αντιπρόεδρος…
-Δηλαδή;
-Ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Παπανδρέου στην Κυβέρνηση…
-α! κάτι σαν το Ζήνωνα στο Δήμο Κατερίνης δηλαδή!
-Ακριβώς, αλλά με περισσότερα κιλά!
Η κυρία, τελειώνει με το κολλάρισμα, ενώ ο κύριος έχει κάνει μια τρύπα με το πούρο στον καναπέ, ίσα με εκείνης στον προϋπολογισμό του Κράτους, αφού έχει παραδοθεί στον Μορφέα κρατώντας σφιχτά στην αγκάλη του το τηλεχειριστήριο.


Στην Κατερίνη θα βρεθεί στις 26 Οκτωβρίου η Ντόρα Μπακογιάννη, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία του κόμματος.
Όσοι φωτογραφηθούν με την Ντόρα, θα χρησιμοποιηθεί επ’ ωφελεία τους (και αργότερα ίσως και το προεκλογικό τους φυλλάδιο). Όσοι δεν το πράξουν, μάλλον δύσκολα την έχουν την επομένη των εσωκομματικών εκλογών!
Για να μην λέτε, ότι δεν σας προειδοποίησαν!



Στον «αέρα» βρίσκεται, λόγω αδυναμίας ένταξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013, επένδυση ύψους 28 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής σπιρουλίνας στη Νιγρίτα Σερρών, της μοναδικής εταιρίας του κλάδου στην Ελλάδα. Το πρόβλημα ανακύπτει γιατί η σπιρουλίνα, ένα είδος φυκιού που θεωρείται από τη NASA ως ιδανική τροφή για αστροναύτες, δεν είναι ενταγμένο στα αγροτικά προϊόντα, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Η ετήσια παραγωγή της μονάδας ανέρχεται σε 4,5-5 τόνους και ο τζίρος διαμορφώθηκε πέρυσι σε 1 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 640.000 ευρώ πρόπερσι, 320.000 ευρώ το 2006 και 40.000 ευρώ το 2004.
(Και μην ακούσω ξανά το γνωνικό «μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες»…)


AYTHAIRETO_STON_OLYMPO

31 φύλακες προσέλαβε το καλοκαίρι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Οι έξι από αυτούς φύλαγαν την εκείθε πλευρά του Ολύμπου, από τη μεριά της Λάρισας. Αλλά κανείς τους δεν είδε το αυθαίρετο που χτίζεται στην κορφή, στα 2.500 μέτρα υψόμετρο.
Και τι στο καλό φυλάνε 31 νοματαίοι;
Σαν τους αγροφύλακες είναι, που τους ονόμασε ο Πολύδωρας «οικολογική  αστυνομία», αλλά ένα οικολογικό έγκλημα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν;
(Εκτός κι αν η κλοπή καλαμποκιών είναι το μόνον οικολογικό έγκλημα).



RAGKOYSHSΤελικά, δεν μας φώτισε και πολύ ο κ. Ραγκούσης στη Βουλή με τις προτεραιότητες του υπουργείου του. Θα ψηφίσουν και θα ψηφίζονται και οι μετανάστες, μας είπε, στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, για το πότε όμως και το πώς θα γίνουν αυτές, κουβέντα.
Το μόνο για την ώρα βέβαιον ότι δεν ξαναψηφίζουμε νομάρχη και δεν ξαναβγάζουμε δήμαρχο αν δεν πιάσει πάνω από 50%.


Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο τη στήριξη των δημιουργών στις τοπικές κοινωνίες, εξήγγειλε από του βήματος της Βουλής ο νέος υπουργός Πολιτισμού.  
Να στείλει όμως κι ένα έγγραφο με κριτήρια (τι εστί δημιουργός και τι όχι)
γιατί θα μπερδευτούμε.
Ως δεύτερο βασικό στόχο, ο υπουργός έθεσε την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με διαφάνεια στις επιχορηγήσεις και με πλήρη δημοσιοποίηση, μέσω του διαδικτύου των χρηματοδοτήσεων προσώπων και έργων.
Να ξέρουμε, βρε αδερφέ, ποιος πήρε τι και γιατί.


Προίκα το κτίριο της αστικής Σχολής και το Τσαλοπούλειο θα πάρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Κατερίνης.
Ελπίζουμε να την αξιοποιήσει με τη σοβαρότητα που της αρμόζει.


Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή και αμέσως μόλις ξεδιαλύνει τις αρμοδιότητες που ΄χει το κάθε υπουργείο, η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη υλοποίηση των δεσμεύσεών της.
Α, θα ακούσουμε και τι έχει να μας πει και η Ε.Ε και μετά.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: