Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Γαλοπούλες με το νέο ιό και στον Καναδά

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Σε γαλοπούλες στην περιοχή του Οντάριο στον Καναδά εντοπίστηκε ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1, αλλά η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κανένα από τα πτηνά ή τα αβγά του αγροκτήματος δεν εισήλθαν στην αγορά.
Η λοίμωξη ενέχει.... μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δόκτωρ Αρίνα Κινγκ, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Οντάριο.
Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για όσους εργάζονται στο αγρόκτημα και ασχολούνται με τα ζώα να εμβολιαστούν άμεσα με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, αλλά και με το εμβόλιο για την πανδημία της νέας γρίπης Α του ιού Η1Ν1.
Ο κίνδυνος από τον ιό που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους είναι ν’ αναπτύξει μια τέτοια μορφή στην οποία οι άνθρωποι θα έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία, σημείωσε η δόκτωρ Κινγκ. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αλλαγής της φύσης του ιού.
Η ανακάλυψη έγινε σε ένα και μόνο αγρόκτημα στο Οντάριο από την Καναδική Υπηρεσία Ελέγχων των Τροφίμων και είναι η δεύτερη που καταγράφεται σε γαλοπούλες. Η πρώτη είχε καταγραφεί στη Χιλή.
Hμέρα των Ευχαριστιών
Η υπόθεση του Οντάριο ανακαλύφθηκε μια εβδομάδα μετά από την Καναδική Ημέρα των Ευχαριστιών κατά την οποία το παραδοσιακό δείπνο προβλέπει την κατανάλωση γαλοπούλας.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες εξετάζουν και παρακολουθούν όσους ήλθαν σε επαφή με τα επιμολυσμένα πτηνά και όπως ανακοίνωσαν ένα άτομο παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης.
Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος προσφέρθηκε να θέσει σε καραντίνα όλα τα πουλερικά. Όμως, η επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Οντάριο, δόκτωρ Ντεμπ Σταρκ, δήλωσε ότι τα πτηνά δεν πρόκειται να σφαγιασθούν για προληπτικούς λόγους.
Η επιδημία Η1Ν1 σε γαλοπούλες στη Χιλή εντοπίστηκε τον Αύγουστο. Ήταν, επίσης, η πρώτη φορά που ο ιός αυτός εντοπίστηκε σε πτηνά και όχι σε ανθρώπους ή χοίρους.
Στις αρχές του 2009 το στέλεχος του ιού είχε εντοπιστεί σε κοπάδια χοίρων στις περιοχές της Αλμπέρτα και της Μανιτόμπα του Δυτικού Καναδά.(ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

1 σχόλιο:

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

η γαλοπουλα θα γινει......χοιρος;
ωραια θα τρωμε 2 σε 1