Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Παυλίδης: Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - πηγη apn



paylidisΥπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη τάχθηκε τις πρώτες ώρες της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 215 υπέρ, 67 κατά, 6 παρών και 6 λευκά. Η ειδική επιτροπή που θα διενεργήσει την προανάκριση θα συσταθεί σε σώμα το απόγευμα της Τρίτης. Αποτελείται από 13 βουλευτές και το πόρισμά της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Απριλίου. Στην ομιλία του ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι δεν παραιτείται και δεν ανεξαρτητοποιείται, καθώς -όπως υποστήριξε- “παραιτούνται όσοι διαφωνούν με το κόμμα και την κυβέρνηση”, ενώ είπε ότι αν ο ίδιος ψήφιζε θα έλεγε “ναι” στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

“Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι”

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης Παυλίδη τάχθηκαν οι εισηγητές και ομιλητές όλων των κομμάτων, τονίζοντας ότι αυτό απαιτείται τόσο για την αποκατάσταση της τιμής της πολιτικής, όσο και για την απόδειξη της αθωότητας του πρώην υπουργού. Ακόμη αρκετοί ήταν οι ομιλητές που τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αλλά και από τους εισηγητές της ΝΔ.

“Δεν ανεξαρτητοποιούμαι. Ανεξαρτητοποίηση σημαίνει 150 βουλευτάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αν δεν γίνει κάτι άλλο, πάμε για εκλογές. Παραγραφή δηλαδή. Δεν επεδίωξα παραγραφή, καμία απολύτως. Και επιπροσθέτως, δεν παραιτούμαι. Παραιτούνται οι έχοντες διαφωνήσει με το κόμμα, ή την κυβέρνηση. Έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις εδώ. Δεν παραιτούμαι. Παραμένω στη θέση μου, υπήκων εις όσα το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει. Και δεν δέχομαι την θεωρία των διευκολύνσεων. Διευκολύνει δηλαδή κανείς το κόμμα, παραδεχόμενος πως είναι κατεργάρης; “Παραμένω στη θέση μου. Αν ψήφιζα απόψε, θα ψήφιζα ναι. Ευχαριστώ” κατέληξε ο κ. Παυλίδης. Με την φράση αυτή, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διαλευκάνει την υπόθεση που τον αφορά.

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης, περιέγραψε την εξέλιξη των πραγμάτων, χαρακτηρίζοντας τον καταγγέλλοντα εφοπλιστή Φώτη Μανούση, “αναξιόπιστο και συκοφάντη» και εξέφρασε πικρία κι έκπληξη για την στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στις αιτιάσεις του: “Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τρίτα πρόσωπα, δεν θα μιλήσω. Αλλά να υιοθετούνται αποκλειστικά και μόνον, οι θέσεις ενός γνωστού στην αγορά. Μου κάνει εντύπωση, ότι ένας ανακριτής υιοθετεί μόνον τα κατατιθέμενα από τον Μανούση και δύο υπαλλήλους του, που σύρει κάθε φορά. Και αυτοί, πονηρούληδες λένε, «μας είπε ότι είδαμε το τάδε”.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του, ο κος Παυλίδης θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει την στάση που πρόκειται να κρατήσει ως κυβερνητικός βουλευτής: “Μεταξύ υμών, υπάρχουν πρόσωπα που γνωρίζουν την περιπέτεια της ζωής μου. Γι’ αυτό και δεν δέχομαι υποδείξεις, σαν αυτές που βγαίνουν, οδηγίες προς ναυτιλομένους: αβαρία δηλαδή - ναυτικών Ροδίων νόμος - πετάμε το φορτίο στη θάλασσα, άνευ αποζημιώσεως μάλιστα, για να σωθούμε. Όχι κοι συνάδελφοι. Υποδείξεις “κατά συνείδησιν” οι πάντες. Και οι ψηφίζοντες και ο μη ψηφίζων. Εγώ δεν ψηφίζω απόψε, αλλά λειτουργώ κατά συνείδησιν. Δεν αποστασιοποιούμαι, αλλά είμαι μες στα πράγματα”.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Παυλίδης κατέθεσε στη Βουλή παραστατικά της Εθνικής τράπεζας με την εντολή του αδελφού του για ανάληψη 210.000 ευρώ στις 19/7/2005, ως πηγή των χρημάτων για την αγορά του διαμερίσματος της κόρης του, το οποίο αναφέρεται στη δικογραφία.

Ο κ. Αντώναρος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μείνει η ΝΔ με δύναμη 150 βουλευτών, δήλωσε ότι δεν απαντά σε σενάρια και τόνισε: “Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός προχθές. Εκείνο που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση (Παυλίδη) όπως πρέπει να διερευνώνται όλες οι υποθέσεις. Στόχος και καθήκον είναι να μη μένει καμία σκιά στη τιμή και υπόληψη του πολιτικού κόσμου”, δήλωσε. Ερωτηθείς αν πρέπει ο κ. Αρ. Παυλίδης να παραιτηθεί απάντησε πως ό,τι είχε να πει το είπε.

Οι ομιλητές της ΝΔ αλλά και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας παντού, τάχθηκαν υπέρ της κατά συνείδηση ψήφου, απορρίπτοντας την κομματική πειθαρχία. Κατά τη συζήτηση εθίγη και από τους πρώην προέδρους της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα το ζήτημα του χρόνου που έφτασε στη Βουλή ο φάκελος της υπόθεσης, αλλά και το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές προέβησαν και σε έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Παυλίδη ενώ θα έπρεπε να στείλουν αμελλητί το φάκελο.

“Μεγάλη εντύπωση προξένησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Ευ. Αντώναρος σχετικά με την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, προσθέτοντας, ταυτόχρονα ότι «θα περιμένουμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάρουν καθαρή θέση”. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη “μισή αλλαγή” της κυβερνητικής στάσης για ψήφο των βουλευτών της κατά συνείδηση στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ως “προϊόν εξαναγκασμού” και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και οι υποθέσεις του “Βατοπαιδίου” και των “δομημένων ομολόγων”. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι “το πρόβλημα είναι συνολικό” και έκανε λόγο για “κυβέρνηση που παράγει σκάνδαλα, τα οποία επιχειρεί να συγκαλύψει και κινείται διαφορετικά μόνο όταν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς”.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης που επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για “συγκάλυψη των υποθέσεων των υποκλοπών, των καρτέλ, του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, της SIEMENS και του Βατοπαιδίου”, ζήτησε από το σώμα “να δώσουμε την ευκαιρία στον πρώην Υπουργό να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στην δικογραφία, για να μπορεί και ο ίδιος κι εμείς να κυκλοφορούμε έξω χωρίς συναισθήματα ενοχής”.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας είπε ότι αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, ότι η ΝΔ είναι ανοικτή στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση και ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας, όπως φάνηκε στην υπόθεση των ΤΟΡ-Μ1, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που απέκρουσε τη διερεύνηση υποθέσεων του “ξυστό”, του ναυαγίου “Σάμινα”, των παράνομων ελληνοποιήσεων, με κορυφαία τη “ληστεία” του ΧΑΑ. Ο κ. Τζίμας υπογράμμισε ότι η Βουλή καλείται να δικαιώσει και την αξία της πολιτικής και των πολιτικών, ωστόσο παρατήρησε ότι ο κ. Παυλίδης είναι αυτός που πήγε την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

“Παρά το γεγονός ότι η πείρα μας από τη σύσταση επιτροπών δεν είναι ενθαρρυντική, θα αξιοποιήσουμε και την κοινοβουλευτική διαδικασία για να συμβάλουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση Παυλίδη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν στοιχεία που δικαιολογούν και επιβάλουν την περαιτέρω διερεύνησή της” είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Αττικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα σκάνδαλα δεν οφείλονται μόνο στις μίζες και στις συναλλαγές αλλά στην αντιλαϊκή-φιλομονοπωλιακή πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

Από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Τσούκαλης είπε ότι το περιεχόμενο του διαβιβαστικού της υπόθεσης Παυλίδη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις και τάχθηκε υπέρ της σύστασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το καρτέλ της ακτοπλοΐας ζει και βασιλεύει και διαπλέκεται με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, συμπέρανε ο κ. Τσούκαλης από την ανάγνωση του εισαγγελικού φακέλου. Κάθε διαφορετική απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής, αποτελεί πλήγμα για το κύρος του πολιτικού κόσμου και για την ίδια τη δικαιοσύνη πρόσθεσεεπανέλαβε την πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ανέφερε ότι αν δεν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, θα είναι πλήγμα και για την πολιτική και για τη δικαιοσύνη.

“Η πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει όλες οι υποθέσεις να διερευνώνται ώστε να προκύπτει πλήρης διαφάνεια για την ύπαρξη ή μη, τυχόν ποινικών ευθυνών. Με αυτή την υπεύθυνη στάση θα προσέλθουμε και στη κοινοβουλευτική διαδικασία της Δευτέρας”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

Από το ΛΑΟΣ, ο Αθανάσιος Πλεύρης συμφώνησε με τη σύσταση της ειδικής επιτροπής και ζήτησε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να εξισωθεί ο χρόνος παραγραφής αδικημάτων των πολιτικών με αυτόν των πολιτών. Παράλληλα, είπε ότι είναι επαρκέστατα τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου για να εξετάσει η Βουλή την υπόθεση και υπογράμμισε ότι όποιος πιστεύει στην αθωότητά του θέλει τη σύσταση της επιτροπής για να αποδείξει ότι κακώς κατηγορείται.

“Η χρονική συγκυρία είναι εξίσου ύποπτη με την ουσία της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυνατότητα, η διαδικασία να ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Σαφώς πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, όχι όμως εις βάρος της προεκλογικής ατζέντας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση Παυλίδη ως πρόσχημα για να πει ότι ακολουθεί την προεκλογική της δέσμευση για σεμνότητα και ταπεινότητα. “Αν το κόμμα σας είχε διαδικασίες, θα μπορούσε να είχατε παραπέμψει τον κ. Παυλίδη πριν, το Σεπτέμβρη του 2007 αν ήταν ένοχος. Αν είναι αθώος πρέπει να έχετε την τόλμη να τον υπερασπιστείτε”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης. Παράλληλα, μίλησε για “πολιτικό σύστημα που είναι εξαρτημένο από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα” και που μπορεί να αλλάξει αν καταλάβουν, όπως είπε, οι βουλευτές τον παντοδύναμο ρόλο που έχουν.

“Εντολοδόχος των βουλευτών είναι μόνο ο ελληνικός λαός που τους ψηφίζει και τους στέλνει στο Κοινοβούλιο, Θα πρέπει αυτό όλοι να το συνειδητοποιήσουμε γιατί μόνο τότε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα” πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

“Ερωτηματικά για τη στάση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης” διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σημειώνοντας πως “δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί οι δικαστικές αρχές, προέβησαν σε έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Παυλίδη, χωρίς να στείλουν το φάκελο στη Βουλή. Την απάντηση αυτή δεν την πήραμε ποτέ, δεδομένου ότι πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση του Συντάγματος”. Ο κ. Παπουτσής κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο με αφορμή την υπόθεση, ανέφερε ακόμα: “Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν υποθέσεις με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που παρέμειναν εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ευθύνη της ΝΔ και της κυβέρνησής της. Τον επόμενο χρόνο, καλό θα ήταν η Δικαιοσύνη, να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Βατοπαίδι, την Siemens, την υπόθεση των ομολόγων και των υποκλοπών και να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης από το Κοινοβούλιο. Γιατί η ΝΔ έχω την εντύπωση, πως ψάχνει να βρει προσχήματα για να οδηγηθούμε σε εκλογές χωρίς τη διερεύνηση αυτών των σκανδάλων”.

Καθαρό και ευανάγνωστο μήνυμα πρέπει να στείλει η Βουλή προς τον ελληνικό λαό ότι δεν ευνοεί τον συμψηφισμό και τη συγκάλυψη. Δεν πρέπει μέσα στο κλίμα της παρακμής, της σήψης και της ηττοπάθειας να νιώσει ότι προχωρούμε σε συμψηφισμό σκανδάλων, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά τον κ. Βενιζέλο η υπόθεση Παυλίδη συνιστά από μέρους της δικαιοσύνης παραβίαση του Συντάγματος και ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ως αντισυνταγματικό αυτό που η ίδια υιοθετεί με την πρότασή της για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση Παυλίδη, επισήμανε σε παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Το ΠΑΣΟΚ με καλεί να ασκήσω πειθαρχικό έλεγχο στον ανακριτή κ. Ζαβιτσιάνο για την αντισυνταγματική πρακτική που ακολούθησε, να πάρει τα στοιχεία, να μην τα στείλει αμελλητί στη Βουλή, να καταλήξει σε οιωνεί πόρισμα και μετά να το στείλει στο κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ όμως, συνέχισε ο κ. Δένδιας, “υιοθετεί απολύτως την περιγραφή” του ανακριτή για την υπόθεση, επιβραβεύοντας την “πρόδηλη” αντισυνταγματικότητα του: “Εάν υπάρχει περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, ποιος την εκδηλώνει; Ο κ. Ζαβιτσιάνος ή αξιωματική αντιπολίτευση”; αναρωτήθηκε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, ρώτησε εάν “υπάρχει νοσηρός εγκέφαλος, που δέχεται ότι η κυβέρνηση, που δήθεν μπορούσε να ελέγξει τη δικαστική λειτουργία, οργάνωσε παραμονές ευρωεκλογών, να έρθει καταγγελτικό πόρισμα για στέλεχός της στη Βουλή; Αυτονοήτως αποδεικνύεται ότι ουδεμία προσπάθεια επηρεασμού υπήρξε από την κυβέρνηση, ούτε θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε να γίνει”.

Εμείς, κατέληξε ο κ. Δένδιας, δεν λέμε (στους βουλευτές) να ψηφίσουμε (την πρόταση). Επιτρέπουμε στον καθένα, αυτό που επιβάλλεται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, να ψηφίσει δηλαδή κατά συνείδηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να πει, εάν οι βουλευτές της ΝΔ, που θα ψηφίσουν κατά συνείδηση υπέρ της σύστασης της προκαταρκτικής επιτροπής, θα συμπράττουν με το ΠΑΣΟΚ στην αντίφαση που κατήγγειλε ο υπουργός ή θα έχουν ενεργήσει κατά συνείδηση;

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: