Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Περισσότεροι από 150 νεκροί από τον σεισμό της Ιταλίας

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - ΑΠΕ

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την Ιταλία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το πρωί την κεντρική Ιταλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa οερισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 1500 έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό, ενώ ο τελευταίος απολογισμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο για 108 νεκρούς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι 1500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, αναφέροντας ότι σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας του Πολίτη ο αριθμός των αστέγων μπορεί να φτάσει τους 50.000.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Ansa, οι άστεγοι στην περιοχή μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 70.000.

«Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων είναι από την Τσεχική Δημοκρατία», ανέφερε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή. «Θέλω να πω κάτι σημαντικό, κανένας δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε επίσης για «χιλιάδες» αστέγους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας κάνει λόγο για 45.000 ως 50.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι αυτήν τη στιγμή στήνεται ένα χωριό με σκηνές, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει από 16.000 ως 20.000 ανθρώπους, και ότι αυτό μπορεί να είναι έτοιμο το βράδυ.

Ξύπνησε μνήμες του 1980

Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει την Ιταλία από το 1980, όταν μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών είχε προκαλέσει το θάνατο 2.735 ανθρώπων στις νότιες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο συντονιστή των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ο Μπερλουσκόνι ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα και αναχώρησε για την Λ' Ακουίλα. «Ανέβαλα το ταξίδι στη Μόσχα γιατί θεωρώ πως η κατάσταση είναι τέτοια που η παρουσία του αρχηγού της κυβέρνησης στην περιοχή θα είναι χρήσιμη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολλά, το ίδιο και οι τραυματίες και τα κτίρια που κατέρρευσαν», τόνισε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εκτιμά πως θα χρειαστεί «πολύς χρόνος» για να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, περισσότερα από δέκα χιλιάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός, εκτός από την κεντρική Ιταλία, και στη Ρώμη. Η πλέον πληγείσα περιοχή, κατά την αστυνομία, είναι αυτή της Παγκανίκα, όπου έχουν καταρρεύσει κτήρια και πολλά έχουν υποστεί ζημιές. Η σεισμική δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους της περιοχής τις αλγεινές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1997.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 95 χιλιόμετρα από τη Ρώμη σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Αρχικά το ινστιτούτο είχε ανακοινώσει πως το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 βαθμοί.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης αυτής των 60.000 κατοίκων επλήγη ιδιαίτερα. Μια εκκλησία κατέρρευσε, καθώς και τμήμα της φοιτητικής εστίας. Επίσης ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε για το φόβο των μετασεισμών.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου η πρόσβαση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη και πυροσβέστες από τη Ρώμη κατευθύνονται προς την περιοχή.

Μια Ελληνίδα στους τραυματίες

Μια Ελληνίδα φοιτήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και ο αδελφός της αγνοείται δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ Κασσίμης στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι ή ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη βοήθεια των Ελλήνων φοιτητών που έχουν ανάγκη από έγγραφα ή άλλη βοήθεια.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές επίσης οργανώνονται για την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών προς την Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν, ενώ για τον σκοπό αυτό υπάρχει προσφορά της Aegean για δωρεάν μεταφορά τους.

Ο κ. Κασσίμης τόνισε επίσης ότι ένα C-130 είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή μεταφέροντας διασώστες προς την πληγείσα περιοχή (100 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) εφόσον ζητηθεί από την ιταλική πλευρά.

Πολλοί κάτοικοι της Λ'Ακουιλα εγκαταλείπουν την πόλη

Πολλοί κάτοικοι της Λ'Ακουιλα της κεντρικής Ιταλίας, που επλήγη από το σεισμό των 5,8 βαθμών, άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη φοβούμενοι πιθανούς μετασεισμούς, μετέδωσε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με βαλίτσες και κουβέρτες, εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης.

Συνεργεία διάσωσης με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ερευνούν τα ερείπια πολλών σπιτιών της Λ'Ακουιλα, μιας πόλης 60.000 κατοίκων στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού σε βάθος 5 χιλιομέτρων.

Συλλυπητήρια Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τον σημερινό καταστρεπτικό σεισμό.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι συγκλονίστηκε όταν έμαθε για την καταστροφή στην κεντρική Ιταλία η οποία «προκάλεσε πολλούς νεκρούς και τραυματίες και άφησε άστεγους πάρα πολλούς ανθρώπους».

Η καγκελάριος εκφράζει τη «μεγάλη της συμπάθεια» στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Αργά το βράδυ αναμένονται στην Αθήνα Έλληνες φοιτητές

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται στις 23:30 το αεροσκάφος Airbus Α321 της AEGEAN, το οποίο μεταφέρει 90 Έλληνες φοιτητές από την περιοχή της Λ' Ακουίλα της Ιταλίας όπου επλήγη από το φονικό σεισμό.

Το αεροσκάφος, το οποίο είναι 195 θέσεων, αναμένεται να αναχωρήσει από την Ιταλία στις 20:35 τοπική ώρα.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει από νωρίς το πρωί ότι θα μεταφέρει δωρεάν τους Έλληνες φοιτητές, ενώ την όλη επιχείρηση συντονίζει κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, που βρίσκεται ήδη στην πληγείσα περιοχή.

Αίσιο τέλος στην αγωνία δύο Κύπριων φοιτητριών

Αίσιο τέλος είχε η δραματική περιπέτεια δύο Κύπριων φοιτητριών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού στο οποίο διέμεναν, στην ιταλική πόλη Λ' Άκουιλα.

Η Νιόβη Μιχαήλ, που εγκλωβίστηκε με μια συμφοιτήτριά της όταν κατέρρευσε μέρος του υπνοδωματίου τους, είχε την ψυχραιμία να τηλεφωνήσει με το κινητό της στον πατέρα της στη Λευκωσία, στις 4.30 την αυγή. Όπως δήλωσε ο πατέρας της, του είπε πως ήταν εγκλωβισμένη και τον ρώτησε τι έπρεπε να κάνει.

Ο πατέρας της, Ανδρέας, της είπε να παραμείνει ψύχραιμη και να καταφύγει κάτω από ένα στερεό σημείο του δωματίου, για το ενδεχόμενο να ακολουθούσαν μετασεισμοί. Τη συμβούλευσε ακόμη να μη χρησιμοποιεί πολύ το τηλέφωνό της για να διατηρήσει την μπαταρία του.

Ταυτόχρονα, ο πατέρας τηλεφώνησε στο Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας, που με τη σειρά του κινητοποίησε την Ιταλική Ιντερπόλ. Οι δύο φοιτήτριες πέρασαν δύο ώρες αγωνίας, μέχρι που ανασύρθηκαν μέσα από μια τρύπα στον τοίχο του σπιτιού.

Γύρω στο μεσημέρι, ο πρόξενος της Κύπρου στη Ρώμη, Ιάκωβος Κιρακοσιάν, παρέλαβε τις δύο φοιτήτριες και τις μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα, από όπου αύριο θα πετάξουν προς την Κύπρο μέσω Αθηνών. Μια τρίτη Κύπρια φοιτήτρια στη Λ' Άκουιλα γλίτωσε την αγωνία του σεισμού γιατί αναχώρησε νωρίτερα για ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Βοήθεια 50.000 δολαρίων χορηγούν οι ΗΠΑ

Επείγουσα βοήθεια ύψους 50.000 δολαρίων ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Ιταλία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να συμβάλλει στις προσπάθειες αρωγής μετά τον ισχυρό σεισμό.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των νεκρών εξαιτίας του σεισμού. Ο πρεσβευτής μας στη Ρώμη θα δώσει επείγουσα βοήθεια ύψους 50.000 δολαρίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ιταλία ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής ομάδας διασωστών. Ο Ρόμπερτ Γουντ πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.

Ομάδα ειδικών αποστολή από τη Θεσσαλονίκη την Λ'Άκουιλα

Την επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης θέτει στη διάθεση της σεισμόπληκτης ιταλικής πόλης Λ'Άκουιλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Λ' Άκουιλα, Μάσιμο Τσιαλέντε, ο κ. Παπαγεωργόπουλος γνωστοποιεί την πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης να στείλει άμεσα κλιμάκιο της ομάδας, με κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλουν τα σωστικά συνεργεία.

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: