Η Ελλάδα δεν παλεύει μόνον να ανορθώσει την οικονομία της. Έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη λαθρομετανάστευση και ιδιαίτερα όσους ζητούν άσυλο έχοντας ως προορισμό τους την Ευρώπη.
Αυτά αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το πρακτορείο Μπλούμπεργκ ...
συμπληρώνοντας πως το 90% των λαθρομεταναστών της Ε.Ε. φθάνει μέσω Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του Warsaw-based Frontex, που είναι ο κοινοτικός οργανισμός για τη συνοριακή ασφάλεια.
Τουλάχιστον 350 άτομα επιχειρούν καθημερινά να περάσουν στην ΒΑ Ελλάδα από την Τουρκία, δήλωσε χθες η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, επισημαίνει το Μπλούμπεργκ. Τονίζει, δε, πως η Ελλάδα υστερεί από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση όσων ζητούν άσυλο και ο οργανισμός Human Rights Watch περιέγραψε αυτόν τον μήνα ως απάνθρωπες τις συνθήκες σε ορισμένα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υποσχέθηκε να αλλάξει την διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των μεταναστών που ζητούν άσυλο. Η Νταλάρα σχεδιάζει να ηγηθεί μιας απογραφής όλων των μεταναστών το 2011. Η ελληνική βουλή θα ψηφίσει τον επόμενο μήνα τον σχηματισμό μιας ανεξάρτητης αρχής για την επίβλεψη της διαδικασίας των αφίξεων σύμφωνα με σχέδιο νόμου που υπεβλήθη στην βουλή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε χθες πως τα νέα κέντρα υποδοχής θα ικανοποιούν τα ευρωπαϊκά στάνταρτς και αυτά του UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees).
Η μετανάστευση στην Ελλάδα αυξήθηκε όταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ‘έκλεισαν’ τα θαλάσσια σύνορά τους υπογράφοντας συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής για τον έγκαιρο εντοπισμό των λαθρομεταναστών στη θάλασσα.
Οι ελληνικές αρχές έκαναν 132.711 συλλήψεις λαθρομεταναστών το α’ 9μηνο του 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας. Στο διάστημα αυτό 31.000 μετανάστες διέβησαν τα σύνορα στον Έβρο από τη Τουρκία, τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ ότι την ίδια περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex.
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης στην Ευρώπη για όσους ζητούν άσυλο, με λιγότερο από 1% επί συνόλου 50.000 εκκρεμών περιπτώσεων, σύμφωνα με τον UNHCR.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου