ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο Γ. Παπανδρέου μιλάει στην «Ε» για την επόμενη μέρα των εκλογών
Διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει και πρόσωπα εκτός εσωκομματικών τειχών δηλώνει στην «Ε» ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει το οικονομικό του πρόγραμμα, ακόμη και αν το έλλειμμα είναι πολύ πάνω από το 6% που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτά που προτείνει είναι απολύτως σύμφωνα με τις αξιώσεις των Βρυξελλών.
«Η Ν.Δ. κατηγορούσε και τον Ανδρέα ως πράκτορα των Αμερικανών...»
Συνέντευξη: Πάνος Σώκος
Εφτά μέρες πριν από τις εκλογές και ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το οικονομικό πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνει αμέσως αποδεκτό από την Ε.Ε. γιατί, όπως υπογραμμίζει, είναι απολύτως σύμφωνο με αυτά που αξιώνει.
Με τη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι:
* Οι πολίτες ξέρουν ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και ότι η η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη.
* Θα καλέσει σε συνεργασία τις προοδευτικές δυνάμεις ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία.
* Απορρίπτει τα περί αποκλεισμού των εσωκομματικών του αντιπάλων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν κερδίσει τις εκλογές και τονίζει: «Δουλέψαμε ενωμένοι και θα κυβερνήσουμε ενωμένοι». Ωστόσο σημειώνει ότι θα χρησιμοποιήσει και πρόσωπα εκτός των εσωκομματικών τειχών.
* Το οικονομικό του πακέτο θα το εφαρμόσει ακόμα κι αν το έλλειμμα είναι πολύ πάνω από αυτό που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ υποστηρίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ε.Ε με τη χώρα μας είναι η αναξιοπιστία της κυβέρνησης της Ν.Δ.
* Το πρώτο ταξίδι θα είναι στην Κύπρο για να συνεννοηθεί με την πολιτική της ηγεσία για το εθνικό θέμα.
* Η Ν.Δ. είναι πανικόβλητη και καταφεύγει στην πατριδοκαπηλία όταν του επιτίθεται για χαμηλό πατριωτισμό και θυμίζει: «Και τον πατέρα μου η Ν.Δ. τον έλεγε πράκτορα των Αμερικανών».
Κύριε πρόεδρε, η συζήτηση τις δυο-τρεις τελευταίες μέρες επικεντρώνεται στο έλλειμμα.
Υπαινιχθήκατε στο debate με τον κ. Καραμανλή ότι τα επίσημα στοιχεία δεν είναι και τα πραγματικά. Το πιστεύετε αυτό; Εχετε άλλα στοιχεία; Γιατί υπάρχουν και δημοσιεύματα που λένε ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 10%.
«Θα περίμενα από τον κ. Καραμανλή ή να διαβεβαιώσει ότι τα στοιχεία τα οποία δημοσίως ακούγονται είναι και τα επίσημα, ή να μας πει ποια είναι η πραγματικότητα. Και επειδή και εγώ ακούω όλες αυτές τις φημολογίες, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο έχω θέσει αυτή την ερώτηση. Δυστυχώς, δεν έλαβα απάντηση.
Είναι μια ακόμα ένδειξη αποτυχίας μιας κυβέρνησης που ζήτησε το 2007 εντολή για να συντάξει έναν "αξιόπιστο" προϋπολογισμό».
Λένε σχολιαστές ότι αν το έλλειμμα είναι στο 10%, αυτό ίσως να το χρησιμοποιήσετε σαν ένα στοιχείο για να αναθεωρήσετε τις δεσμεύσεις σας και να μην εφαρμόσετε άμεσα το πρόγραμμά σας.
«Αυτό είναι τελείως λάθος. Διότι εμείς προτείνουμε, πρώτον, να κάνουμε νοικοκύρεμα -ακόμη πιο απαραίτητο εάν είναι μεγαλύτερο το έλλειμμα- και, δεύτερον, να βάλουμε ξανά μπρος την οικονομία. Αν το έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, πάλι αυτό χρειάζεται να κάνουμε».
Θεωρείτε δηλαδή ότι το δημοσιονομικό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας;
«Υπάρχει μια λάθος αντίληψη για το ποιο είναι το πρόβλημα. Βεβαίως το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Αλλά το κυρίαρχο θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι τους πόρους, πώς αποκτάς αξιοπιστία ώστε να ξέρουν οι πολίτες ότι διαχειρίζεσαι σωστά τους φόρους τους και τη δημόσια περιουσία.
Αρα το ερώτημα είναι πού ξοδεύουμε και επενδύουμε. Και εδώ εμείς συγκρουόμαστε με δύο αντιλήψεις. Η πρώτη λέει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το πάγωμα στις συντάξεις και τους μισθούς. Αυτό όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα σκοτώσει απλώς την κότα που γεννά το αβγό. Η δεύτερη λέει "δώστε φοροαπαλλαγές στους πλουσίους", και από τον πλούτο αυτό θα επενδύσουν στην οικονομία -αλλά αυτό απέτυχε οικτρά όπου δοκιμάστηκε.
Η τεράστια ανισότητα είναι πλήγμα για την οικονομία. Δημιουργεί ύφεση, πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, πέραν των σοβαρών κοινωνικών παρενεργειών, των προβλημάτων ανασφάλειας κ.λπ. Η αναδιανομή των βαρών είναι λοιπόν κι αυτή προϋπόθεση για να ξανατονωθεί η οικονομία. Αναγκαστικά, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα θα πρέπει να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν».
Μια και μιλάτε για τα φορολογικά βάρη, ποια θα είναι η φορολογική κλίμακα; Υπάρχουν τέτοια στοιχεία να μας δώσετε τώρα;
«Η φορολογική κλίμακα θα είναι πιο προοδευτική από σήμερα, θα είναι τιμαριθμοποιημένη ώστε να μη χάνει ο φορολογούμενος από τον πληθωρισμό. Και θα είναι ενιαία ώστε να εντάσσονται μέσα όλα τα εισοδήματα και να μη φορολογούνται τα εισοδήματα από μερίσματα διαφορετικά από τα εισοδήματα από εργασία. Αυτή είναι βασική διαφορά μας. Ο ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων συνιστά μια πραγματικά μεγάλη προοδευτική μεταρρύθμιση που καθιστά το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο».
Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ύψος των εισοδηματικών κλιμακίων και των συντελεστών φορολόγησης;
«Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο. Πάντως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα δεν θα επιβαρυνθούν -θα έχουν και μειώσεις φορολογικού βάρους- και δεν θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».
Για έναν μισθωτό, όμως, που έχει και κάποια μερίσματα τα οποία φορολογούνται λιγότερο από την εργασία του, δεν θα είναι επιβαρυντικό αυτό;
«Εάν ο μισθωτός έχει τόσα μερίσματα ώστε να τον κάνουν πλούσιο, θα φορολογηθεί περισσότερο. Αν ο μισθωτός έχει χαμηλό ή μέσο μισθό και ανάλογα έσοδα από μερίσματα, θα μειωθεί η συνολική του φορολογία, διότι θα φορολογηθεί λιγότερο από το 32,5% που είναι σήμερα ο συνολικός φόρος στα μερίσματα. Αρα, λοιπόν, ο μικρομέτοχος θα βοηθηθεί, ενώ ο μεγαλομέτοχος θα κληθεί να πληρώσει αυτά που θα πλήρωνε και ένας μισθωτός με το ίδιο εισόδημα».
Πώς θα μπορέσετε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στις αξιώσεις της Ε.Ε., η οποία θέλει την επόμενη μέρα, όπως είπε ο κ. Αλμούνια, άμεσα μέτρα; Πιστεύετε ότι το πρόγραμμά σας θα γίνει αποδεκτό;
«Μα, τα μέτρα μας είναι άμεσα. Θα τα λάβουμε άμεσα, εντός των 100 πρώτων ημερών, όχι μετά από πέντε χρόνια! Δεν συμφωνούμε βέβαια πάντα με αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που σημαίνει -προφανώς- πως θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε. Αλλά επαναλαμβάνω: το βασικό τους πρόβλημα είναι πως έχουν τρομάξει από το μέγεθος της αναξιοπιστίας που επιδεικνύουμε ως χώρα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Εχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να τους πείσουμε για το πρόγραμμά μας».
Ποια είναι αυτά;
«Πρώτον, τα μέτρα τα οποία μέχρι σήμερα έλαβε η κυβέρνηση απέτυχαν παταγωδώς. Είναι ομολογία του ίδιου του κ. Καραμανλή ότι ξέφυγε το έλλειμμα, ότι απέτυχε.
Δεύτερον, αν εκλεγόταν η Ν.Δ., θα ήταν σε απόλυτη αδυναμία διαπραγμάτευσης με αυτές τις προτάσεις στην Ε.Ε. Τι θα έλεγαν; Πως θα παγώσουν μισθούς και συντάξεις και θα λυθεί το πρόβλημα; Ποια είναι η προοπτική; Θα βάλουν και άλλους φόρους στα μεσαία και στα μικρά εισοδήματα; Δεν είναι λύση, ούτε καν σοβαρή προσέγγιση.
Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η ίδια η Ε.Ε. έχει ως κατεύθυνση μέτρα που θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αυτό το έκαναν όλες οι άλλες χώρες, ακόμα και συντηρητικές. Δεν το έκανε η Ελλάδα.'Η όπου το έκανε, το έκανε πελατειακά.
Θα διαπραγματευτούμε, λοιπόν, πάνω σε μια βάση τόνωσης της οικονομίας και ταυτόχρονου νοικοκυρέματος. Και τα δύο. Αυτό είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Μόνο με αυτό μπορείς να διαπραγματευτείς».
Εχετε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 100 ημερών με τα πέντε γνωστά νομοσχέδια. Ωστόσο θα ήθελα να μου πείτε ποια θα είναι τελικά η πρώτη απόφασή σας ως πρωθυπουργού, εκτός βέβαια της σύνθεσης της κυβέρνησης;
«Δεν είναι μία -έχω πολλές και κατεπείγουσες πρώτες αποφάσεις να λάβω. Θα αφορούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που θα φέρουν διαφάνεια και λογοδοσία στη λειτουργία του κράτους ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος».
Εχετε μιλήσει επίσης για την ανάγκη αποκατάστασης του κύρους της χώρας στο εξωτερικό. Εχετε σκεφθεί ποιο θα είναι το πρώτο σας ταξίδι και πού; Θα έχει σχέση με την οικονομία και τις Βρυξέλλες ή με τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη σύνοδο του Δεκεμβρίου;
«Αμέση συνεννόηση με την ηγεσία της Κύπρου. Επίσης με την προεδρία της Ε.Ε., και μετά θα ξεδιπλώσω το πρόγραμμά μου. Είναι σαφές πως έχουμε να κάνουμε πολλά σε όλα τα επίπεδα και τις κατευθύνσεις για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Θα το κάνουμε με σχέδιο και σοβαρότητα. Δεν θα είναι ταξίδια δημοσίων σχέσεων -θα εντάσσονται σε συγκεκριμένο σχέδιο ανάληψης πρωτοβουλιών, για την προώθηση και των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και οικονομικών προτεραιοτήτων, όπως την προσέλκυση επενδύσεων, την προβολή των ελληνικών προϊόντων και του πολιτισμού μας».
Κύριε πρόεδρε, να περάσουμε σε άλλο θέμα: Η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ είναι επικεντρωμένη σε σας. Ομως το στοίχημα δεν είναι προσωπικό, οι πολίτες θα ήθελαν να ξέρουν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ποιοι θα είναι εκείνοι που θα βγάλουν εις πέρας το φιλόδοξο πρόγραμμά σας. Δεν είναι μειονέκτημα ότι δεν έχετε παρουσιάσει αυτά τα στελέχη και, πιο συγκεκριμένα, δεν έχετε περιγράψει τον επόμενο υπουργό Οικονομίας;
«Η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ είναι επικεντρωμένη στις προτάσεις μας, στο σχέδιο που προβάλλουμε για την έξοδο από την οικονομική, ηθική και κοινωνική κρίση. Με επίκεντρο την αλλαγή του κράτους, του τρόπου διακυβέρνησης, μακριά από πελατειακές σχέσεις, διαφθορά και ανομία. Για ένα κράτος νοικοκυρεμένο, ευνομούμενο και δίκαιο.
Συγκρούονται λοιπόν δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις για τη χώρα και το μέλλον της. Και εκφράζονται επίσης από δύο προσωπικότητες με τελείως διαφορετικές διαδρομές, ιστορικό και πεπραγμένα».
Ομως ποια στελέχη θα σας πλαισιώσουν; Μέχρι και σύνθεση της κυβέρνησης κάνουν ορισμένοι...
«Αυτό που προέχει στην παρούσα συγκυρία είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να πάμε τη χώρα και όχι το να συζητάμε για τις καρέκλες. Να είστε όμως βέβαιος πως τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα έχουν κύρος, σύγχρονες αντιλήψεις και θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Εξάλλου, ποτέ και πουθενά δεν ανακοινώνεται προκαταβολικά η σύνθεση των κυβερνήσεων πριν από τις εκλογές».
Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω με μια διαφορετική προσέγγιση. Πολλές φορές σας ακούμε να προειδοποιείτε στελέχη να μη ράψουν κοστούμια, ότι δεν θα ανεχθείτε φέουδα κ.λπ. Με αφορμή αυτές τις προειδοποιήσεις σας, πολλοί υποστηρίζουν ότι μόλις εκλεγείτε πρωθυπουργός -επιτρέψετε μου την έκφραση- «θα πάρετε το αίμα σας πίσω» από στελέχη και διάφορα κέντρα που θεωρείτε ότι σας πολέμησαν και ότι θα κυβερνήσετε μόνο με ελεγχόμενα από σας πρόσωπα. Τι απαντάτε;
«Ο στόχος μου είναι να υπηρετήσουμε την Ελλάδα αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο έχουμε. Εχω δώσει επαρκή δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνομαι την αξιοποίηση του πλούσιου στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Δουλέψαμε ενωμένοι και θα κυβερνήσουμε αύριο ενωμένοι, αλλά για να υπηρετήσουμε τη χώρα και όχι τους εαυτούς μας. Θα συγκροτήσω την αυριανή κυβέρνηση με μόνα κριτήρια την ικανότητα, την ακεραιότητα και τη διάθεση προσφοράς. Εχω καταστήσει σαφές πως οι θέσεις ευθύνης δεν είναι προνόμιο, αλλά υποχρεώσεις και ευθύνες απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Εχω παράλληλα καθήκον να βλέπω και εκτός των κομματικών μας τειχών, να φέρνω κι άλλους ανθρώπους -προσωπικότητες αλλά και αγωνιστές της καθημερινής ζωής- πιο κοντά στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Κύριε πρόεδρε, ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα σε δημοσιεύματά τους έκαναν λόγο για «δυναστείες» στην ελληνική πολιτική ζωή. Αναφέρονται προφανώς στη δική σας οικογένεια -θα είστε πιθανόν ο τρίτος Παπανδρέου πρωθυπουργός- αλλά και σε εκείνη του κ. Καραμανλή. Γιατί νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία συνεχίζει αυτή την παράδοση;
«Ο Ανδρέας έλεγε "το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται"! Είχε απόλυτο δίκιο. Δεν υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα στις δημοκρατίες. Σας θυμίζω πως έθεσα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στην κρίση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Ολοι κρινόμαστε -θετικά ή αρνητικά-, οι κοινωνίες είναι ώριμες και αξιολογούν».
Να μιλήσουμε λίγο για τους αντιπάλους σας και ιδίως τον κ. Καραμανλή. Εσείς το 2007 παρότι χάσατε δεν παραιτηθήκατε αλλά μείνατε και τώρα μάλλον δικαιώνεστε. Θα συμβουλεύατε να κάνει το ίδιο και ο Κ. Καραμανλής ή να πάει σπίτι του;
«Δεν είμαι σε θέση να συμβουλέψω τον κ. Καραμανλή. Ούτε νομίζω πως ο ίδιος θα το ήθελε».
Νομίζετε ότι έχει ακόμα να προσφέρει στην πολιτική και στη χώρα;
«Οταν ανέλαβε πρωθυπουργός, είχα ειλικρινά κάθε διάθεση να τον βοηθήσω -για το καλό της χώρας- σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της διαφάνειας, τα εθνικά θέματα, την παιδεία. Τώρα, ελπίζω μόνο να κοιτάξει πίσω του και να δει με νηφαλιότητα τις μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν».
Ο κ. Καραμανλής, τις τελευταίες μέρες, λίγο-πολύ σας κατηγορεί για χαμηλό πατριωτισμό. Εχει αναφερθεί στη θέση σας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έχει πει ότι επί Παπανδρέου αναγνωρίστηκαν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Πώς τα ακούτε όλα αυτά;
«Θλίβομαι ειλικρινά και θυμάμαι βέβαια πως η Ν.Δ. κατηγορούσε και τον πατέρα μου ως πράκτορα των Αμερικάνων. Χρησιμοποιεί το φόβο αντί τις προτάσεις. Και βέβαια θυμίζω ότι το 2004 υιοθετούσε τα όσα έλεγα στα εξωτερικά. Ομως, η Ν.Δ. ποτέ αυτά τα έξι χρόνια δεν αναγνώρισε τις δικές μας επιτυχίες, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., που πετύχαμε με προσπάθεια και κόπο. Δεν αξιοποίησε τις τεράστιες ευκαιρίες που είχαμε για να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Και τώρα πανικόβλητη προσπαθεί με αοριστολογίες και έωλες επιθέσεις να αναζωπυρώσει την πατριδοκαπηλία, να παίξει με τον καλοπροαίρετο πατριωτισμό των πολιτών. Οι Ελληνες γνωρίζουν τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, ξέρουν τι καταφέραμε, τι αποτρέψαμε, ποιο ήταν το κύρος και οι δυνατότητες της χώρας μας, την ασφάλεια που αισθανόταν ο κάθε Ελληνας πολίτης. Και συγκρίνουν με την ανασφάλεια που τώρα κυριαρχεί από την έλλειψη πολιτικής και βούλησης των τελευταίων ετών. Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια παράταξη με πλούσια πατριωτική παράδοση που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εμείς υπηρετούμε την Ελλάδα και τα συμφέροντά της. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν δεχόμαστε κανέναν προστάτη. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, αλλά με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα ξαναφέρουμε κύρος και ασφάλεια στην Ελλάδα».
Μετά το ντιμπέιτ των 6 άφησαν καλές εντυπώσεις οι Οικολόγοι μέσω του εκπροσώπου τους. Προτιμάτε να μπουν στη Βουλή; Σας ρωτάω γιατί, αν μπουν, πιθανόν εσείς να μην έχετε αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση θα επιδιώξετε συνεργασία μαζί τους καθώς, όπως κι εσείς είπατε στο ντιμπέιτ, δεν έχετε σε θέματα πράσινης ανάπτυξης αξεπέραστες διαφορές μαζί τους;
«Οι Οικολόγοι είναι μια χρήσιμη φωνή. Θεωρώ όμως ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όχι χθες αλλά σήμερα, έχει βάλει στο επίκεντρό του την πράσινη ανάπτυξη. Που ενσωματώνει την οικολογική διάσταση σ' ένα σύνολο πολιτικών για τις οποίες μόνοι τους οι Οικολόγοι δεν δίνουν λύσεις. Κρίσιμα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, των θεσμών, του κράτους, της παιδείας, της υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος, της δημόσιας ασφάλειας. Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά και πολυσύνθετη κρίση. Αν δεν δούμε τον πυρήνα των προβλημάτων που έχει το ελληνικό κράτος, τότε δεν θα υπάρξουν λύσεις στα πολλά, αλλά και στα μεγάλα οικολογικά ζητήματα της εποχής μας. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση με συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Και γι' αυτό η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη. Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται».
Αν πάρετε αυτοδυναμία θα καλέστε όπως έχετε πει και άλλες δυνάμεις, π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία;
«Η θέση μας είναι σαφής και πάγια. Θα απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Τα προβλήματα είναι πρωτοφανή και χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή συστράτευση και κοινωνική στήριξη. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της συνεργασίας, έστω και αν αυτή αφορά σε επιμέρους θέματα».
Το υπουργικό συμβούλιο πόσα μέλη θα έχει και κάθε πότε θα συνεδριάζει; Ο κ. Καραμανλής ελάχιστες φορές το συγκάλεσε...
«Το υπουργικό συμβούλιο θα έχει αισθητά μειωμένο αριθμό μελών. Χρειαζόμαστε επιτελική και μάχιμη κυβέρνηση που ταυτόχρονα να δίνει πρώτη το παράδειγμα της καταπολέμησης της σπατάλης. Το μοντέλο διακυβέρνησης θα αλλάξει πλήρως -συλλογική δουλειά βάσει συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων. Θα συνεδριάζουμε όσο συχνά χρειάζεται για το συντονισμό μας, για τον απολογισμό και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, για να δίνουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Και θα κριθούμε στο πεδίο της καθημερινής μάχης. Και για το λόγο αυτό, θα κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς».
Εχετε καταγγείλει πολλές φορές επιχειρηματικά - εκδοτικά συμφέροντα. Πολλά εξ αυτών τώρα έχουν κάνει στροφή υπέρ του ΠΑΣΟΚ... Ακολουθούν το ρεύμα, έχουν πειστεί από το πρόγραμμά σας ή προσπαθούν να πιάσουν «κονέ» με τη νέα κατάσταση, όπως συμβαίνει συνήθως;
«Δεν εκπροσωπώ αυτούς που εννοείτε και κατά συνέπεια δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Ειλικρινά, δεν με αφορούν τα κίνητρα και οι επιδιώξεις του καθενός. Θέλω καθαρές σχέσεις, δεν χρωστάω σε κανένα, δεν θέλω να χειραγωγήσω κανένα, δεν ζητάω τίποτε από κανέναν παρά μόνο τη στήριξη και συμμετοχή των πολιτών. Και θέλω αυτό να είναι αμοιβαίο».*
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)