Του Κωνσταντινου Zουλα
Ως «λαϊκή απαίτηση» να προκηρυχθούν άμεσα εθνικές εκλογές χαρακτήρισε το μήνυμα της κάλπης ο κ. Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την επίσημη επιβεβαίωση της νίκης του κόμματός του. Στην εκτενή, αλλά και χαμηλών τόνων δήλωση που έκανε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ νίκησε» και ότι «με την ψήφο τους οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έδειξαν ότι απαιτούν ριζική πολιτική αλλαγή». «Ο πρωθυπουργός» είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους πολίτες από το να αλλάξουν πορεία».
«Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά επιβεβαίωση της συστηματικής και υπεύθυνης πολιτικής μας παρουσίας μηνών και όχι ημερών», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αλλά αμέσως μετά, κρίνοντας απαραίτητο να αναφερθεί και στην πρωτοφανή αποχή που κατεγράφη χθες, πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες και μακριά από μας κάθε ίχνος αλαζονείας. Μοιραστείτε τη χαρά σας με τους φίλους σας και τους γείτονές σας, αλλά και με τους συμπολίτες σας που δεν ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ ή απείχαν από τις εκλογές και πείτε τους ότι και αυτούς τους χρειαζόμαστε».
Η επιλογή να κρατηθούν μετριοπαθείς τόνοι στη δήλωση του κ. Παπανδρέου δεν έγινε τυχαία. Από νωρίς το απόγευμα συνεργάτες του είχαν εισηγηθεί να μην προκαλέσει θριαμβολογώντας, αλλά να «κεφαλαιοποιήσει» τη στρατηγική της ηπιότητας που ακολούθησε τις τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες και κατά την άποψή τους επέδρασε θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Αλλωστε, όπως υπογράμμιζαν στην Ιπποκράτους, την πρώτη αυτή νίκη του ΠΑΣΟΚ έπειτα από 9 ολόκληρα χρόνια, σε κάθε περίπτωση την καρπώνεται προσωπικά ο κ. Παπανδρέου, καθώς έδωσε κατ’ επιλογήν του αυτήν την προεκλογική μάχη σχεδόν μόνος.
Η γραμμή των χαμηλών τόνων είχε διαφανεί και από τη δήλωση του γραμματέα κ. Γ. Ραγκούση. «Σήμερα δεν υπάρχουν ηττημένοι πολίτες αλλά συγκεκριμένοι πολιτικοί και πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ηττήθηκαν» είχε πει νωρίς το απόγευμα, δίνοντας τη σχετική γραμμή και στα στελέχη του κόμματος.
Η αισιοδοξία ωστόσο στην Ιπποκράτους, στην οποία βρίσκονταν από το μεσημέρι όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ήταν διάχυτη. Αλλωστε από το πρωί όλες οι ενδείξεις από τα exit polls προεξοφλούσαν μια διαφορά που θα είχε ως σημείο εκκίνησης τις 4,5 μονάδες και θα μπορούσε να φτάσει, όπως ισχυρίζονταν, το 6% ή και το 7%. Τα εμπειρότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ωστόσο παρατηρώντας την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή δεν συμμερίζονταν τις υπεραισιόδοξες αυτές προβλέψεις και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κινητοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό, «για να μην πάει καμία ψήφος χαμένη», όπως έλεγαν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τις 8.30 το βράδυ το κλίμα στην Ιπποκράτους πρόσκαιρα άλλαξε, καθώς οι προβλέψεις για εκλογική συντριβή της Ν. Δ. άρχισαν να διαψεύδονται. Η ανησυχία για το αν η ψαλίδα θα «περιοριστεί» στο 3%, στο 3,5% ή και στο 4% είχε καθηλώσει όλους τους κομματικούς παράγοντες στις τηλεοράσεις και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπανδρέου περίμενε τη διαφορά να «κλειδώσει» περίπου στις 4 μονάδες για να κάνει τη δήλωσή του.
Πιο βιαστικός απεδείχθη αντιθέτως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εκ των πρώτων προέβη σε δημόσια δήλωση αμέσως με το κλείσιμο της κάλπης. «Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα της Ν. Δ. και μια μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ που προοινωνίζεται αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά αναγνώρισε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται πρώτος από όλους τη νίκη» και προεξόφλησε ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)