ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ
Πιστή στην... αναξιοπιστία της η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται στο ακριβό για την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη «σπορ» της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, οι δημόσιες δαπάνες αντί να μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά, αυξήθηκαν κατά 23,4 δισ. ευρώ, συστήθηκαν περίπου 700 νέες δημόσιες υπηρεσίες και άλλες 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας, τα «golden -blue- boys» αμείβονται πλουσιοπάροχα, η γραφειοκρατία συνεχίζει να γιγαντώνεται, η διαφθορά «ζει και βασιλεύει», ενώ οι προσλήψεις προσωπικού σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα ξεπέρασαν τα τελευταία πέντε χρόνια τις 800.000.
Αυτό που πάντως αποδεικνύουν περίτρανα οι αριθμοί είναι ακόμη μία αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε πριν αναλάβει την εξουσία.
Και μάλιστα εν μέσω μίας πολύ κακής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, η οποία επιβάλει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, ώστε το κράτος να εξασφαλίσει χρήματα χωρίς όσο το δυνατόν να επιβαρύνει τους πολίτες με επιπλέον φόρους. Αντί, όμως, για μείωση των δαπανών, είχαμε τη διόγκωσή τους.
ΑΥΞΗΣΗ 23,4 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
1. Ενας από τους μεγάλους στόχους που είχε θέσει η ΝΔ και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής, όταν διεκδικούσε την εξουσία λίγο διάστημα πριν από τον Μάρτιο του 2004 που πήρε στα χέρια του το τιμόνι της χώρας, ήταν ο δραστικός περιορισμός των δαπανών λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, ο σημερινός πρωθυπουργός κατά την τότε προεκλογική περίοδο είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή του θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 10 δισ. ευρώ. Ετσι κάθε φορά που ο Κ. Καραμανλής έβρισκε ευκαιρία από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυε σφοδρές επιθέσεις κατά του «σπάταλου κράτους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με την οικονομική πολιτική του βουλιάζει τον δημόσιο τομέα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Καραμανλή ύστερα από πέντε χρόνια όχι μόνο δεν μείωσε τις δημόσιες δαπάνες, αλλά τις αύξησε σημαντικά κατά περίπου 23,4 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, το σύνολο των δαπανών το 2004 έφτασε τα 42 δισ. 550 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις τον επόμενο χρόνο, το 2005, η πρόβλεψη για το ύψος των δημοσίων δαπανών αυξήθηκε κατά 5 δισ. ευρώ και έφτασε τα 47 δισ. 577 εκατομμύρια, το 2006 ήταν 50 δισ. 116 εκατομμύρια ευρώ, το 2007, 55 δισ. 733 εκατομμύρια ευρώ, το 2008 60 δισ. 456 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην καταγεγραμμένη πρόβλεψη για το 2009 οι συγκεκριμένες δαπάνες θα φτάσουν τα 65 δισ. 978 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες δημόσιες δαπάνες του 2004 κατά 23,4 δισ. ευρώ.
ΧΡΥΣΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΑ GOLDEN ΒΟΥS
2. «Χρυσοφόρες» είναι οι διοικητικές θέσεις των «golden -blue- boys» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Και παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση και τα φοροεισπρακτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση ανάγκασαν τον πρωθυπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο να εξαγγείλει ανώτατα όρια -τον μισθό των γενικών γραμματέων των υπουργείων- στις αμοιβές των διοικητών των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο Κ. Καραμανλής και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν ποια συγκεκριμένα διοικητικά στελέχη αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, ποιες είναι πλέον οι αμοιβές τους μετά την εφαρμογή των μειώσεων των μισθών τους, αλλά και από αυτές τις μειώσεις πόσα χρήματα εξοικονόμησε το δημόσιο ταμείο.
Σε δύο σχετικές με αυτά τα ζητήματα ερωτήσεις προς τον Κ. Καραμανλή 50 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τους βουλευτές του κόμματος Ντ. Ρόβλια και Μ. Καρχιμάκη, το μόνο που έκανε το Πρωθυπουργικό Γραφείο είναι να διαβιβάσει τις ερωτήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, που με τη σειρά του τις... προώθησε στο υπουργείο Οικονομίας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν αυτές απαντηθεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά των δύο βουλευτών της, θέτει ανοιχτά θέμα αμφισβήτησης άλλη μίας πρωθυπουργικής εξαγγελίας, υπενθυμίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μισθοί των συγκεκριμένων διοικητικών στελεχών προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ ετησίως.
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 800 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
3. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Ιούνιο του 2009 ο αριθμός των εγκρίσεων προσλήψεων προσωπικού σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα ξεπέρασε τις 800.000. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο διάστημα οι εγκρίσεις για προσλήψεις προσωπικού έφτασαν τις 801.652, εκ των οποίων οι 313.042 αφορούν συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι προσλήφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτός ΑΣΕΠ. Αντίθετα, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αορίστου χρόνου έφτασαν τις 147.782.
Ο ρυθμός των προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα επιταχύνθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009, γεγονός που, όπως καταγγέλλει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του το ΠΑΣΟΚ, έχει έντονη προεκλογική χροιά και πραγματοποιείται με καθαρά ρουσφετολογικούς όρους και με προϋποθέσεις τακτοποίησης των «γαλάζιων» παιδιών προς άγραν ψήφων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο αριθμός των προσλήψεων ανέρχεται στις 66.036, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 37,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2008, που εγκρίθηκαν 48.116 προσλήψεις.
Από τις 66.036 προσλήψεις προσωπικού στον δημόσιο τομέα το πρώτο εξάμηνο του 2009, οι 34.154 αφορούν προσλήψεις εποχικών και ορισμένου χρόνου και οι 8.191 αφορούν προσλήψεις συμβασιούχων.
Σημειώνεται ότι και στις δύο αυτές κατηγορίες προσλήψεων συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής δεν υπάρχουν, αφού όλες γίνονται εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ.
Οι προσλήψεις αυτές αφορούν προσωπικό μόνιμο και αορίστου χρόνου (7.361), ορισμένου χρόνου και εποχικό (34.154), συμβασιούχους (8.191), ωρομίσθιο προσωπικό (15.041), αναπληρωτές καθηγητές (300), θητεία και ανανέωση θητείας (14), ενώ «πρωταθλητής» στις προσλήψεις αναδείχτηκε το υπουργείο Παιδείας (26.934) και ακολουθούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (11.703), το υπουργείο Εσωτερικών (11.262), το υπουργείο Απασχόλησης (7.388) και το υπουργείο Υγείας (3.274).
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΨΑΛΙΔΙ, 695 ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ 467 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
4. «Πρέπει να υπάρξει περιορισμός της κρατικής σπατάλης και έτσι θα βρούμε τους πόρους για την κοινωνική πολιτική», είχε πει επί λέξει ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στις 20 Μαρτίου του 2004. Σε ανάλογο ύφος ο Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2006 δήλωνε ότι «προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης ή κατάργησης υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου», με προφανή στόχο τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Εναν μήνα μετά ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ξεκαθάριζε ότι «αυτή η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της στον τομέα του περιορισμού της κρατικής σπατάλης».
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εκ διά μέτρου αντίθετη με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Τα στοιχεία θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση για ακόμη μία φορά την αξιοπιστία των κυβερνώντων. Επί περίπου μία πενταετία, από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος έτους, όχι μόνο δεν επήλθε περιορισμός του σπάταλου κράτους, αλλά αντίθετα είχαμε την τεράστια διόγκωσή του. Με 144 νομοθετήματα της κυβέρνησης της ΝΔ ιδρύθηκαν συνολικά 695 νέες δημόσιες υπηρεσίες, συστήθηκαν 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας.
Αναλυτικά, ιδρύθηκαν 5 νέα ΝΠΔΔ, 13 ΝΠΙΔ, 5 νέες εθνικές αρχές, 4 νέες εθνικές γραμματείες, 5 νέες ειδικές γραμματείες, 1 νέα γενική επιθεώρηση, 9 νέες γενικές διευθύνσεις, 102 νέες διευθύνσεις, 232 νέα τμήματα, 285 νέες ειδικές υπηρεσίες, 30 νέα αυτοτελή γραφεία και 4 νέα κέντρα και ινστιτούτα. Επίσης συγκροτήθηκαν 435 νέες επιτροπές, 32 νέες ομάδες εργασίας και συστήθηκαν 172 νέες θέσεις συμβούλων-συνεργατών σε υπουργεία και διοικήσεις οργανισμών, 659 νέες θέσεις ειδικού προσωπικού, 3.210 νέες θέσεις ειδικού προσωπικού, 3.300 νέες θέσεις ειδικής 3ετούς σύμβασης, 16 νέες θέσεις μελών διοικητικού συμβουλίου οργανισμών και Ταμείων, αλλά και 4.029 θέσεις αγροφυλάκων.
Το διάστημα των πέντε χρόνων, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι από τη διεύρυνση του σπάταλου κράτους και την υπερδιόγκωση του δημοσίου τομέα ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται συνολικά με 222.228.679 ευρώ ετησίως, ενώ σημειώνεται ότι στην καταγραφή αυτών των υπηρεσιών δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες που αφορούν τους τομείς υγείας και παιδείας.
ΣΤΑ 15 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
5. Οι «γαλάζιες» υποσχέσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η οποία «επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος τον Ιούνιο του 2004, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, έμειναν μόνο στα χαρτιά. Οπως αναφέρεται στην τελευταία επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος της γραφειοκρατίας στη χώρα μας υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ τον χρόνο. Μετά πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχτηκε το λιγότερο ανεπαρκής να καταπολεμήσει τη γιγάντωση της γραφειοκρατίας, το κόστος της οποίας επιβαρύνει τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών.
ΣΤΗΝ 57η ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
6. Σε ομιλία του στη Βουλή, στις 4 Δεκεμβρίου του 2003, μόλις τρεις μήνες πριν πάρει τα ηνία της χώρας, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής εγκαλούσε με ιδιαίτερα έντονο ύφος την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη «κραδαίνοντας» από το βήμα του Κοινοβουλίου τις εκθέσεις του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια».
«Ακούστε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής, κύριε Σημίτη, των δικών σας κυβερνήσεων και θαυμάστε τα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση της σχετικής λίστας», έλεγε τότε ο σημερινός πρωθυπουργός. Πέντε χρόνια μετά, στην αντίστοιχη έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας» για το 2008 η Ελλάδα κατρακύλησε στην 57η θέση της σχετικής λίστας. Μάλιστα, σε στοιχεία έρευνας εθνικής εμβέλειας της εταιρείας Public Issue, που δημοσιοποιήθηκαν από τη «Διεθνή Διαφάνεια» και αφορούν το 2008, αναφέρεται ότι το κόστος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα εκτιμάται στα 748 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν για τα «φακελάκια» και τα περίφημα «γρηγορόσημα» αυξήθηκαν κατά 109 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, οι δημόσιες δαπάνες αντί να μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά, αυξήθηκαν κατά 23,4 δισ. ευρώ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
g.pikoulas@parliament.gr
Παρέμβαση
Του Ντίνου Χρ. Ρόβλια, βουλευτή Καρδίτσας, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
ΑΠΕΤΥΧΑΝ
Εγκληματούν σε βάρος της εθνικής οικονομίας
Στην πολιτική κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Ετσι κρίθηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ: απέτυχε σε όλα. Αποτέλεσμα «μηδέν». Είναι τραγικό, αλλά είναι αλήθεια: δεν καταγράφεται ούτε ένας τομέας δραστηριότητας, ούτε μια κοινωνική ομάδα που να είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ αυτήν που ήταν το 2004.
Η απόλυτη αποτυχία τους στην οικονομία οφείλεται, κατά μεγάλο μέρος, στις ασύστολες και πρωτοφανείς σπατάλες του δημόσιου τομέα. Ανάλωσαν συνειδητά τον δημόσιο πλούτο σαν να ήταν περιουσία τους.
Αυτοί που υπόσχονταν περιστολές δαπανών, κατασπατάλησαν το οικονομικό απόθεμα που παρέλαβαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ίχνος σοβαρότητας και ευαισθησίας.
Συνεχίζουν, ακόμα και σήμερα, να κάνουν τα ίδια, βουλιάζοντας και άλλο την οικονομία, διότι προετοιμάζονται για εκλογές.
Αποτελειώνουν την εθνική μας οικονομία, εγκληματούν σε βάρος της, για να περιορίσουν την ήττα τους.
Δίνουν «μαθήματα» πολιτικού αμοραλισμού και πολιτικής αναξιοπιστίας, που δεν έχουν ανάλογο προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας.